ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
30 Μαΐου 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Να δοθεί τέλος στην πρακτική του πρόωρου, εξαναγκαστικού γάμου των κοριτσιών σε Ασία και Αφρική.

Αθήνα, 30/5/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ

Παρέμβαση ενάντια στην πρακτική του πρόωρου, εξαναγκαστικού γάμου των κοριτσιών κυρίως σε Ασία και Αφρική έκανε στις 27/5/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, «η πρακτική του πρόωρου, εξαναγκαστικού γάμου των κοριτσιών, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, έχει προκαλέσει ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών και οδηγεί στην αύξηση των κινδύνων για την υγεία. Οι συνέπειες του πρόωρου και εξαναγκαστικού γάμου είναι τεράστιες για τις γυναίκες αλλά και για τις ίδιες τις κοινωνίες. Διατηρώντας τον κύκλο της φτώχειας, ο εξαναγκαστικός γάμος μειώνει τις πιθανότητες μια κοινωνία να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., 23 έχουν υπογράψει και 11 μόνο έχουν κυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση τόσο της βίας κατά των γυναικών όσο και της ενδοοικογενειακής βίας η οποία θεωρεί τον εξαναγκαστικό γάμο ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2014 έδειξε ότι ο εξαναγκαστικός γάμος αποτελεί πρόβλημα σε ορισμένα κράτη μέλη όπως στη Γερμανία».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Το Κοινοβούλιο έχει λάβει θέση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Θα είναι τώρα αναγκαία να δρομολογηθεί από την Επιτροπή η προσχώρηση της Ε.Ε. στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά:

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ