ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
22 Νοεμβρίου 2012

Όχι στην επικείμενη κατάργηση του Ορθοπεδικού Συνεργείου Κρήτης

Δελτίο Τύπου Αθήνα  30/9/2012

Ο Νότης Μαριάς αντιδρά στην επικείμενη κατάργηση του Ορθοπεδικού Συνεργείου Κρήτης

Ερώτηση προς τους  Υπουργούς  Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο, Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτσης  κατέθεσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση του Ορθοπεδικού Συνεργείου Κρήτης.

Το πλήρες Κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με επιστολή της Ομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Κρήτης το Ορθοπεδικό Συνεργείο Κρήτης (ΟΣΗΚ)  κινδυνεύει να καταργηθεί.
Η Ομοσπονδία διαμηνύει ότι αν και ο αριθμός Αναπήρων Πολέμου, που έχουν ανάγκη από την παροχή υπηρεσιών του ΟΣΗΚ έχει μειωθεί, το Συνεργείο εξυπηρετεί ολόκληρη τη Κρήτη παρέχοντας τις απαραίτητες υπηρεσίες και τον εξοπλισμό τόσο σε Ανάπηρους Πολέμου, όσο και σε Ανάπηρους Πολίτες,  ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος και αδυνατεί να εξυπηρετηθεί σε ιδιωτικά κέντρα, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερη δε ανάγκη  παρουσιάζεται στα άτομα με ακρωτηριασμένα μέλη, τα οποία συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τεχνητά μέλη τους και τα υποδήματά τους. Αν το ΟΣΗΚ κλείσει, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και για μερικούς αδύνατο εξαιτίας της ηλικίας τους και της οικονομικής τους κατάστασης. 
Όπως επισημαίνεται στην ανωτέρω επιστολή, τα τελευταία χρόνια το ΟΣΗΚ στερείται εξειδικευμένου προσωπικού και η λειτουργία του βασίζεται στην προθυμία των συνταξιοδοτηθέντων πρώην τεχνιτών του ΟΣΗΚ να προσφέρουν τη βοήθειά τους, πράγμα που δεν αποτελεί οριστική λύση.
Όλα τα Σωματεία Αναπήρων της Κρήτης ζητούν την συνέχιση της λειτουργίας του ΟΣΗΚ και την αναβάθμισή του με κάθε μέσο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι Υπουργοί:

1.   Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Ορθοπεδικού Συνεργείου Κρήτης;
2.       Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την αναβάθμιση  και την στελέχωση του Ορθοπεδικού Συνεργείου Κρήτης με τεχνικό προσωπικό; 

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ