ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
22 Νοεμβρίου 2012

Όχι στην υποβάθμιση των Νοσοκομείων Σητείας και Ιεράπετρας σε Κέντρα Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/10/2012

Ο Βουλευτής Ηρακλείου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Νότης  Μαριάς  κατέθεσε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου,  Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ.  Α. Λυκουρέντζο  σχετικά  με τα οξυμένα προβλήματα στα νοσοκομεία της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε)  Λασιθίου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων τα  νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα, πολλές είναι οι ελλείψεις ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ σχεδόν ανύπαρκτος είναι και ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη λειτουργία των εν λόγω νοσοκομείων.
Προβλήματα υπάρχουν λόγω της μη καταβολής των εφημεριών των νοσηλευτών και των γιατρών, γεγονός που οδήγησε τους γιατρούς των νοσοκομείων Ιεράπετρας και Σητείας  να προβούν σε επίσχεση εργασίας.
Ωστόσο, περισσότερο πρόχειρες λύσεις και λάθος πολιτικές λαμβάνουν χώρα παρά ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν.4024/2011 και την ΑΔΑ 45ΒΝΧ-3Ρ8 όχι μόνο δεν  προβλέπεται πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αλλά διαμηνύεται η ανάγκη απόλυσης μέρους αυτού. Ενώ  το άρθρο 2 του Ν.4052/2012 για την Ενοποίηση των Νοσοκομείων, προβλέπει το κλείσιμο των μικρών νοσοκομείων, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για την Π.Ε.  Λασιθίου αφού η Σητεία και η Ιεράπετρα χρήζουν ανάγκης παρουσίας αυτόνομων νοσοκομείων.
Σε σχέση με τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία οι κείμενες διατάξεις προβλέπουν την έδρα τους στον Άγιο Νικόλαο και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών από εκεί, πράγμα που θα εντείνει το πρόβλημα λειτουργικότητας, καθότι δύσκολα θα μπορούν να γίνονται άμεσα αντιληπτές οι ανάγκες της Σητείας και της Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους.
Είναι ολοφάνερο ότι όλες αυτές οι πολιτικές δεν δίνουν λύση στα προβλήματα νοσοκομειακής περίθαλψης στην Π.Ε. Λασιθίου. Αντίθετα τα εντείνουν  υποβαθμίζοντας τα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας σε Κέντρα Υγείας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη  τα σχετικά πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην ισχύσει η διασύνδεση των νοσοκομείων και επομένως η υποβάθμιση των νοσοκομείων Σητείας και Ιεράπετρας σε Κέντρα Υγείας;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της μη καταβολής εφημεριών;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού στα νοσοκομεία;»


About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ