Σύμφωνα με τον κ.Μαριά, η Ελλάδα έχει ήδη εγκρίνει προγράμματα απασχόλησης έως τα 74 έτη για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως πριν από λίγες ημέρες η ελληνική Βουλή υιοθέτησε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, άρθρο του οποίου προβλέπει ότι σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), μπορούν να εντάσσονται και άνεργοι ηλικίας άνω των 67 ετών και έως 74 ετών που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συνταξιοδοτικό χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Πανευρωπαϊκό τσουνάμι
«Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό τσουνάμι αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 74.
Η πανευρωπαϊκή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης σχεδιάστηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας, από τα τέλη του 2020.
Στις 13 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμόν απόφαση 2020/1512 «Σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική απασχόλησης στα κράτη μέλη», η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, δίνοντας την χαριστική βολή στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς απαιτεί πλέον την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» επισημαίνει ο κ.Μαριάς.
Η Κατευθυντήρια Γραμμή 8
Μάλιστα ο κ.Μαριάς τονίζει ότι η απόφαση αυτή αναφέρει πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στην χάραξη των προγραμμάτων απασχόλησης και των προγραμμάτων μεταρρύθμισης τις κατευθυντήριες γραμμές, και συγκεκριμένα της Κατευθυντήριας Γραμμής 8, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι «λόγω της αύξησης της μακροζωίας και των δημογραφικών αλλαγών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κατοχυρώσουν την επάρκεια και τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες να αποκτήσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων μέσω συμπληρωματικών συστημάτων για τη διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για τους ηλικιωμένους».
«Σύμφωνα με αυτές τις Γραμμές, οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα πρέπει να στηρίζονται από πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση του χάσματος στις συντάξεις μεταξύ των φύλων καθώς και μέτρα παράτασης του επαγγελματικού βίου, όπως η αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, και να πλαισιώνονται από στρατηγικές ενεργού γήρανσης» λέει ο κ.Μαριάς.
Διακήρυξη Πόρτο
«Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι ηγέτες της ΕΕ που με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν στο Πόρτο στις 8 Μαΐου 2021 επέκταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 έτη.
Η Διακήρυξη του Πόρτο, παρά το υποτιθέμενο φιλεργατικό και κοινωνικό της περιτύλιγμά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νέα αύξηση στα όρια της προϋπηρεσίας μια αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι ηγέτες της ΕΕ δεν τόλμησαν να μιλήσουν ευθέως για δουλειά έως τα 74 έτη και για τον λόγο αυτόν παρέπεμψαν σε δύο κείμενα θεωρώντας ότι οι λαοί θα το καταπιούν» αναφέρει ο κ.Μαριάς.
Όπως λέει, το πρώτο κείμενο, η Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο την οποία υιοθέτησε στις 7/5/2021 η Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο αναφέρει ρητά ότι στηρίζει την προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες, την εκ νέου απόκτηση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και την καινοτομία.
Το δεύτερο κείμενο, δηλαδή το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής που υιοθετήθηκε στις 4/3/2021 επίσης καθορίζει ότι τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη.
Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου
«Όπως προκύπτει από τα παραπάνω οι ηγέτες της ΕΕ, ζητούν μέχρι το 2030 οι 74άριδες να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες για να μπορούν να εργάζονται, μιας και οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι πλέον απαραίτητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Και όλα αυτά στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργό γήρανση.
Έτσι η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Πόρτο εξελίχθηκε σε νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για τους ευρωπαίους εργαζόμενους επεκτείνοντας τον εργασιακό βίο μέχρι τα 74 έτη ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020» λέει ο κ.Μαριάς.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Όπως λέει ο κ.Μαριάς, στην Ελλάδα «στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» ως συνήθως κανείς δεν έδωσε σημασία, αν και προειδοποιήσαμε για ένα επικείμενο κύμα αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 74 έτη σε όλη την Ευρώπη».
«Τώρα το πλησιάζουμε» λέει ο κ.Μαριάς όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.