ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΡΑΠΤΩΣ
13 Φεβρουαρίου 2019

Τι απαντά η Κομισιόν στον Νότη Μαριά για την δολοφονία Κατσίφα

Στρασβούργο, 13/2/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τι απαντά η Κομισιόν στον Νότη Μαριά για την δολοφονία Κατσίφα

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) βρίσκεται πλέον η Αλβανία για την δολοφονία Κατσίφα, όπως προκύπτει από σχετική Απάντηση που έδωσε σε Γραπτή Ερώτηση του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότης Μαριά.
Στην Γραπτή του Ερώτηση την οποία υπέβαλε στις 29/10/2018 ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι « η Ελληνική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου 2018 στην περιοχή του χωριού Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου.
Τη δολοφονική αυτή ενέργεια της αλβανικής αστυνομίας κάλυψε πολιτικά με προκλητικές του δηλώσεις ο γνωστός για τα ανθελληνικά του αισθήματα πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Επισημαίνεται ότι οι αλβανικές αρχές συνέχισαν τις προκλήσεις τους κατεβάζοντας την ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ενώ η περήφανη ελληνική εθνική μειονότητα γιόρταζε την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του ιταλικού φασισμού.
Επανειλημμένα καταγγείλαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι αλβανικές αρχές επιδίδονται στη συστηματική και βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, γκρεμίζοντας εκκλησίες, αρπάζοντας ακίνητα και τρομοκρατώντας, παραβιάζοντας κατάφωρα διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914 για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: « Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να υποχρεωθεί η Αλβανία να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, να σταματήσει τις δολοφονίες των εκεί Ελλήνων ομογενών και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Κωνσταντίνου Κατσίφα;».
Στην Απάντησή του εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο J. Hahn επισημαίνει ότι: «Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου της με την Αλβανία, η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εδραίωση του κράτους δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στους εν λόγω τομείς ».
Και συνεχίζει: «Όσον αφορά τα συγκεκριμένα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2018, εναπόκειται στις αλβανικές αρχές επιβολής του νόμου να συνεχίσουν με ενδελέχεια και διαφάνεια την εν εξελίξει έρευνα σχετικά με το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο ενός πολίτη».
Για να καταλήξει με νόημα ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην εν λόγω υπόθεση».
Αναμένουμε τα επόμενα βήματα της Κομισιόν, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε στον Ράμα και την παρέα του να κουκουλώσουν την υπόθεση της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα και να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ