| 31 Μαρτίου 2015 |
|
|
| Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 130 του Κανονισμού Notis Marias (ECR) |
||
Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός υπονομεύουν το νότιο τμήμα της Ευρώπης, το οποίο ήδη πλήττεται από την οικονομική κρίση, όπως υπογραμμίζει η έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Απασχόληση και Κοινωνικές Εξελίξεις στην Ευρώπη το 2014» του Ιανουαρίου 2015.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια αυξήθηκε από 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν δυσκολίες πρόσβασης σε αγαθά πρώτης ανάγκης αυξήθηκε από 11,2% το 2008 σε 20,3% το 2013. Στην Ελλάδα, η ανεργία μακράς διαρκείας αυξήθηκε από 3,7% το 2008 σε 18,6% το 2013, ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία είχαν τα πιο χαμηλά ποσοστά μετάβασης από προσωρινές συμβάσεις εργασίας σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου τα έτη 2011-2012. Ταυτόχρονα, η Ισπανία και η Ελλάδα είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων που ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα σπίτια των γονιών τους, καθώς και τον μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών χωρίς υλικούς πόρους.
Γνωρίζει η Επιτροπή την κοινωνική κρίση που πλήττει τη Νότια Ευρώπη, η οποία αντίκειται στο στόχο της κοινωνικής ενσωμάτωσης στον οποίο αποβλέπει η στρατηγική Ευρώπη 2020;
Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει ώστε να αναχαιτίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό που πλήττει τη Νότια Ευρώπη;
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Απάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην ΕΕ. Το θέμα αυτό έχει αναλυθεί σε διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων οι εκθέσεις ανά χώρα(1) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Όπως αναφέρεται στην «Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης (ΕΕΑ) για το 2015» και υποστηρίζεται στα πορίσματα της έκθεσης με τίτλο «Απασχόληση και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2014»(2), η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση είχε σημαντικό αντίκτυπο στις κοινωνικές συνθήκες.
Η ΕΕΑ αναγνωρίζει επίσης ότι τα ποσοστά ανεργίας και η κοινωνική κατάσταση διαφέρουν πολύ μεταξύ των κρατών μελών. Ειδικότερα, η μεγάλη ανεργία των νέων και τα σταθερά υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας είναι τα σοβαρότερα προβλήματα. Η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα στον τομέα αυτό στο πλαίσιο των «εγγυήσεων για τη νεολαία» και της «πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων»(3), καθώς και μιας νέας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας(4).
Στην ΕΕΑ η Επιτροπή προτείνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συνδυάζει επενδύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική ευθύνη. Σε ό, τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, ο εκσυγχρονισμός της κοινωνικής προστασίας και των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.
|
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο









