ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
23 Νοεμβρίου 2012

Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει από τη Λευκωσία την τουρκική προκλητικότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/10/2012

Mιλώντας στις 15/10/2012 στην 48η Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρλων της ΕΕ που διεξάγεται στη Λευκωσία, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατήγγειλε την παράνομη, αυθαίρετη, αντισυμβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.
Όπως τόνισε ο Νότης Μαριάς η Λευκωσία παραμένει η μοναδική διαιρημένη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μια και η Τουρκία έχει καταλάβει παράνομα από το 1974 ένα πολύ μεγάλο μέρος της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα η Άγκυρα εντελώς παράνομα δεν εφαρμόζει έναντι της Κύπρου την τελωνιακή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας απαγορεύοντας στα πλοία με κυπριακή σημαία να προσεγγίσουν σε τουρκικά λιμάνια και στα κυπριακά πολιτικά αεροπλάνα να προσγιώνονται σε τουρκικά αεροδρόμια.
Επιπλέον η Τουρκία εξαπολύει απειλές κατά της Κύπρου επειδή η Λευκωσία έχει ανακηρύξει την κυπριακή ΑΟΖ και προχωρά στην εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της.
Όμως το απκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας, που κατήγγειλε ο Νότης Μαριάς, είναι η απόφαση της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και να προκαλεί συνεχώς.
Έτσι η Τουρκία αρνείται την συνυπογραφή δηλώσεων με την ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς  και προχωρά σε αναστολή επαφών με την ΕΕ στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.
Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς κάλεσε την Τουρκία να συμμοργωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να πάψει να προκαλεί.
Παρεμβαίνοντας δια του Υπουργού Αναπληρωτή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μαυρογιάννη η Κυπριακή Προεδρία συμφώνησε απόλυτα με τις καταγγελίες του Νότη Μαριά καθώς άλλωστε ήταν και ο μοναδικός σύνεδρος που στηλίτευσε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ