Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.
Και από αυτά μόνο 263 εκατ. ευρώ θα πάνε για δασοπυρόσβεση και 224 εκατ. ευρώ για αναδάσωση.
Μόνο 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά.
Και όλα αυτά ενώ υποτίθεται ότι το «Ελλάδα 2.0» θα δαπανήσει το 35% των κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση.
Στα γνωστά τρωκτικά τα κονδύλια του «Ελλάδα 2.0» για την δήθεν πράσινη ανάπτυξη αντί για δασοπροστασία.
Ούτε ένα έργο για αντιπυρική προστασία στα 12 πρώτα έργα του «Ελλάδα 2.0» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση!!!
Σιγήν ιχθύος συνεχίζουν να τηρούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την αποκάλυψή μας και την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα η Κυριακάτικη Υπέρβαση News για την μη αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ ύψους 1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Επρόκειτο για κονδύλια της ΕΕ από το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά Ταμεία για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανακάλυψε» ποσό 1,8 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά για το μέλλον. Πρόκειται για κονδύλια της ΕΕ που αφορούν τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Βέβαια κάλιο αργά παρά ποτέ θα πει κανείς. Μόνο που τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να μην αξιοποιήσουν το 1,3 δις ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής την πλήρωσαν ήδη πολύ ακριβά χιλιάδες συμπολίτες μας. Έτσι τα καθεστωτικά μνημονιακά κυβερνητικά κόμματα προτίμησαν να μην διαθέσουν το 5% του ΕΣΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών Ταμείων ύψους 1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αντί λοιπόν να μειώσουν κατά 5% τα κονδύλια για τα διάφορα έργα ΕΣΠΑ προκειμένου το ποσό των 1,3 δις ευρώ να διατεθεί για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τελικά προτίμησαν να διαθέσουν όλα τα κονδύλια στους διάφορους δικαιούχους του ΕΣΠΑ, δικαιούχους που στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν οι διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι ξένοι και ελληνικοί πολυεθνικοί όμιλοι. Έτσι δεν έκαναν καμιά σχετική αλλαγή στα προγράμματα ΕΣΠΑ και άφησαν τα κονδύλια αυτά να τα ενθυλακώσουν οι γνωστοί-άγνωστοι που λυμαίνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλαδή οι μεγαλοεργολάβοι και οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές.
Στο περιθώριο του «Ελλάδα 2.0» η αντιπυρική προστασία
Οι τεράστιες φυσικές καταστροφές λόγω πυρκαγιών έφεραν ταυτόχρονα στο προσκήνιο και τις νέες κυβερνητικές αβελτηρίες σε σχέση με το περίφημο σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Μάλιστα το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» το οποίο ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου μετά βαΐων και κλάδων από την κυβερνητική πλειοψηφία προβλέπει ψίχουλα για τη δασοπυρόσβεση. Έτσι από τα 30,5 δις ευρώ του συνολικού πακέτου του «Ελλάδα 2.0», ποσό το οποίο με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων σύμφωνα με την κυβέρνηση θα φτάσει στα 57 δις ευρώ, τελικά το ποσό που προβλέπεται για δασοπυρόσβεση είναι μόνο 263 εκατ. ευρώ Αν στο ποσό αυτό προσθέσουμε και διάφορες άλλες δράσεις για αντιμετώπιση άλλων φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες σεισμοί κλπ το ποσό φτάνει στα 787 εκατ. ευρώ.
Έτσι 56 δις ευρώ θα κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις πλην αυτών για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία και όλα αυτά παρότι υποτίθεται ότι το «Ελλάδα 2.0» στηρίζει την πράσινη μετάβαση. Και παρότι επίσης το 35% του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» πάει υποτίθεται για την πράσινη ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει μόνο 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα το διάστημα 2021-2026, δηλαδή κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ ετησίως!!!. Επίσης προβλέπει το ίδιο διάστημα αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων τη στιγμή που με τις πρόσφατες πυρκαγιές κάηκαν πάνω από 600.000 στρέμματα μέσα σε 10 μέρες. Αλλά και για την αναβάθμιση των Canadair και την αγορά των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων ο πενιχρός σχετικός προϋπολογισμός του «Ελλάδα 2.0» προβλέπει ότι η αναβάθμιση των Canadair και η αγορά των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων θα γίνει τέλος του 2025!!! Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή.
Έτσι πριν περάσει καν ένα δεκαπενθήμερο από την πανηγυρική έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από την Ελληνική Βουλή η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει. Και ανακοινώνει ότι δήθεν θα προχωρήσει στην τροποποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Οποία προχειρότης. Λες και δεν ήξεραν ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί τεράστια κονδύλια για την αντιμετώπισή της. Έτσι όπως και στην περίπτωση των παραπάνω κονδυλίων της ΕΕ ύψους 1.3 δις ευρώ για αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής προτίμησαν να μην τα αξιοποιήσουν προκειμένου να μην κόψουν το κονδύλιο αυτό από τα τρωκτικά που χρόνια λυμαίνονται τα υπερκοστολογημένα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά Ταμεία, έτσι και με τον πακτωλό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης έστρεψαν τα 56 δις ευρώ σε δράσεις οι οποίες ευνοούν τόσο τις τσέπες των μεγαλοεργολάβων για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, όπου όμως θα επιβληθούν διόδια όσο και τα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών και ελληνικών πολυεθνικών ομίλων στους οποίους θα καταλήξουν οι δουλειές για τα διάφορα έργα του Ελλάδα 2.0. Και έριξαν τα ψίχουλα του «Ελλάδα 2.0» στην δασοπυρόσβεση.
Αποκαλύπτουμε λοιπόν την πενιχρή λίστα με τις «επενδύσεις» του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για τα έργα για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία ύψους 787 δις ευρώ εκ των οποίων μόνο 263 εκατ. ευρώ για την δασοπυρόσβεση και 224 εκατ. ευρώ για αναδάσωση, όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1 τον οποίο διαμόρφωσα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
1.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ: 40 εκατ. ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναερίων δικτύων ΜΤ, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές, τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου.
Στόχος να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση.
Σημειωτέον ότι η επένδυση θα γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ που όμως μετά από λίγο καιρό θα ιδιωτικοποιηθεί οπότε η επένδυση θα μείνει υπέρ του δήθεν επενδυτή. Εις υγείαν των κορόιδων λοιπόν.
2.ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ: 224 εκατ. ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει αναδάσωση 16.500 εκταρίων (165.000 στρέμματα) σε όλη την Ελλάδα με έμφαση σε περιαστικές περιοχές και στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσονται ως ειδικότερα έργα η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στην Θεσσαλονίκη.
Στόχος η αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
3.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: 155 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο επισημαίνει ότι η άμεση και έγκαιρη επέμβαση είναι κρίσιμη για τη διαχείριση των κρίσεων που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές και προπαντός αυτές που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες λόγω κλιματικής αλλαγής (πυρκαγιές, πλημμύρες κα). Έτσι απαιτείται η αύξηση και βελτίωση των εναέριων μέσων που διατίθενται για ανάγκες Πολιτικής Προστασίας.
Στο έργο περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair, 2 ελικοπτέρων Super Pumas και 3 BK 117, η προμήθεια δύο ελικοπτέρων Sicorsky και η προμήθεια 15 νέων μικρών αμφιβίων αεροσκαφών για παρεμβάσεις πυρόσβεσης σε νησιωτικές περιοχές και drones, που θα χρησιμοποιηθούν για μεταφορές, ιατρική χρήση, έκτακτη ανάγκη, επιτήρηση και πυρόσβεση.
Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 2 τον οποίο διαμόρφωσα για δασοπυρόσβεση θα πάνε μόνο 115,5 εκατ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υλοποίησης είναι τέλος 2023 για τα ελικόπτερα Sicorsky και τέλος 2025 για τα υπόλοιπα.
4.ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: 74 εκατ. ευρώ.
Τα έργα αφορούν την ολοκλήρωση της κατασκευής, του ψηφιακού εξοπλισμού και των κέντρων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών των κτιρίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΦΑΡΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΑΣ, κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης). Επίσης προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ταχύτητας αντίδρασης και η αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων που εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, υγειονομικές κρίσεις κ.λπ.).
5.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: 45 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για την Πολιτική Προστασία. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Αισθητήρες GPS στα οχήματα της πυροσβεστικής και σε άλλα οχήματα πολιτικής προστασίας, μετεωρολογικοί σταθμοί, σεισμογράφοι, κάμερες, συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών, αισθητήρες που προειδοποιούν για την άνοδο των υδάτων καθώς και δημιουργία χαρτών πλημμυρικών κινδύνων και συστήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε κρίσιμους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε περιοχές natura, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλους κ.λπ.
Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 3 τον οποίο διαμόρφωσα για δασοπυρόσβεση θα πάνε και τα 45 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι το τέλος 2022 για τα GPS και το τέλος 2025 για τα υπόλοιπα.
6.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΟΧΗΜΑΤΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ κ.λπ.): 115 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά την προμήθεια πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων και εξοπλισμού για Περιφέρειες και Δήμους καθώς και για την Πολιτική Προστασία. Προβλέπεται ανάπτυξη έργων πρόληψης και προμήθεια μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey για αντιμετώπιση πλημμυρών.
Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 4 τον οποίο διαμόρφωσα για δασοπυρόσβεση όμως θα πάνε μόνο 102,5 εκατ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υλοποίησης είναι το 2023.
7.ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: 110 εκατ. ευρώ.
Προβλέπονται έργα πολλαπλών χρήσεων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας και την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα και κυρίως σε Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία.
8.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: 24 εκατ. ευρώ.
Η δράση αφορά την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας (Δίον, Δελφοί, Κνωσός, Φίλιπποι, Νερατζιά, Μυστράς) από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση & κατολισθήσεις κ.λπ.).
H εμπειρία από τις πρόσφατες πυρκαγιές κατέδειξε ότι η Πατρίδα μας έχει ανάγκη από περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα. Άλλωστε η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας κάηκε καθώς δεν διατέθηκαν παρά ελάχιστα πτητικά μέσα για πυρόσβεση. Επίσης στην Αττική και ιδίως μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στις Αδάμες κλπ δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν όλα τα πτητικά μέσα λόγω της απαιτούμενης συντήρησης.
Όμως αν θα υπήρχε υπερεπάρκεια εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων θα είχαν σωθεί οι περιουσίες των πολιτών σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και αλλαχού.