ΑΡΘΡΑΝΕΑ
25 Ιανουαρίου 2021

Νότης Μαριάς – Πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19: Έρχεται η σύγχρονη Πανευρωπαϊκή Σπιναλόγκα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Να ερευνηθούν οι θάνατοι μετά το εμβόλιο

Καμία νομική ασυλία για τις πολυεθνικές

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού οδηγούν σε παράνομους αποκλεισμούς και διακρίσεις 

ΟΧΙ στην Πανευρωπαϊκή Σπιναλόγκα

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγες μόνο ημέρες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποκάλυψη που κάναμε στο φύλο της Υπέρβασης News τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 σε σχέση με την απόφαση βόμβα του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔEE) το οποίο με τη νομολογία του στην υπόθεση C-621/15 N. W κλείνει το δρόμο στη νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου. Και αυτό τη στιγμή που στη Γερμανία ανακοινωθήκαν 10 θάνατοι προσώπων τα οποία λίγες μέρες πιο πριν είχαν εμβολιασθεί κατά του κορονοϊού. Το ίδιο έγινε δυστυχώς και στη Νορβηγία όπου πέθαναν 23 άτομα τα οποία επίσης είχαν εμβολιασθεί κατά του κορονοϊού λίγες μέρες πιο πριν. Και αντί το ζήτημα αυτό να απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι συνεδρίασαν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 με τηλεδιάσκεψη για τα ζητήματα της πανδημίας τελικά αυτοί επικεντρώθηκαν στο απαράδεκτο ζήτημα της έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού και στη μελλοντική τους χρήση ανοίγοντας το δρόμο σε μια Πανευρωπαϊκή Σπιναλόγκα καθώς είναι προφανές ότι όσοι δεν θα έχουν εμβολιασθεί και δεν θα διαθέτουν συνακόλουθα το πολυπόθητο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποκλείονται από μια σειρά εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Past Vaccine Failures May Reduce COVID-19 Vaccination Rates | BioSpace

Να ερευνηθούν οι θάνατοι μετά το εμβόλιο-Καμία νομική ασυλία για τις πολυεθνικές

Με εκτεταμένη αρθρογραφία μας το τελευταίο διάστημα έχουμε αναδείξει το  γεγονός ότι οι πολυεθνικές του κορονοεμβολίου πιέζουν τα διάφορα κράτη προκειμένου να διασφαλίσουν πλήρη νομική ασυλία σε περίπτωση βλάβης της υγείας των εμβολιαζόμενων λόγω παρενεργειών του κορονοεμβολίου.

Η ανακοίνωση της Γερμανίας ότι διεξάγει έρευνα για τον θάνατο 10 ατόμων που εμβολιάσθηκαν με το νέου τύπου εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει θορυβήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι διεξάγεται επίσης έρευνα στη  Νορβηγία για τον θάνατο  23 ατόμων που επίσης εμβολιάσθηκαν με το ίδιου τύπου εμβόλιο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εμβολιασθέντες πέθαναν λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Από τις έρευνες προφανώς θα προκύψουν και τα πραγματικά αίτια των θανάτων παρότι ήδη τα γνωστά παπαγαλάκια του κορονοεμβολίου με ανακοινώσεις τους επιχειρούν να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα των ερευνών ισχυριζόμενα ότι οι θανόντες είχαν δήθεν  υποκείμενα νοσήματα και για τον λόγο αυτόν κατέληξαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της προσπάθειας των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου να διασφαλίσουν την πολυπόθητη γι’ αυτές νομική ασυλία. Μια ασυλία την οποία έχουν διασφαλίσει ήδη στις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2020 και στη Βρετανία  από τον Δεκέμβριο του 2020. Επίσης νομική ασυλία έχουν διασφαλίσει και σε Καναδά και Αυστραλία. Η νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου αντιμετώπισε  έντονη κριτική και επέτεινε τη δυσπιστία έναντι του κορονοεμβολίου. Γιατί άραγε να χρειάζεται εν προκειμένω τέτοιου είδους προστασία για ένα εμβόλιο το οποίο υποτίθεται ότι είναι ασφαλές διερωτάται πλέον η κοινή γνώμη σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Αυστραλία. Επιπλέον οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Περού ήρθαν σε σύγκρουση με τις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου γιατί οι πολυεθνικές απαιτούσαν να διασφαλίσουν νομική ασυλία προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία για την πώληση του κορονοεμβολίου. Για τον λόγο αυτόν η Αργεντινή προτίμησε το ρωσικό εμβόλιο και η Πολιτεία του Σαν Πάολο της Βραζιλίας το κινεζικό εμβόλιο.

Στην ΕΕ πάντως, όπως έχουμε  ήδη αναλύσει, η μέχρι στιγμής ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης και ειδικότερα η Οδηγία 85/374/ΕΟΚ του Συμβουλίου αλλά και η νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ  στην υπόθεση C-621/15 N. W η οποία εκδόθηκε, στις 21 Ιουνίου 2017, ευτυχώς κλείνουν το δρόμο στη νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου.

Παρά ταύτα ερωτηματικά παραμένουν σε σχέση με το ζήτημα αυτό ιδίως μετά την αποκάλυψη του ευρωβουλευτή και προέδρου της επιτροπής υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pascal Canfin ότι ενώ ζήτησε πρόσβαση στα συμβόλαια που υπέγραψε η Κομισιόν με συγκεκριμένη πολυεθνική του κορονοεμβολίου η πρόσβαση του επετράπη με όρους εμπιστευτικότητας, δηλαδή χωρίς να δικαιούται να πάρει αντίγραφα ή να κρατήσει σημειώσεις και υπό τον όρο ότι δεν θα δημοσιοποιήσει όλα όσα θα διάβαζε. Και σαν να μην έφτανε αυτό τελικά 2 από τις 6 παραγράφους σε σχέση με την νομική ευθύνη των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου ήταν διαγραμμένες προκειμένου να μην μπορεί να τις διαβάσει. Επομένως τα ερωτήματα σε σχέση με τη νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου  συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως  είναι πασιφανές από την παραπάνω απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-621/15 N. W και την ερμηνεία της Οδηγίας 85/374/ΕΟΚ σε σχέση με την περίπτωση των εμβολίων ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση οιασδήποτε νομικής ασυλίας ή και δικαιοδοτικής ασυλίας υπέρ των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου όπως έχει συμβεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βρετανία και στην Αυστραλία.

Ομοίως δεν είναι δυνατόν στην ΕΕ να εφαρμοστούν οι νεοαποικιακού τύπου συμβάσεις και νομοθεσία που επιχειρούν να επιβάλουν οι πολυεθνικές του κορονοεμβολίου στις χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να διασφαλίσουν την νομική τους ασυλία.

Επιπλέον καθώς η Οδηγία 85/374/ΕΟΚ του Συμβουλίου αποτελεί δευτερογενές δίκαιο της ΕΕ δεν μπορούν τα κράτη μέλη της Ένωσης με μεταγενέστερη νομοθεσία να παρεκκλίνουν από την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας ούτε μπορούν να θεσπίζουν μεταγενέστερα οποιαδήποτε  εθνική νομοθεσία η οποία να χορηγεί νομική ασυλία στις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου βλαπτικές για την υγεία των πολιτών της ΕΕ.

Τέλος ούτε η Κομισιόν μπορεί μέσω των συμβολαίων ανάθεσης και αγοράς των εμβολίων να χορηγήσει οποιαδήποτε σχετική νομική ασυλία στις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου προκειμένου να μην είναι υπόλογες σε αγωγές αποζημιώσεως από τους πολίτες σε περίπτωση που αυτοί υποστούν βλάβη στην υγεία τους λόγω παρενεργειών του κορονοεμβολίου.

Επομένως οποιαδήποτε τέτοια ρήτρα στις συμβάσεις της Κομισιόν με τις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου είναι άκυρη και παράνομη.

Ομοίως εξίσου παράνομη θα είναι και οιαδήποτε ρήτρα με την οποία η Κομισιόν εκ μέρους της ΕΕ θα παραιτείται από οποιαδήποτε μελλοντική διεκδίκησή της έναντι των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου.

ΠΟΥ, κυβερνήσεις και πολυεθνικές δρομολογούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όσο και αν προσπαθεί να αποφύγει «το πικρό ποτήριο» τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι επί της ουσίας ο ενορχηστρωτής της εκστρατείας για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Έτσι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ  (www.who.int/news-room 7/10/2020) «ο ΠΟΥ και η Εσθονία συμφώνησαν πρόσφατα να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός ψηφιακά ενισχυμένου Διεθνούς Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, μιας «έξυπνης κίτρινης κάρτας» για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πρωτοβουλίας COVAX, που δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19». Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Jüri Ratas, και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, στις 5 Οκτωβρίου 2020 και «καλύπτει τη συνεργασία μαζί σε μια σειρά από ψηφιακά προγράμματα υγείας και καινοτομίες εκτός από την κάρτα εμβολιασμού». Τα εν λόγω προγράμματα περιλαμβάνουν «ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων υγείας και κατευθυντήριες γραμμές για τα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής διάδοσης, καθώς και τον Ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την ψηφιοποίηση των εθνικών συστημάτων υγείας».

Coronavirus Vaccination: Special certificate for those who are vaccinated  [Amendment] | Mykonos Ticker

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη η Εσθονική εταιρεία Tech-savvy Estonia στις αρχές του 2020  άρχισε να δοκιμάζει μια εφαρμογή που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα είδος ψηφιακού «διαβατηρίου ανοσίας», επιτρέποντας στους χρήστες με αντισώματα να δείξουν στους εργοδότες και σε άλλους τον μειωμένο κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού (www.straitstimes.com 4/12/2020).

Ακολούθησε ο  Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου 2020 τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού (bbc.com 23/11/2020) ενθαρρύνοντας έτσι τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qantas Airlines να δηλώσει ότι θα απαγορεύσει τις πτήσεις με τον αερομεταφορέα του σε όλους όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί (www.abc.net.au 24/11/2020), δηλώσεις οι οποίες δέχθηκαν δριμύτατη κριτική από την Korea Air Lines και την New Zealand Air Lines που δήλωσαν ότι δεν θεωρούν ότι τέτοιες αποφάσεις μπορούν να τις λαμβάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες, μιας και μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό (www.mondaq.com/australia 9/12/2020).

Αλλά ο ΠΟΥ με νέες δηλώσεις του έριξε λάδι στη φωτιά επισημαίνοντας ότι εξετάζει τη θέσπιση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού (www.straitstimes.com 4/12/2020)  για να πάρει πλέον τη σκυτάλη η Ουγγαρία θεσπίζοντας μια πολιτική που επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέρχονται στη χώρα μόνο εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ήδη αναρρώσει από το COVID-19 (www.gavi.org 11/12/2020).

Το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 στην Ιρλανδία με τον υπουργό υγείας της χώρας Stephen Donnelly να δηλώνει ότι «ο σχεδιασμός αυτού του πιστοποιητικού και το εύρος του τρόπου παράδοσής του (π.χ. φυσικά, ψηφιακά ή και τα δύο) προχωρά επί του παρόντος με διάφορους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ» (www.thejournal.ie 15/12/2020). Για να καταλήξει με νόημα ότι εάν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο έχει τεράστιο αντίκτυπο μειώνοντας μαζικά τη μετάδοση του ιού, τότε θα τεθεί επί τάπητος η «χρήση πιστοποιητικών εμβολίου με έναν συγκεκριμένο τρόπο». Αν όμως το εμβόλιο αποδειχθεί ότι έχει «οριακό αντίκτυπο στη μεταδοτικότητα, τότε ίσως χρειαστεί να το σκεφτούμε διαφορετικά», κατέληξε.

Πάντως ο ίδιος επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο της RTÉ, Morning Ireland ότι «το πιστοποιητικό εμβολίου είναι μέρος του σχεδίου εφαρμογής και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτών των εμβολίων», δηλώνοντας ταυτόχρονα με νόημα ότι «είχε ακούσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες «έφεραν την ιδέα» ότι οι επιβάτες θα χρειάζονταν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πετάξουν» (Irish Times 16/12/2020).

Σε άλλο μήκος κύματος η Ολλανδία με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι η καταχώρηση των εμβολιασθέντων στον σχετικό Αρχείο θα είναι εθελοντική και θα γίνεται μόνο εφόσον το επιθυμεί ο εμβολιασθείς (nltimes.ni 22/12/2020). Επιπλέον η καταχώρηση στη λίστα εμβολιασθέντων δεν θα οδηγεί αυτόματα και στη χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού καθώς η Ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε φόβους ότι κάτι τέτοιο θα αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα το απαιτούν πλέον από τους εργαζομένους τους. Για τον λόγο αυτόν στην Ολλανδία υπήρχε η σκέψη να απαγορεύεται στους ιδιώτες να ζητούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού (nltimes.ni 22/12/2020).

Vaccinations – In 4 The Long Haul

Στο άλλο άκρο κυριολεκτικά η Ισπανία με τον υπουργό υγείας να ανακοινώνει ότι η Μαδρίτη  σχεδιάζει  «να συντάξει κατάλογο με τους πολίτες της που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και να μοιραστεί τα ονόματά τους και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Η Καθημερινή 29/12/2020), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια Πανευρωπαϊκή Σπιναλόγκα.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο κυβερνήσεων, στον ιδιωτικό τομέα ήδη οι πολυεθνικές βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά. Έτσι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπαίνουν στο παιχνίδι με την IBM να έχει αναπτύξει τη δική της εφαρμογή, που ονομάζεται Digital Health Pass. Μάλιστα η IBM λέει ότι η εν λόγω εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν και να συναινούν στη χρήση των δεδομένων υγείας τους και τους επιτρέπει να επιλέγουν το επίπεδο λεπτομερειών που θέλουν να παρέχουν στις αρχές (abc7chicago.com 28/12/2020). Επίσης αντίστοιχη εφαρμογή έχει ετοιμάσει το Ίδρυμα Linux τονίζοντας όπως και η ΙΒΜ το απόρρητο ως κεντρικό στοιχείο των πρωτοβουλιών της.

Επιπλέον το Common Trust Network, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Commons Project με έδρα τη Γενεύη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, συνεργάστηκαν με αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως την Cathay Pacific, την JetBlue, την Lufthansa, την Swiss Airlines, την United Airlines και την Virgin Atlantic, καθώς και εκατοντάδες συστήματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνηση της Αρούμπα (abc7chicago.com 28/12/2020).

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη το Common Pass από πέντε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες σε επιλεγμένες διαδρομές που δοκιμάστηκαν επιτυχώς σε πτήσεις της Cathay Pacific μεταξύ Σιγκαπούρης και Χονγκ Κονγκ και της United Airlines μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης. Αυτό που κάνει το Common Pass είναι ότι επιτρέπει την μετάδοση προσωπικών πληροφοριών για την υγεία, ειδικά τις δοκιμές COVID και την κατάσταση εμβολιασμού, από πιστοποιημένα εργαστήρια και ιστότοπους εμβολιασμού με τρόπο που προστατεύει το απόρρητο (www.euronews.com 7/1/2021).

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Και ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον τεράστιες προκλήσεις στα εθνικά θέματα και σύρεται κυριολεκτικά σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντελώς ξαφνικά βγαίνει στο προσκήνιο με στόχο τη θεσμοθέτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Έτσι στις 12 Ιανουαρίου 2021 απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με κοινοποίηση στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός αφού επισημαίνει ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα  το 2021», παρατηρεί ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών – Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας» (Η Καθημερινή 12/1/2021).  Και συνεχίζει λέγοντας ότι «για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί». Μάλιστα δεν σταματά εδώ αλλά αφού επισυνάπτει στην επιστολή του και «ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές» συνεχίζει ότι το πιστοποιητικό αυτό «θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά». Και αφού παρατηρεί ότι «ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».

Δηλαδή κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα άτομα που δεν θα έχουν εμβολιασθεί δεν θα ταξιδεύουν ελεύθερα και θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Τι είδους όμως περιορισμούς δεν αναφέρει στην εν λόγω επιστολή του. Ούτε επίσης διευκρινίζει αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα χρησιμοποιείται και για μετακινήσεις αποκλειστικά στο εσωτερικό των κρατών μελών ακόμη και για μετακινήσεις εντός των πόλεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η επόμενη αποστροφή της επιστολής Μητσοτάκη όπου επισημαίνει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού «θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα».

International certificate of vaccination and passport — Stock Photo ©  alexat25 #163078046

Επομένως με απλά λόγια ναι μεν ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός όμως καθώς όσοι θα έχουν εμβολιασθεί θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς στην πράξη θα αναγκαστούν και οι υπόλοιποι να εμβολιασθούν μιας και θα αντιμετωπίζουν εμπόδια και διακρίσεις κατά τις μετακινήσεις τους όχι μόνο αεροπορικώς αλλά και ακτοπλοϊκώς και σιδηροδρομικώς!!!  Και συνεχίζει ακάθεκτος παρατηρώντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη – μέλη». Μάλιστα επισημαίνει ότι «αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών – μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε  προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

Επομένως κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα έχει μόνο ιατρική χρήση αλλά θα είναι και ένα διαβατήριο ελεύθερης κυκλοφορίας και πιθανόν να έχει και άλλες χρήσεις όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Καθώς όμως η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε έντονη κριτική από οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (efsyn 12/1/2021) ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να επανέλθει με άρθρο του στο Euroactiv και στο Das Morning Briefing όπου επιχείρησε μια σχετική αναδίπλωση αναφέροντας ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα οδηγεί σε κανέναν περιορισμό της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό» (www.capital.gr 21/1/2021). Δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά ένα είδος εισιτηρίου business class ή μια χρυσή κάρτα μιλίων που απλά θα σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τη γνωστή  fast lane  που υπάρχει στα αεροδρόμια προκειμένου να μην περιμένεις πολλή ώρα στην ουρά για έλεγχο!!!

Αυτό κι΄ αν θα πει ευρηματικότητα προκειμένου να δικαιολογηθεί η αναδίπλωση. Έστω και προσωρινή.

Γιατί είναι προφανές ότι ακόμη και αν δεν το θέλησε ευθύς εξ αρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντούτοις η πρότασή του εντάχθηκε στο ευρύτερο σύστημα προτάσεων για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που όπως αναλύσαμε παραπάνω κυκλοφορούν ήδη εδώ και μήνες και που ως βασικό τους άξονα έχουν τη δημιουργία ενός συστήματος οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού όσων δεν θα έχουν εμβολιασθεί. Παρά ταύτα η πρόταση Μητσοτάκη βρήκε διάφορους υποστηρικτές στους οποίους περιλαμβάνονται η Πορτογαλία (capital.gr 21/1/2021) και η IATA (kathimerini.gr 20/1/2021).

Advantage Macron - The new European Commission marks a victory for France |  Charlemagne's notebook | The Economist

Η Ανακοίνωση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όπως έχει ήδη επισημανθεί με αφορμή την πανδημία η Κομισιόν επιχείρησε να υφαρπάξει και νέες αρμοδιότητες από τα κράτη μέλη στον τομέα της υγείας με στόχο τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης της Υγείας (politico.eu 27/12/2020). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία της για τη θεσμοθέτηση πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που ενσωμάτωσε στην από 19/1/2021 Ανακοίνωσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ (Brussels, 19.1.2021 COM (2021) 35 final COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE EUROPEAN COUNCIL AND THE COUNCIL).

Όπως επισήμανε εν προκειμένω η Επιτροπή η πιστοποίηση και η αμοιβαία αναγνώριση του εμβολιασμού αποκτούν ύψιστη σημασία καθώς όλο και περισσότερα άτομα εμβολιάζονται. Στο πλαίσιο αυτό τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν μια σαφή καταγραφή του ιστορικού σε σχέση με τον εμβολιασμό κάθε ατόμου γεγονός που εξασφαλίζει τη σωστή ιατρική παρακολούθηση καθώς και την παρακολούθηση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Όμως η Επιτροπή δεν περιορίζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα στενά ατομικά ιατρικά πλαίσια αλλά συνεχίζει παρατηρώντας ότι μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε αξιόπιστα και  επαληθεύσιμα πιστοποιητικά θα επέτρεπε στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα ιατρικά τους αρχεία σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης. Για να συμπληρώσει στη συνέχεια με νόημα ότι «αν και είναι πρόωρο να προβλεφθεί η χρήση πιστοποιητικών εμβολίου για άλλους σκοπούς εκτός από την προστασία της υγείας, μια προσέγγιση της ΕΕ μπορεί να διευκολύνει στο μέλλον άλλες διασυνοριακές αιτήσεις τέτοιων πιστοποιητικών». Και αφού πλέον η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για την πανευρωπαϊκή χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και σε άλλους τομείς πλην της υγείας στη συνέχεια παρατηρεί ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν και να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ». Όμως καθώς αντιλαμβάνεται ότι η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού προσκρούει ξεκάθαρα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η παραβίαση της οποίας επισύρει ποινικές και αστικές κυρώσεις για τους τυχόν παραβάτες, ξαφνικά αναζητά νομιμοποίηση στον ΠΟΕ επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού «κλιμακώθηκε παγκοσμίως μέσω των συστημάτων πιστοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Για τον λόγο αυτόν η Κομισιόν παρατηρεί ότι «το δίκτυο eHealth θα καθορίσει το ελάχιστο σύνολο δεδομένων που απαιτείται για τέτοια πιστοποιητικά σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναδικού αναγνωριστικού και ενός κατάλληλου πλαισίου εμπιστοσύνης που θα διασφαλίζει το απόρρητο και την ασφάλεια». Πρόκειται για μια εργασία η οποία κατά την Κομισιόν «θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2021 και να παρουσιαστεί στον ΠΟΥ ως πιθανό καθολικό πρότυπο». Και η Κομισιόν καταλήγει ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ «μια κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, ώστε τα πιστοποιητικά των κρατών μελών να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταχέως σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής».

European Council, 12-13 December 2019 | MEUSAC

Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο στην πρόταση Μητσοτάκη όσο και στην πρόταση της Κομισιόν σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού κυρίως από πλευράς Γαλλίας και άλλων χωρών εντούτοις σύμφωνα με τα Προφορικά Συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη βιντεοδιάσκεψη με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιανουαρίου 2021 «οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για ένα τυποποιημένο και διαλειτουργικό μέσο απόδειξης του εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Οι ηγέτες θα καθορίσουν σε μεταγενέστερο στάδιο τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω πιστοποιητικά» (concilium.europa.eu 21/1/2021).

Αναλύοντας σε συνέντευξή του την παραπάνω απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι «τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν να διαμορφώσουν ένα τυποποιημένο και διαλειτουργικό πιστοποιητικό εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ως προς τα κοινά στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα πιστοποιητικά για ιατρικούς σκοπούς. Και στη συνέχεια μπορούμε να εξετάσουμε σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούνται τα εν λόγω πιστοποιητικά». (concilium.europa.eu 21/1/2021).

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η ΕΕ προχωρά ακάθεκτη στη θεσμοθέτηση πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού και μάλιστα σύμφωνα με την παραπάνω Ανακοίνωση της Κομισιόν αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021 δηλαδή εντός των αμέσως επομένων ημερών. Και όλα αυτά παρότι στον ελληνικό και ξένο τύπο οι διάφοροι ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν για καθαρά εσωτερική κατανάλωση ότι δεν δέχονται δήθεν τη θεσμοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά ακάθεκτος στο ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και σχεδιάζει διμερείς συμφωνίες για το θέμα αυτό με ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ (News24/7, 22/1/2021).

Ανήθικο και παράνομο του πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όμως η θεσμοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού όπως επισήμανε ακόμη και το euronews θέτει τεράστια ζητήματα ηθικής τάξεως (www.euronews.com 7/1/2021) καθώς η ελευθερία συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή θα εξαρτάται πλέον από την κατάσταση της υγείας κάθε πολίτη δημιουργώντας έτσι συνθήκες σύγχρονης Σπιναλόγκας με αποκλεισμούς όσων δεν θα έχουν εμβολιασθεί. Μάλιστα  «ο επικεφαλής προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. Wojciech Wiewiórowski χαρακτήρισε την ιδέα ενός διαβατηρίου ανοσίας «ακραία», έχοντας επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για αυτήν  (efsyn 12/1/2021).

Επιπλέον η κατάσταση της υγείας ως κριτήριο απόλαυσης οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αναμένεται πέραν του κορονοϊού να αρχίσει να αφορά και άλλες ασθένειες.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς θα έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου οι εργοδότες θα ζητούν πλέον αναλυτικό πιστοποιητικό υγείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόσληψη ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναπροσαρμόζουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ασφάλιστρα  αναλόγως με την κατάσταση υγείας κάθε εργαζομένου-ασφαλισμένου.

Επιπλέον η υποχρέωση κοινοποίησης σε τρίτους του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα περιλαμβάνει προσωπικά ιατρικά δεδομένα αντίκειται στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός είναι προφανές ότι δεν μπορούν να προκύπτουν ποινές και απαγορεύσεις λόγω μη εμβολιασμού.

Πολύ δε περισσότερο καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων για όλους το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα χορηγεί παρανόμως διάφορα προνόμια στους εμβολιασθέντες, παραβιάζοντας τις διατάξεις περί ισότητας καθώς και τις διατάξεις περί απαγόρευσης των διακρίσεων.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει έντονη αμφισβήτηση κατά πόσο η ίδια η ΕΕ διαθέτει σχετική αρμοδιότητα θεσμοθέτησης σε ενωσιακό επίπεδο του υπό κρίση πιστοποιητικού εμβολιασμού δεδομένου ότι στα θέματα υγείας οι αρμοδιότητες ανήκουν στα κράτη μέλη της ΕΕ και όχι στις Βρυξέλλες.

Πέραν τούτων ο εν τοις πράγμασι επιβαλλόμενος αναγκαστικός εμβολιασμός μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες και αντίκειται πέραν των άλλων και στις διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Και όλα αυτά βέβαια σε μια φάση κατά την οποία σύμφωνα και με τις σχετικές μελέτες ακόμη και αν κάποιος έχει εμβολιασθεί αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Το μόνο λοιπόν που θα πετύχει η ΕΕ με την θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τον εν τοις πράγμασι διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασθέντες και μη, είναι να εντείνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων αλλά και δυσπιστίας των πολιτών για το εμβόλιο.

Γιατί είναι προφανές ότι η θεσμοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού θα αξιοποιηθεί από τις διάφορες εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και θα οδηγήσει σε αποκλεισμούς των μη εμβολιασθέντων από τα ταξίδια, την αναψυχή και άλλες πλευρές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής οδηγώντας στη δημιουργία μιας σύγχρονης Πανευρωπαϊκής Σπιναλόγκας.

About this author

B ΑΡΘΡΑ
 
Στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της έκτακτης χρηματοδότησης γέφυρας στην Ουκρανία προχώρησε...
 
Σε πρόσφατο άρθρο μας ( www.political.gr 13/4/2024, σελ.29) επισημάναμε ότι το νέο Σύμφωνο...
 
Παρέμβαση του πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης...
 
Η εκκωφαντική «οικονομική απόβαση» της Μελόνι στην Αίγυπτο στις 17 Μαρτίου 2024...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές από την περιοχή του Τομπρούκ της Λιβύης προς...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Εκτός πλαισίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκεται τελικά η πολυδιαφημισμένη...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών με το μαζικό και αγωνιστικό  συλλαλητήριο...
 
Ο Νότης Μαριάς στο Συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών...
 
Tο καταδικαστικό Ψήφισμα της Ευρωβουλής «για το κράτος δικαίου και την ελευθερία...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών της...
 
Οι τεράστιες αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξαν με εξαιρετικά σαφή τρόπο τα προβλήματα που...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Η σκληρή κόντρα γύρω από την επιστολική ψήφο επισκίασε διάφορες εξίσου σημαντικές...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών της...
 
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά της απόφασης της κυβέρνησης να...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού από τον...
 
Την συμμετοχή του κόμματος ” Ελλάδα, ο άλλος δρόμος”, στις επόμενες Ευρωεκλογές...
 
«Μητσοτακικό σουρεαλισμό» χαρακτήρισε σήμερα στο IONION FM o καθηγητής Νότης Μαριάς την υπογραφή εκ...
 
«Μητσοτακικός σουρεαλισμός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υπογραφή εκ μέρους του Έλληνα...
 
 Η είδηση του θανάτου του πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ...
 
Το θράσος του Ερντογάν δεν έχει πλέον όρια. Χαρακτηριστική η επίθεση που...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Άλλη μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς...
 
Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ο συνακόλουθος...
 
Η εκατόμβη νεκρών στη Γάζα, ανάμεσά τους χιλιάδες γυναίκες και παιδιά φέρνει...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Διοργανώθηκε μετά βαΐων και κλάδων στις Βρυξέλλες το διήμερο 25 και 26...
 
Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο για την Ουκρανία και όχι για τους...
 
Να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» επιχειρεί πλέον ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν...
 
Τούρκος έγινε ο Ερντογάν μετά το Ψήφισμα-ράπισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια του...
 
«Η Άγκυρα ρυμουλκεί την Αθήνα σε έναν διάλογο άνευ όρων», δήλωσε στην εκπομπή...
 
Σε διάλογο άνευ όρων ρυμουλκεί πλέον η Άγκυρα την Αθήνα. Και δεν...
 
Παρά την «εκλογική κλοτσοπατινάδα» ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά που επικρατούσε τους...
 
«Χοντρή πόρτα έφαγε» από τους BRICS ο Ερντογάν στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά την...
 
Ξανά στο ίδιο έργο θεατές με τους χιλιάδες γονείς των πρωτοετών ετεροδημοτών...
 
Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι...
 
Συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 στο οποίο το 61,31%...
 
Ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς απόφαση για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό η διήμερη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού...
 
To πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο το οποίο εκμεταλλεύτηκε με απύθμενο θράσος η...
 
Το ναυάγιο στην Πύλο και η εκατόμβη νεκρών, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες...
 
«Πατάει γκάζι» και μάλιστα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η Ελληνοπολωνική  συνεργασία για...
 
Την Πέμπτη 1ης Ιουνίου δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελληνίων Εξετάσεων για...
 
Πριν προλάβουν καλά-καλά να βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου...
 
 «Κυριακή κοντή γιορτή» φαντάζονται πολλοί συμπολίτες μας καθώς προσέρχονται στις κάλπες της...
 
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου δόθηκε και ήδη...
 
Μετά βαΐων και κλάδων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία ο Ερντογάν...
 
Έντονες αμερικανικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μακρόν σε σχέση με...
 
Οι συγκρούσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό καταδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί...
 
Όπως επισημάναμε από τη στήλη αυτή «ιδιαίτερα έντονες συζητήσεις προκάλεσε η πρόσφατη...
 
Η εκατόμβη νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε πλέον τον ασκό...
 
Η εκατόμβη νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε πλέον τον ασκό...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 22/1/2023 για Εκλογές, Υπηρεσιακή...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή...
 
Με τον Υφυπουργό της Πολωνίας  Arkadius Mularczyk συναντήθηκε χθες Τετάρτη 15/2/2023 στην...
 
Και νέα σημαντική πρωτοβουλία από την Πολωνία για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Την...
 
Η «οικονομική απόβαση» της Ιταλίας στη Λιβύη στις 28 Ιανουαρίου 2023 και...
 
Με τις υποκλοπές να βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός και...
 
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναμφίβολα αποτελεί ένα κεφαλαιώδες...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel 1/1/2023 για τη δράση των...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή...
 
Ο Ερντογάν πάει ξανά Ταμείο μετά την πανηγυρική έγκριση του Προϋπολογισμού της...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 4/12/2022 για: 1) Κόκκινα...
 
Mπαράζ κινητοποιήσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενόψει της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών...
 
Κορυφώνεται η κόντρα ανάμεσα στα μνημονιακά κόμματα για τη λαίλαπα των πλειστηριασμών...
 
Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής των ηγετών της...
 
Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Μακρόν και Μελόνι για το μεταναστευτικό μετά...
 
Εγκρίθηκε μετά βαΐων και κλάδων το Ψήφισμα του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 9/10/2022 για ενεργειακό και...
 
Με σταθερό τρόπο συνεχίζει πλέον σε όλα τα επίπεδα ο Ερντογάν το...
 
Η προκλητική ομιλία του Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου τόλμησε...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 11/09/2022 για τα θέματα...
 
83 χρόνια μετά την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου...
 
Σε άρθρο μας την προηγούμενη εβδομάδα διατυπώσαμε 12 συγκεκριμένες προτάσεις για ανάληψη...
 
Τα θετικά σχόλια του δυτικού τύπου για την επίσκεψη του Ερντογάν στην...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 7/08/2022 για τα σχέδια...
 
Η παραίτηση Ντράγκι ομολογουμένως θορύβησε τις Βρυξέλλες τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ...
 
Την ώρα που στην χώρα της «φαίδρας πορτοκαλέας» η μνημονιακή πολιτική τάξη...
 
Εντείνονται καθημερινά οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας που συνοδεύονται πλέον...
 
Συμπληρώνονται σήμερα 18 Ιουνίου 2022, ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 12/06/2022 για: 1) Στρατικοποίηση...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 5/6/22 για τις γεωπολιτικές...
 
Οι απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή την παρουσία του στην στρατιωτική άσκηση...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 9/6/2022, Ο Νότης Μαριάς πρώην ευρωβουλευτής και ο Παναγιώτης...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δύο διαδικτυακές ομιλίες θα κάνει σήμερα Τετάρτη 8/6/2022 και αύριο...
 
Εγκρίθηκε μετά βαΐων και κλάδων στις 19 Μαΐου 2022 από την Ολομέλεια...
 
Εντείνεται η κόντρα με την Άγκυρα για την μη αποστρατικοποίηση νησιών μας...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή...
 
Αθήνα, 27/5/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Oμιλία στη Θεσσαλονίκη για τα εθνικά...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 22/5/22 για: 1) Αναγνώριση...
 
Αθήνα, 24/5/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Oμιλία στην Αθήνα για τα εθνικά...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 17/4/22 για: 1) Τουρκική...
 
«Για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή...
 
Την ώρα που συμπληρωνόταν 81 χρόνια από την επίθεση του Χίτλερ κατά...
 
Το γνωστό ρητό «Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε στις...
 
«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν έντονα...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 27/2/22 για: 1) Ρωσο-ουκρανική...
 
Συνέντευξή μου στο Militaire για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις...
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα πέραν των άλλων και την...
 
Το μήνυμα των Πορτογαλικών εκλογών φαίνεται ότι απασχολεί πλέον έντονα τα κομματικά...
 
Η κορύφωση της Ουκρανικής κρίσης οδηγεί πλέον τον Πούτιν στην αγκαλιά της...
 
https://www.youtube.com/watch?v=OHoYxlDVaPo Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή...
 
Η ζωή πολλές φορές παίζει τα δικά της παιχνίδια. Το μεσημέρι της...
 
Ο τεράστιος σάλος που ξεσήκωσε η Έκθεση Λίτρα-Τσιόδρα για τις αβελτηρίες του...
 
Η ανακοίνωση την Τετάρτη 16/9/2021 της ίδρυσης του τριμερούς Συμφώνου Αυστραλίας, Ηνωμένου...
 
Το ζήτημα των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 για την ΔΕΗ αποτελεί πλέον κρίσιμο...
 
Όπως έχουμε τονίσει από τις στήλες αυτές η ολοκλήρωση της αποχώρησης των...
 
Μίκη καλό σου ταξίδι, Η μουσική σου και οι αγώνες σου πάντοτε...
 
Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται...
 
Η ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την 30η...
 
                                                                                                             Αθήνα, 11/6/2021                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/VIDEO Την υποκρισία και το θράσος της...
 
Το τελευταίο διάστημα το ιερατείο των Βρυξελλών έχει προχωρήσει σε σειρά σημαντικών...
 
Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο που έβαλε...
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ    Αγαπητοί Συναγωνιστές και συναγωνίστριες...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη...
 
Με εκτεταμένη αρθρογραφία μας το τελευταίο διάστημα έχουμε αναδείξει το  γεγονός ότι...
 
Και όμως οι πολυεθνικές του κορονοεμβολίου συνεχίζουν να απαιτούν νομική ασυλία στην...
 
Την ώρα που κορυφώνεται παγκοσμίως το δεύτερο κύμα κορονοϊού με χιλιάδες θανάτους...
 
Όπως αποκαλύψαμε σε σχετικό μας άρθρο η κυβέρνηση υπερψήφισε στο Λουξεμβούργο στο...
 
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου όταν Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν την...
 
«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά...
 
H προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως τον Ερντογάν και...
 
https://www.youtube.com/watch?v=kq7zI3rB4dw Παρέμβαση του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή πρώην Ευρωβουλευτή...
 
Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει με χιλιάδες θανάτους, κυβερνήσεις και...
 
Τα άτομα με αναπηρία παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, με υγεία, ισότητα,...
 
Η έκδοση των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα ομολογουμένως παρουσιάζει  τεράστιο πολιτικό και...
 
Η εκλογή Μπάιντεν αναμφίβολα ανακάτεψε την τράπουλα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Οι...
 
Σε έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας που θα μπορούσε να...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Σαράντα επτά  χρόνια πριν, τον Νοέμβρη του 1973, η εξέγερση...
 
Το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί με σκληρό...
 
Η  Ελλάδα  οδηγείται σε μια οιονεί φινλανδοποίηση και μετατρέπεται σε πολιτικό παρακολούθημα των...
 
Να υπογράψει άμεσα με τη Γαλλία «αμυντικό σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής»...
 
«“Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.” Με αυτή τη φράση αποδόθηκε η γενναία...
 
https://sputniknews.gr/politiki/202010268657220-marias-exairetika-simantiki-i-episkepsi-lavrof-stin-athina-/        ...
 
Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η επικείμενη επίσκεψη-μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας...
 
Η πρόσφατη έλευση Ζάεφ στην Αθήνα και οι ευχαριστίες του προς την...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ Τον Ερντογάν και τις χώρες του Βίζεγκραντ στηλίτευσε για το...
 
Νότης Μαριάς: Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Μνημονιακός Δούρειος Ίππος του Βορρά Στην Πέμπτη...
 
Νότης Μαριάς: Καστελόριζο γιοκ για τον Ερντογάν Στην Πέμπτη Διαδικτυακή Εκπομπή την...
 
Νότης Μαριάς: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης βορά στις χώρες του Βορρά...
 
Νότης Μαριάς: Πέμπτη Διαδικτυακή Εκπομπή 27/7/2020...
 
Νότης Μαριάς: Έτσι τα πήρε χοντρά ο Ερντογάν από την ΕΕ Συνέντευξη...
 
Αθήνα, 27/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Μνημονιακός Δούρειος Ίππος του Βορρά το Ταμείο Ανάκαμψης...
 
Νότης Μαριάς στο Sputnik: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας και όχι μυστικές διαπραγματεύσεις...
 
Νότης Μαριάς: Τέταρτη Διαδικτυακή Εκπομπή Best off 20/7/2020...
 
Ο Νότης Μαριάς καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει με 150 εκατ. ευρώ...
 
Νότης Μαριάς: «Μολών λαβέ» η απάντησή μας στον Ερντογάν Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Νότης Μαριάς: Δούρειος Ίππος για νέα μνημονιακά μέτρα το Ταμείο Ανάκαμψης Συνέντευξη...
 
Αθήνα, 22/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Μνημονιακός Δούρειος Ίππος του Βορρά το...
 
Νότης Μαριάς: Τέταρτη Διαδικτυακή Εκπομπή 20 07 2020...
 
Νότης Μαριάς: Εδώ και τώρα μέτρα κατά της Τουρκίας για την Αγιά...
 
Αθήνα, 20/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τη μετατροπή...
 
Νότης Μαριάς: Να κλείσει το Τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Νότης Μαριάς: Τρίτη Διαδικτυακή Εκπομπή Best off 13 7 2020...
 
Νότης Μαριάς: Κυρώσεις κατά της Άγκυρας για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς...
 
Αθήνα, 17/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ Νότης Μαριάς: Άργησε η κυβέρνηση να επιβάλει διαβατήριο...
 
Νότης Μαριάς: Κάτω τα χέρια απο την Αγιά Σοφιά Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Ο Νότης Μαριάς για Αγιά Σοφιά και Ελληνογαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο Συνέντευξη του...
 
Αθήνα, 16/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ Νότης Μαριάς: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας και όχι...
 
Νότης Μαριάς: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας και όχι μυστική διπλωματία Συνέντευξη του...
 
Ο Νότης Μαριάς για Εθνικά θέματα και Οικονομία Συνέντευξη του Προέδρου του...
 
Αθήνα, 15/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Πλήρης δικαίωση των θέσεων του Κινήματός μας για...
 
Νότης Μαριάς: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την Αγία Σοφιά Συνέντευξη του...
 
Νότης Μαριάς: Τρίτη Διαδικτυακή Εκπομπή 13 07 2020...
 
Νότης Μαριάς: Όχι στην βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς Συνέντευξη του Προέδρου του...
 
Αθήνα, 13/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για...
 
Ο Νότης Μαριάς για Πούτιν, γερμανικές αποζημιώσεις και δημοψήφισμα στην Ρωσία Στην...
 
Νότης Μαριάς Δεύτερη Διαδικτυακή εκπομπή Best off 6_7_2020...
 
Νότης Μαριάς: ‘Ετσι μας φίμωσαν και μας αδίκησαν στις Ευρωεκλογές Στην Δεύτερη...
 
Ο Νότης Μαριάς για κόκκινα δάνεια και Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης Στην Δεύτερη...
 
Νότης Μαριάς: Εφ’ όλης της ύλης, για Οικονομία, Novartis και Εθνικά θέματα...
 
Νότης Μαριάς: Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία τώρα Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος...
 
Νότης Μαριάς: Δεύτερη Διαδικτυακή Εκπομπή 6/7/2020...
 
Νότης Μαριάς: Ελλάς- Γαλλία Συμμαχία Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ Ο...
 
Αθήνα, 6/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Βαρυσήμαντο άρθρο του Βλαντιμίρ Πούτιν για την 75η...
 
Ο Νότης Μαριάς για Πούτιν και γερμανικές αποζημιώσεις Συνέντευξη του Προέδρου του...
 
Νότης Μαριάς 2020: Πρώτη διαδικτυακή εκπομπή...
 
Νότης Μαριάς: Αμυντικό Ελληνογαλλικό Σύμφωνο με ρήτρα Στρατιωτικής Συνδρομής Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Ο Νότης Μαριάς στο Russia Today για δημοψήφισμα και Σύνταγμα στην Ρωσία...
 
Ο Νότης Μαριάς για τα εθνικά θέματα και μεταναστευτικό Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Αθήνα, 1/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Στο φως το Σχέδιο του Ερντογάν για εισβολή...
 
Ο Νότης Μαριάς εφ’ όλης της ύλης για 12 μίλια και ΑΟΖ...
 
Ο Νότης Μαριάς εφ’ όλης της ύλης για Ερντογάν, μεταναστευτικό και οικονομία...
 
Αθήνα, 26/6/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti...
 
Ο Νότης Μαριάς στηλιτεύει την επιθετική πολτική της Τουρκίας Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Νότης Μαριάς: Δεν περνάνε τα σχέδια του Ερντογάν για εισβολή στην Ελλάδα...
 
Νότης Μαριάς: Καμία υποχώρηση στις απειλές του Ερντογάν και της παρέας του...
 
Νότης Μαριάς για Τουρκία να ασκήσουμε βέτο στην χρηματοδότηση, μην περιμένουμε βοήθεια...
 
Αθήνα, 22/6/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ και περιφερειακή οργάνωση Σε...
 
Ο Νότης Μαριάς για την επερχόμενη οικονομική κρίση, μετανάστευση και κινεζοποίηση μισθών...
 
Ο Νότης Μαριάς για το σχέδιο εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα Συνέντευξη...
 
Νότης Μαριάς: Άμεση επέκταση αιγιαλήτιδας ζώνης στα 12 μίλια Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Αθήνα, 18/6/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Πέρασαν δύο χρόνια από την υπογραφή...
 
Νότης Μαριάς: Για αντιμετώπιση τουρκικής απειλής, η Ελλάδα χρειάζεται «Τσόρτσιλ» & όχι...
 
Νότης Μαριάς Οι βουλευτές να φέρουν νόμο για ΑΟΖ όχι μόνο λόγια...
 
Νότης Μαριάς: Άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12νμ Συνέντευξη του...
 
Αθήνα, 15/6/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Κόψτε το ευρωπαϊκό χρήμα από τον Ερντογάν Ενώ...
 
Νότης Μαριάς: Ανακήρυξη της ΑΟΖ εδώ και τώρα Συνέντευξη του Προέδρου του...
 
Νότης Μαριάς: Να προετοιμαστούμε απέναντι στην Τουρκική πρόκληση Συνέντευξη του Προέδρου του...
 
Νότης Μαριάς: Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Όλα τα λεφτά για την Γερμανία Συνέντευξη...
 
Νότης Μαριάς: Να δώσουμε μάχη για τις Γερμανικές αποζημιώσεις Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Αθήνα, 10/6/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς σε εκδήλωση για το Δίστομο: Ο...
 
Νότης Μαριάς: Με σκληρή εποπτεία το πακέτο των 32 δις ευρώ για...
 
Από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης στην μαγική νύχτα της...
 
Ο Νότης Μαριάς για μεταναστευτικό Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ Ο...
 
Αθήνα, 8/6/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Ο Ντομπρόβσκις χάλασε τη φιέστα των 32 δις...
 
Νότης Μαριάς: Ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίζεται Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Νότης Μαριάς: Να ποιες είναι οι ευθύνες της Κίνας για την πανδημία...
 
Αθήνα, 5/6/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Επέκταση Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12...
 
Νότης Μαριάς: Από την μάχη της Κρήτης στην διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων...
 
Ο Νότης Μαριάς για μεταναστευτικό και Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Νότης Μαριάς: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης τελικά στηρίζει την Γερμανική οικονομία Συνέντευξη...
 
Ο Νότης Μαριάς για την μάχη της Κρήτης Συνέντευξη του Προέδρου του...
 
Αθήνα, 01/06/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Η Τουρκία ετοιμάζει νέο «ντου» παράνομων μεταναστών σε...
 
Νότης Μαριάς: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει λιτότητα και απορρύθμιση της αγοράς...
 
Νότης Μαριάς: ‘Οροι και προϋποθέσεις για την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης...
 
Νότης Μαριάς: Δώσαμε 5 δις ευρώ στους Δανειστές εν μέσω πανδημίας Συνέντευξη...
 
Αθήνα, 28/5/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: 41 χρόνια από τη Συνθήκη ένταξης...
 
Η επαναστατική πρόταση του Νότη Μαριά για το προσφυγικό που θα αποσυμφορήσει...
 
Ο Νότης Μαριάς για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου...
 
Νότης Μαριάς για Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και για αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντίων...