ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
6 Οκτωβρίου 2015

Παρέμβαση Μαριά στην Ευρωβουλή για τους Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο και τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Στρασβούργο, 6/10/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση υπέρ των Ελλήνων δανειοληπτών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο έκανε χτες 5/10/2015 με παρέμβασή του στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής 70.000 ‘Έλληνες που έχουν συνάψει ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί οικονομικά αφού η  αύξηση  της συναλλαγματικής αξίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ τους οδηγεί  σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.

Για το λόγο αυτό συνέχισε ο Νότης Μαριάς πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ να λάβει μέτρα προκειμένου να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και να σταματήσουν  οι πλειστηριασμοί  σπιτιών σε Ελλάδα και Ισπανία.

Μάλιστα επειδή η αρμόδια Επίτροπος κα Jourova δεν έλαβε θέση για το καυτό ζήτημα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο ο Νότης Μαριάς επανήλθε επί του θέματος με νέα παρέμβασή του, ζητώντας  από  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί  επί του θέματος καλώντας ταυτόχρονα την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει τις τροπολογίες του που ήδη έχει καταθέσει υπέρ των Ελλήνων δανειοληπτών στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο.

Σημειώνεται ότι ο Νότης Μαριάς στην παρέμβασή του αναφέρθηκε αναλυτικά στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αυτά ανέρχονται πλέον σε 21 δις ευρώ παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες άρχισαν να πωλούν τα κόκκινα δάνεια στα γνωστά ”κοράκια” της παγκόσμιας αγοράς, στα επιθετικά Hedge Funds που ετοιμάζονται να βγάλουν στα σφυρί αντί πινακίου φακής τα σπίτια  του φτωχοποιημένου Ελληνικού λαού.

Μάλιστα, είπε   ο Νότης Μαριάς  με το μνημόνιο 3 διαμορφώνονται διαδικασίες ”express” για τους πλειστηριασμούς των  ακινήτων, με περιορισμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.  Έτσι, πάνω από 500.000 Έλληνες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους μια και η τρόικα με το μνημόνιο τους φτωχοποίησε μειώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Αφορμή για την παρέμβαση του Νότη Μαριά αποτέλεσε η συζήτηση για τα ενυπόθηκα δάνεια στην Ισπανία για τα οποία  επισήμανε ότι η νομοθεσία διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφοροποίηση στους όρους για την προστασία του καταναλωτή και στο διακανονισμό του χρέους. Στην Ισπανία και την Ελλάδα συχνά δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση των δανειοληπτών, ενώ οι όροι των συμβολαίων παραβιάζουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών ως καταναλωτών.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ότι μετά την χρηματοοικονομική κρίση επιδεινώθηκε η κατάσταση με αποτέλεσμα 700.000 Ισπανοί πολίτες να είναι θύματα των δανείων υψηλού κινδύνου, ενώ τα τελευταία 6 χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 350.000 εξώσεις. Ταυτόχρονα οι κατοικίες που βγήκαν στο σφυρί επανήλθαν  στην ιδιοκτησία των τραπεζών, οι οποίες ως γνωστόν έχουν διασωθεί από τα χρήματα των ίδιων των πολιτών της Ε.Ε.

Επισυνάπτεται το βίντεο με τις τοποθετήσεις του Νότη Μαριά.

 

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ