ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
15 Μαρτίου 2018

Ο Νότης Μαριάς ζητά στην Ευρωβουλή την διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο

Στρασβούργο, 15/03/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ

Την ανάγκη διατήρησης μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο αλλά και επαναφοράς του καθεστώτος αυτού στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ζήτησε  με δύο διαδοχικές παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 12/3/2018 και στις 14/3/2018.

Ειδικότερα, ο Νότης Μαριάς εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης των Περιφερειών που υστερούν είπε πως το θέμα είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και φυσικά, πόροι. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μία χώρα της οποίας σχεδόν όλες οι Περιφέρειες υστερούν και αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία μάλιστα έχουν ενταθεί  λόγω της μνημονιακής πολιτική.

Και ο Νότης Μαριάς απευθυνόμενος στην παρευρισκόμενη Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, συνέχισε: «Θέλω όμως κυρία Κρέτσου να αναφερθώ σε ένα ειδικό θέμα που αφορά τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο, τα οποία έχουν πάρει μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018 μια ρύθμιση για να διατηρήσουν χαμηλό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Είναι μια ρύθμιση που ίσχυε πάντα και αυτά τα νησιά επελέγησαν να εξαιρεθούν γιατί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των μεταναστευτικών ροών. Το θέμα είναι όμως ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εξαίρεση για όλα τα νησιά του Αιγαίου, να έχουν χαμηλό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, να μπορέσουν να περάσουν στην ανάπτυξη και είναι κάτι που πρέπει να το δείτε».

Μάλιστα, συνεχίζοντας στη δεύτερη παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς ανέφερε πως «η τρόικα στην Ελλάδα έχει επιβάλλει μια σκληρή φορομπηχτική πολιτική μέσω των μνημονίων με ιδιαίτερα αυξημένο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Ειδικότερα έχει επιβάλλει νομοθεσία η οποία κατήργησε το προνομιακό καθεστώς μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που ίσχυε στα νησιά του Αιγαίου».

Και ο Νότης Μαριάς, αναφερόμενος στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου κατέληξε: «Ο χαμηλός Φόρος Προστιθέμενης Αξίας βοηθούσε στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών λόγω της απόστασής τους από την κυρίως Ελλάδα αλλά και λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία η οποία έχει ιδιαίτερα χαμηλό ΦΠΑ. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και η Λέρος από 1η Ιουλίου 2018 θα χάσουν επίσης το δικαίωμα του μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Πρόκειται για νησιά που πλήττονται από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να διατηρηθεί ο μειωμένος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο και ταυτόχρονα να επανέλθει ο μειωμένος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας για τα νησιά του Αιγαίου».

Επισυνάπτεται το βίντεο με τις παρεμβάσεις του Νότη Μαριά:

 

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ