ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑ
11 Απριλίου 2020

Νότης Μαριάς: Το Eurogroup έμεινε πιστό στο γνωστό του μότο «Δανεικά, τα πάντα είναι δανεικά»

Αθήνα, 11/4/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νότης Μαριάς: Το Eurogroup έμεινε πιστό στο γνωστό του μότο «Δανεικά, τα πάντα είναι δανεικά»

Άνθρακας τελικά ο θησαυρός για την Ελλάδα μετά την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup στην οποία συναίνεσε μετά βαΐων και κλάδων η Αθήνα, επισήμανε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Καθηγητής, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Ο Νότης Μαριάς αφού στηλίτευσε την απόφαση του Eurogroup που παρέπεμψε στις καλένδες το περίφημο ευρωομόλογο επισήμανε ότι για άλλη μια φορά το Eurogroup έμεινε πιστό στο γνωστό του μότο «Δανεικά, τα πάντα είναι δανεικά». Έτσι το μόνο που έκανε ήταν να εγκρίνει δανειακό πακέτο ύψους 540 δις ευρώ από τα οποία μάλιστα η Ελλάδα θα πάρει μόνο 6 δις ευρώ αντί για 10 δις ευρώ που αναλογούν κανονικά στη χώρα μας και αυτά βεβαίως θα είναι υπό μορφή δανείων.
Για άλλη μια φορά λοιπόν η Γερμανία και οι δορυφόροι της αρνήθηκαν να στηρίξουν τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την πανδημία και τις προέτρεψαν να ψάξουν για δανεικά. Έτσι από το πολυδιαφημισμένο πακέτο των 540 δις ευρώ, 200 δις ευρώ θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως δάνεια για τις επιχειρήσεις, 240 δις ευρώ θα δοθούν πάλι ως δάνεια από το ευρωπαϊκό ΔΝΤ, δηλαδή από τον ESM με δήθεν λάιτ μνημόνιο και 100 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα δοθούν από την Κομισιόν η οποία αφού δανειστεί το ποσό αυτό από τις αγορές εν συνεχεία θα χορηγήσει δάνεια στα κράτη μέλη!!!
Αλλά και οι ελάχιστες καθαρές δημοσιονομικές μεταβιβάσεις που με την απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου ανέρχονται σε 65 δις ευρώ, είναι κονδύλια τα οποία προέρχονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ήτοι είναι ποσά τα οποία θα τα ελάμβαναν ούτως ή άλλως τόσο τα άλλα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας όσο και η Ελλάδα.
Αντίθετα μετά την απόφαση του Eurogroup επίσης στις 16 Μαρτίου για την πέμπτη αξιολόγηση, όπου και πιστοποιήθηκε ότι το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ, η Πατρίδα μας καλείται να καταβάλει άμεσα στους δανειστές 5 δις ευρώ για πρωτογεννές πλεόνασμα του 2019, δηλαδή για την εξόφληση χρεολυσίων των δήθεν δανεικών για το 2019.
Και όμως η κυβέρνηση θα μπορούσε να απαιτήσει ενόψει πανδημίας να μην καταβάλει το παραπάνω ποσό των 5 δις ευρώ για τα χρεολύσια του 2019 προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών ενόψει κορονοϊού. Μάλιστα θα μπορούσε να απειλήσει τους δήθεν εταίρους μας με VETO τινάζοντας στον αέρα την εύθραυστη συμφωνία του Eurogroup για το δανειακό πακέτο των 540 δις ευρώ εάν δεν γινόταν τελικά δεκτό το Ελληνικό αίτημα για μη καταβολή του παραπάνω ποσού των 5 δις ευρώ για εξόφληση χρεολυσίων των δήθεν δανεικών για το 2019.
Επιπλέον η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διασφαλίσει την άμεση και άνευ όρων επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών των κρατών της Ευρωζώνης ύψους 767 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο 2020 και συνολικά 1,2 δις ευρώ για όλο το 2020, ποσά τα οποία θα μπορούσε επίσης να αξιοποιήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενόψει πανδημίας.
Τέλος η κυβέρνηση δεν διασφάλισε καν την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών, χάνοντας μια μοναδική ευκαιρία να ρυθμίσει σημαντικά ζητήματα για τον φτωχοποιημένο από τα μνημόνια Ελληνικό λαό τη στιγμή μάλιστα που διέθετε και το δικαίωμα VETO σε σχέση με την τύχη του πακέτου μέτρων του Eurogroup για τον κορονοϊό.
Το Κίνημά μας ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ επαναφέρει για άλλη μια φορά την Πρόταση-Λύση που κατέθεσε για τα κόκκινα δάνεια και απαιτεί τη δημιουργία Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών με 4,5 δις ευρώ το οποίο να αγοράσει τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια στην τιμή της πρώτης προσφοράς που κάνουν τα κοράκια και εν συνεχεία με βάση το κυπριακό μοντέλο να μπορούν οι δανειολήπτες στην ίδια τιμή να αγοράσουν το δάνειό τους για να μην χάσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους.
Γιατί για την ΕΛΛΑΔΑ υπάρχει ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ