ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
10 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για την παράνομη φορολόγηση του φυσικού αερίου.

Βρυξέλλες, 10/10/2014
Δελτίο Τύπου
Ερώτηση  για τη θέση της Επιτροπής αναφορικά με την επιβολή φορολογίας στο φυσικό αέριο στην επιχείρηση της Καβάλας “Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE” έθεσε στην Ευρωβουλή ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR), Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Η Ερώτηση του Νότη Μαριά απευθύνεται στην Επιτροπή και ζητάει να γίνει γνωστό εάν η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στην ως άνω βιομηχανία είναι συμβατή με την νομοθεσία της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία που καθορίζει το πλαίσιο φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων, τα ενεργειακά προϊόντα φορολογούνται μόνο όταν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κίνησης ή θέρμανσης και όχι όταν χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, για χημική αναγωγή ή στο πλαίσιο ηλεκτρολυτικής και μεταλλουργικής κατεργασίας.
Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που στοιχίζει στην επιχείρηση, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, 8 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με δεδομένη τη χαμηλή κερδοφορία της εν λόγω επιχείρησης, η ανταγωνιστικότητά της εξανεμίζεται με κίνδυνο να κλείσει η επιχείρηση και να χάσουν τις δουλειές τους εκατοντάδες άνθρωποι.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:
“Σύμφωνα με την Οδηγία 2003/96/ΕΚ, η οποία καθορίζει το πλαίσιο φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ενεργειακά προϊόντα φορολογούνται μόνο όταν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κίνησης ή θέρμανσης και όχι όταν χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, για χημική αναγωγή ή στο πλαίσιο ηλεκτρολυτικής και μεταλλουργικής κατεργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στην βιομηχανία της Καβάλας “Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE”, έχει επιβληθεί παράνομα Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, προκαλώντας μεγάλο ενεργειακό κόστος λειτουργίας του εργοστασίου και εξανεμίζοντας την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.
Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι της επιχείρησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η ως άνω παράνομη επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο οδηγεί την ELFE σε κλείσιμο και σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:


Είναι σύμφωνη με την ως άνω κοινοτική Οδηγία η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και αν όχι τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση η νομοθεσία της Ε.Ε.;”

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ