Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στην εφημερίδα One Voice την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 , σελ. 1 & 6-7.
Οne Voice: Αυτές τις μέρες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο αλλά και το εκλογικό σύστημα στις προσεχείς Ευρωεκλογές ελάχιστους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Νότης Μαριάς: Η κυβέρνηση ελάχιστους μήνες πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έρχεται με προκλητικό τρόπο και ενάντια σε κάθε έννοια δημοκρατίας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές. Εντελώς καιροσκοπικά και αφού έλαβε υπόψη της τις διάφορες κυλιόμενες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης προκειμένου να καταλήξει στο εκλογικό σύστημα το οποίο θα της αποφέρει τα μέγιστα εκλογικά οφέλη, έρχεται και με διατάξεις καρμανιόλα επιχειρεί να περάσει ένα εκλογικό νόμο που δρα σε βάρος των μικρών κομμάτων. Και όλα αυτά αφού πρώτα εξέτασε διάφορα εκλογικά σενάρια- εκτρώματα, όπως η κατάργηση του σταυρού προτίμησης και η εκλογή με λίστα, η διάσπαση της ενιαίας επικράτειας σε 5-6 εκλογικές περιφέρεις κλπ. Βέβαια μετά το ράπισμα που υπέστη στις περιφερειακές εκλογές κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία ανέκρουσε πρύμνα.
Οne Voice: Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης εγείρουν θέμα για τις αλλαγές στον τρόπο κατανομής των εδρών, υποστηρίζοντας πως με το υπό προώθηση σύστημα πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα. Συμμερίζεστε την ανησυχία των μικρότερων κομμάτων;
Νότης Μαριάς: Κατ΄ αρχάς η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί σε ισχύ το καλπονοθευτικό εκλογικό όριο του 3% προκειμένου να μπορέσει κάποιος συνδυασμός να πάρει έδρα στις ευρωεκλογές αλλά με διάφορα τρικ στην ουσία ανεβάζει το όριο αυτό σχεδόν στο 3,5%. Σημειώνουμε ότι εκλογικό όριο στις ευρωεκλογές ισχύει μόνο σε 14 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Σε σχέση με το καλπονοθευτικό όριο του 3% όπως έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια το εκλογικό αυτό όριο είναι αδικαιολόγητο καθότι στις ευρωεκλογές δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους θιασώτες του 3% υποτίθεται ότι αυτό δικαιολογείται για να μην έχουμε κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και προκειμένου να διασφαλίζεται η εκλογή βιώσιμης κυβέρνησης. Όμως καμία εθνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκύψει από τις ευρωεκλογές και επιπλέον η πλουραλιστική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων όχι μόνο δεν μπορεί να εκληφθεί ως αρνητικό φαινόμενο αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικά θετικό πολιτικό γεγονός διότι έτσι οι διάφοροι Έλληνες ευρωβουλευτές που θα μπορούσαν να εκλεγούν εκπροσωπώντας τα κατά το δυνατόν περισσότερα ελληνικά κόμματα θα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις κατά τα δυνατόν περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταφέροντας εκεί τη φωνή της Ελλάδας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δύο απόπειρες της γερμανικές κυβέρνησης να θεσμοθετήσει εκλογικό όριο στις ευρωεκλογές, κάτι άλλωστε που ισχύει για τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία, τελικά κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων καθώς κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας μετά από προσφυγή ενδιαφερομένων. Εδώ τελικά που δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο ποιος θα μας προστατεύσει; Το Εκλογοδικείο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να προσφύγει μετά τις ευρωεκλογές και το οποίο συνήθως εκδίδει τις αποφάσεις του δύο με τρία χρόνια μετά τη διενέργεια των εκλογών; Και κατά τα άλλα η κυβέρνηση και οι άλλες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις διαφημίζουν το δήθεν είμαστε Ευρώπη.
Σε σχέση με τον τρόπο κατανομής των εδρών η κυβέρνηση αλλάζοντας τον τρόπο κατανομής εδρών και με διάφορα ταχυδακτυλουργικά τρικ τελικά οδηγεί τον τρόπο κατανομής εδρών κατά την δεύτερη κατανομή να γίνεται με τέτοια μέθοδο ούτως ώστε να ευνοείται το μεγαλύτερο κόμμα. Στόχευση εν προκειμένω είναι να μπορέσει η ΝΔ να πάρει μια τουλάχιστον επιπλέον έδρα και να μείνουν χωρίς ευρωβουλευτή ακόμη και κόμματα τα οποία θα περάσουν το καλπονοθευτικό όριο του 3%, μιας και με το νέο σύστημα προκειμένου να πάρει κανείς έδρα θα απαιτείται περίπου 3,5%.
One Voice: Παράλληλα προβλέπεται και αύξηση στο παράβολο της συμμετοχής στις ευρωκλογές από 1.500 ευρώ που ισχύει στα 20.000 ευρώ για κάθε κόμμα που θέλει να «κατέβει» στις ευρωεκλογές.
Νότης Μαριάς: Η ΝΔ η οποία οφείλει στις τράπεζες πάνω από 250 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα ενθυλακώνει κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια από την κρατική χρηματοδότηση, τελικά αυξάνει το παράβολο συμμετοχής στις ευρωεκλογές στα 20.000 ευρώ για κάθε κόμμα το οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει. Υπενθυμίζεται ότι το παράβολο στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν 3.000 ευρώ για κάθε κόμμα συν 150 ευρώ για κάθε υποψήφιο. Τώρα ανεβάζοντας το παράβολο στα 20.000 ευρώ η ΝΔ στην ουσία θέλει να αποκλείσει για καθαρά οικονομικούς λόγους τα μικρότερα κόμματα από τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. Επισημαίνεται βεβαίως ότι για την κάθοδο κομμάτων στις εθνικές εκλογές δεν απαιτείται καν παράβολο !!!
Επιπλέον τα κόμματα τα οποία δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση πρέπει με δικές τους δαπάνες να τυπώσουν και να διανείμουν τα ψηφοδέλτια, αφού λάβουν δωρεάν το χαρτί. Αντίθετα όπως έχουμε επίσης προτείνει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση θα μπορούσε ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου να αναθέσει την εκτύπωση των ψηφοδελτίων στο εθνικό τυπογραφείο και να κάνει την διανομή τους στις διάφορες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις δαπάναις του υπουργείου εσωτερικών, όπως άλλωστε πράττει και για τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές προκειμένου να ανακηρυχθεί κάποιος ως υποψήφιος για τις ευρωεκλογές πρέπει να προταθεί υποχρεωτικά από κάποιο κόμμα. Με τον τρόπο αυτόν αποκλείεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ανεξαρτήτων ή και μεμονωμένων υποψηφίων ενώ κάτι τέτοιο επιτρέπεται στις εθνικές εκλογές!!!
Τέλος η κυβέρνηση επαναφέρει και θεωρεί ως κώλυμα ανακήρυξης υποψηφίου ευρωβουλευτή την βουλευτική ιδιότητα, αναγκάζοντας έτσι, όσους βουλευτές θέλουν να κατέβουν στις ευρωεκλογές, να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα όπως ίσχυε το 2019 οπότε και εγώ αναγκάστηκα να παραιτηθώ από βουλευτής παραδίδοντας την έδρα μου στους ΑΝΕΛ προκειμένου να μπορέσω απλά να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής.
One Voice: Αυτές τις μέρες η Γερμανία συνταράσσεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Που οφείλεται η εξέγερσή τους και πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα;
Νότης Μαριάς: Ο ξεσηκωμός των Γερμανών αγροτών οφείλεται στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η Γερμανία ως συνέπεια της ενεργειακής της αποκοπής από το πάμφθηνο ρωσικό φυσικό αέριο. Επιπλέον καθώς κόβονται οι παραδοσιακές γεωργικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις και επιβάλλονται νέες απαιτήσεις για δήθεν πράσινη ανάπτυξη, οι Γερμανοί αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται στα ύψη. Ένας επιπλέον παράγοντας που επιτείνει τη δυσμενή θέση των Γερμανών αγροτών είναι οι αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές πάμφθηνων, πλην όμως αμφίβολου ποιότητας, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ουκρανία, η οποία πλέον συνδέεται με Συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την ΕΕ. Κατά τη θητεία μου στην Ευρωβουλή το διάστημα 2014-2019 είχα προειδοποιήσει για τις δυσμενείς συνέπειες για τους ευρωπαίους αγρότες και βέβαια για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους από την τότε σχεδιαζόμενη Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας την οποία και είχα καταψηφίσει. Τέλος αυτό που ίσως δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, είναι ότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας τα διάφορα αγροκτήματα και η γη πολλών χρεοκοπημένων Γερμανών αγροτών περνούν πλέον στα χέρια μεγάλων γερμανικών πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στον τομέα παραγωγής τροφίμων και στις αλυσίδες super market, αλλά και στον τομέα των αντασφαλίσεων καθώς και του real estate.
One Voice: Η προβληματική κατάσταση προσδίδει ψήφους στην άκρα Δεξιά, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύτε ότι αυτή η εικόνα θα φτάσει και μέχρι τις προσεχείς ευρωκάλπες;
Νότης Μαριάς: Η άκρα δεξιά αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε θεραπαινίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην υπηρεσία του νέου ψυχρού πολέμου με αποτέλεσμα να υφίσταται τις τεράστιες δυσμενείς οικονομικές συνέπειες από τη σύγκρουση της με τη Ρωσία η οποία παραδοσιακά εφοδίαζε τη γηραιά ήπειρο με φτηνό φυσικό αέριο που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτόχρονα η ανικανότητα της ΕΕ να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική αποτελεί λίπασμα για την ανάπτυξη της άκρας δεξιάς που δεν αποκλείεται να εκφραστεί και στις ευρωκάλπες κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Βέβαια οι καθεστωτικές δυνάμεις της ΕΕ επισείοντας τον κίνδυνο της άκρας δεξιάς επιχειρούν από τη μια πλευρά να καθαγιάσουν τις δικές τους ανάλγητες πολιτικές της μερκελικής λιτότητας που επέβαλλαν στον ευρωπαϊκό νότο με τα μνημόνια και από την άλλη να περιθωριοποιήσουν κάθε γνήσια κοινωνική και πατριωτική πολιτική δύναμη η οποία παλεύει για μια Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών, για μια Ευρώπη των εθνών και των Πατρίδων και όχι μια αμερικανική Ευρώπη.