ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
28 Σεπτεμβρίου 2012

Ν. Μαριάς: Όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης


Δελτίο Τύπου28/9/2012

Ν. Μαριάς: Όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
                Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση κατέθεσαν από κοινού ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς και η ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Σερρών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, σχετικά τόσο με τις επιπτώσεις από τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, όσο και με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για επίθεση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συμπολιτών μας και ιδίως για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
                Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

                «Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό τοπίο στη χώρα μας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία τρία χρόνια. Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι καινούργιο, προϋπήρχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και στην έκταση, που θα έπρεπε από τις παρελθούσες κυβερνήσεις. Όσες παρεμβάσεις έγιναν ήταν σε μικρή κλίμακα, ενώ στόχευαν κυρίως στη θεραπεία βραχυπρόθεσμων προβλημάτων του συστήματος.
Μετά την είσοδο της χώρας σε μνημονιακό καθεστώς, το Μάιο του 2010, ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη παρέμβαση στο σύστημα ασφαλίσεως στη χώρα μας. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κινείται αποκλειστικά προς τρείς κατευθύνσεις: την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων, παλαιών και νέων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισροών και τις περικοπές συντάξεων. Κυρίως, οι περικοπές των συντάξεων προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενες μειώσεις των δημοσίων δαπανών αποτέλεσε για τις κυβερνήσεις τη γρήγορη λύση ανάγκης, αλλά που δυστυχώς έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα και σε αυτούς που ήδη συνταξιοδοτούνται και σε αυτούς που είναι σχετικά κοντά στη συνταξιοδότηση και που στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον αδυνατούν να βρουν επιπλέον εισοδήματα να συμπληρώσουν τις μειωμένες συντάξεις.
Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο. Τα νέα προβλήματα: Η μείωση των αποθεματικών των ταμείων λόγω «κουρέματος» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η μεγάλη μείωση των εσόδων από αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας, η τεράστια αύξηση της ανεργίας και ειδικά των νέων, που μειώνει σοβαρά τη διάρκεια του εργασιακού βίου και επομένως τις εισφορές, η ανασφάλιστη εργασία που διευρύνεται και που αφαιρεί πόρους από το σύστημα, η εισφοροδιαφυγή ως αποτέλεσμα της ύφεσης σε συνδυασμό με τη σταδιακή και συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής που μεγαλώνει το χρονικό διάστημα των παροχών σύνταξης.
Κάτω από τις πιέσεις των δανειστών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έναν νέο γύρο περικοπών συντάξεων και αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα νέα μέτρα που προτείνονται είναι απλώς μια επανάληψη των παλιών αδιέξοδων μέτρων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), υπολογίζεται, ότι οι απώλειες που θα φέρει στα έσοδα του ΙΚΑ η ενδεχόμενη αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη στα 67 θα ανέλθουν στο ποσό των 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με επίσημη πρόβλεψη, και χωρίς να συνυπολογίζονται τα νέα μέτρα, για 1.205.000 συνταξιούχους το 2012 (από 1.168.730 που ήταν το 2011, ήτοι επιπλέον 36.270 άτομα) και με τη μετριοπαθή εκτίμηση ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί εν αναμονή των νέων μέτρων στις 50.000, μόνο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα χάσει εισφορές ύψους 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον 450 εκατ. ευρώ (το ποσό που αντιστοιχεί στην καταβολή των συντάξεων στους 50.000 νέους συνταξιούχους), δηλαδή σε ετήσια βάση συνολικά 600 εκατ. ευρώ.
Η πρόσθετη πέραν των αυτόματων αυξήσεων του νόμου Λοβέρδου, αύξηση κατά 2 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι κοινωνικά άδικη, αναποτελεσματική, ενώ δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το Ασφαλιστικό και τους ασφαλισμένους. Αποτελεί «συνταγή» χρεοκοπίας του Ασφαλιστικού και των ασφαλισμένων, που όχι μόνο θα οξύνει τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα του κόσμου της εργασίας, αλλά θα ακυρώσει τα όποια δημοσιονομικά οφέλη που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί.
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με απόφασή της που υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, προειδοποιεί για επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, που λαμβάνονται, της διογκούμενης ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Η Επιτροπή επισημαίνει, ότι τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, εξηγώντας, ότι 1.000.000 άνεργοι σημαίνουν ετήσιες απώλειες 5 δις ευρώ για τα Ταμεία, γεγονός, που, όπως προβλέπει, θα προκαλέσει επιπλέον μειώσεις ασφαλιστικών και κοινωνικών υπηρεσιών, κάτω από τα επίπεδα, που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης, που η Ελλάδα η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 1981.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:
Τι προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει υπογράψει η Ελλάδα από το 1981; Αν αληθεύουν οι επισημάνσεις περί βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού; Ποια τα εκτιμώμενα πραγματικά οφέλη από μια ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νότης Μαριάς

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά »

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ