Επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική της Ε.Ε. για τη δημόσια υγεία, πέρα από την βιωσιμότητα των ευρωπαίων αγροτών, αφού μέσα από το νέο κείμενο των 28 σελίδων της Κομισιόν, γίνεται σαφές, ότι θα συνεχίσει να εισάγει προϊόντα τρίτων χωρών και θα λαμβάνει μέτρα, μόνο όταν τα φυτοφάρμακα που θα εντοπίζει θα είναι… «πολύ επικίνδυνα”… Άρα, αν είναι… «λιγότερο επικίνδυνα», δεν… θα τρέχει και κάτι!
Την ανάλυση αυτή, κάνει στο newshub.gr ο καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις καταγγελίες του κ. Μαριά, «η Κομισιόν θα παρεμβαίνει λέει για να ελέγξει τα φυτοφάρμακα των προϊόντων των τρίτων χωρών, αλλά λέει ότι θα παρεμβαίνει και θα ελέγχει… «τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα»… Δηλαδή, τα φυτοφάρμακα που είναι λιγότερο επικίνδυνα δεν θα είναι αντικείμενο ελέγχου φυτοϋγειονομικού, για να σταματήσουν να έρχονται οι πατάτες της Αιγύπτου, οι ντομάτες από την Τουρκία κ.λπ. Μιλάμε, δηλαδή, για μεγάλη κοροϊδία»!
Σύμφωνα με το Νότη Μαριά, εδώ η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από εξοργιστική. Δεν είναι μόνο ότι η Κομισιόν εμφανίζεται αμετανόητη ως προς τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες. Αλλά συμβαίνει και το εξής:
«Το ιερατείο των Βρυξελλών θέλει να ανοίξει όλη την αγορά και αυτό θα είναι άσχημο ιδιαίτερα για την Ελλάδα, κυρίως στα προϊόντα των Μεσογειακών χωρών. Δηλαδή, Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία για το λάδι κ.λπ διότι μέσα εκεί γράφει, ότι στοχεύει λέει η Ε.Ε. να διαμορφώσει τις συνθήκες προκειμένου να υπάρξουν συνεργασίες και συνέργειες με τις χώρες της Μεσογείου, ώστε να υπάρχουν οι εισαγωγές αυτές των προϊόντων.
Δηλαδή, όχι μόνο αναφέρονται οι εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες αλλά γίνεται και ειδική αναφορά στη Μεσόγειο. Άρα μιλούν για ανοιχτά σύνορα, για πατάτες Αιγύπτου, ντομάτες Τουρκίας και όλων των χωρών της Μεσογείου. Αυτό είναι μες στο κείμενο. Αύριο άμα περάσει θα μας πουν «εμείς σας τα γράψαμε»…
Να υπενθυμίσουμε, ότι προ ημερών, δόθηκε από την Κομισιόν στη δημοσιότητα το κείμενο αυτό, στο οποίο ο Νότης Μαριάς έχει εντοπίσει μια σειρά από θέσεις της Ε.Ε. που χαρακτηρίζονται τουλάχιστον υποκριτικές.
Η ίδια η Κομισιόν αναλύει στο κείμενο της, τη ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί των χωρών – μελών της Ε.Ε. λόγω των πολύ φτηνότερων προϊόντων των τρίτων χωρών. Ωστόσο, παρά την παραδοχή της, αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις εισαγωγές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων αγροτών, όσο και για την υγεία των καταναλωτών από τα επικίνδυνα και απαγορευμένα στην Ευρώπη φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι τρίτες χώρες.