ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
notismarias
22 Δεκεμβρίου 2016

Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τη λήψη μέτρων στήριξης των μακροχρόνια ανέργων στην Ελλάδα

Αθήνα, 22/12/2016.

notismarias

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ως μέλος της τρόικας να σταματήσει τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και την πολιτική λιτότητας που έχουν γεμίσει την πατρίδα μας με στρατιές ανέργων. Ταυτόχρονα ζητά από την Κομισιόν τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων.

Ειδικότερα, στην Γραπτή Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «η Ελλάδα κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι περισσότεροι εκ των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι με το ποσοστό τους να φθάνει το 73,38%».

Στη συνέχεια, ο Νότης Μαριάς τονίζει ότι: «Εννέα στους δέκα ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο, καθώς δεν λαμβάνουν ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε επιδότηση απασχόλησης. Μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ το πρόσθετο επίδομα των 700 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων».

Επιπλέον, αναφέρει πώς «Η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, η λιτότητα και οι μνημονιακές πολιτικές, οδήγησαν 350.000 οικογένειες να μην έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος και 850.000 Έλληνες να μην έχουν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο».

Ενόψει των παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ερωτάει την Επιτροπή αφενός ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να μειωθούν οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα και αφετέρου αν θα συνεχίσει να επιμένει στην πολιτική λιτότητας που αυξάνει διαρκώς την ανεργία στην Ελλάδα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Η Ελλάδα κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι περισσότεροι εκ των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι με το ποσοστό τους να φθάνει το 73,38%. Εννέα στους δέκα ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο, καθώς δεν λαμβάνουν ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε επιδότηση απασχόλησης. Μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ το πρόσθετο επίδομα των 700 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.

Η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, η λιτότητα και οι μνημονιακές πολιτικές, οδήγησαν 350.000 οικογένειες να μην έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος και 850.000 Έλληνες να μην έχουν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, πάνω από 300.000 νέοι υψηλής εξειδίκευσης έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια για να βρουν δουλεία στο εξωτερικό.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων;
  2. Θα συνεχίσει να επιμένει στην πολιτική λιτότητας που αυξάνει διαρκώς την ανεργία στην Ελλάδα;

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ