Η Ελλάδα οδηγείται σε μια οιονεί φινλανδοποίηση και μετατρέπεται σε πολιτικό παρακολούθημα των ορέξεων του Ερντογάν και της Τουρκίας, εκτιμά μιλώντας στο Armyvoice.gr και την Ιωάννα Ηλιάδη ο Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής.
Ο κ. Μαριάς επισημαίνει ότι την ώρ απου το Oruc Reis κάει πάρτι την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Την ώρα που η κυβέρνηση σύρεται με γερμανικό σχέδιο σε μυστική διπλωματία ο Ερντογάν συνεχίζει τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και προετοιμάζει μεθοδικά τη διχοτόμηση της Κύπρου έχοντας στο τιμόνι του ψευδοκράτους τον Τατάρ, υποστηρίζει ο κ. Μαριάς.
Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα και δεν το έπραξε; Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευση.
ΕΡ: Έχετε καταγγείλει πολλές φορές την στάση των Ευρωπαίων εταίρων στην ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία. Το Oruc Reis μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ξεκίνησε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η «εργαλειοθήκη» που αποκόμισε η Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής περιέχει εργαλεία για αυτή την περίπτωση;
Νότης Μαριάς: Το Oruc Reis κάνει πλέον πάρτι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς να αντιμετωπίζεται όπως έπρεπε να αντιμετωπιστεί μια συνεχής και προκλητική παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Οι ρητορικές διαμαρτυρίες είναι προφανές ότι δεν αρκούν και το μόνο που κάνουν είναι να αποθρασύνουν τον Ερντογάν και την παρέα του.
Στην αρχή η κυβέρνηση μας είπε ότι το Oruc Reis παρασύρθηκε δήθεν από τα κύματα σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετά ότι δήθεν δεν μπορούσε να κάνει έρευνες γιατί υπήρχε θόρυβος από τα παραπλέοντα πολεμικά πλοία, στη συνέχεια ότι δήθεν δεν έκανε αποτελεσματικές έρευνες και κατόπιν αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε ανάπτυξη του ελληνικού στόλου, με παρέμβαση του Βερολίνου η Αθήνα πέταξε λευκή πετσέτα και έχει πλέον αποδεχτεί στην πράξη τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας σε διάφορες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σε σχέση με τους «φίλους μας» στην ΕΕ έγινε ξεκάθαρο ότι το Βερολίνο αρνείται κάθε κύρωση κατά της Τουρκίας και το μόνο που έκανε τόσο καιρό ήταν να κωλυσιεργεί αφήνοντάς τον Ερντογάν να δημιουργεί τετελεσμένα.
Καθώς μάλιστα οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες έχοντας αγοράσει αφειδώς το τουρκικό χρέος ασκούν τεράστιες πιέσεις στις κυβερνήσεις τους προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ κατά της Τουρκίας.
Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών οι ισπανικές τράπεζες παραμένουν στην πρώτη θέση των πιστωτών της Τουρκίας με 64 δις ευρώ, ακολουθούμενες από τις γαλλικές τράπεζες με 24 δις ευρώ και τις ιταλικές τράπεζες με 21 δις ευρώ, ενώ οι γερμανικές τράπεζες ακολουθώντας την τακτική «στρίβειν δια του αρραβώνος» μείωσαν τα δάνειά τους στο ποσό των 9 δις ευρώ.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι μόνο το 2018 το συνολικό εμπόριο αγαθών ΕΕ-Τουρκίας είχε ανέλθει στα 153,4 δις ευρώ, εκ των οποίων 76,1 δις ευρώ τουρκικές εξαγωγές στην ΕΕ και 77,3 δις ευρώ εξαγωγές της ΕΕ στην Τουρκία είναι προφανές ότι τα «συνεταιράκια» του Ερντογάν στην ΕΕ θα δώσουν μάχη χαρακωμάτων προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Αν όμως η Αθήνα είχε κλείσει τα σύνορα με την Τουρκία απαγορεύοντας τη διέλευση τουρκικών προϊόντων, όπως έχουμε προτείνει εδώ και μήνες, τότε η ζημιά για την Άγκυρα θα ήταν μεγάλη καθώς το 31% της αξίας των παραπάνω τουρκικών εξαγωγών, ύψους περίπου 23,6 δις ευρώ, διακινούνται με οδικές μεταφορές μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας.
ΕΡ: Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Πόσο πιθανό είναι να το κάνει τώρα;
Νότης Μαριάς: Η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ελληνικό εναέριο χώρο 10 μιλίων αλλά μόνο 6 μιλίων, όσα είναι και τα σημερινά ελληνικά χωρικά ύδατα, καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο τις αβελτηρίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς με την αδράνειά τους όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έδωσαν λαβή σε τέτοιου είδους ποταπές αμφισβητήσεις τις οποίες μπορούσαν να αποκρούσουν άμεσα επεκτείνοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και κατ΄ αντιστοιχία τον ελληνικό εναέριο χώρο επίσης στα 12 μίλια.
Βεβαίως οι «φίλοι μας» πέραν του Ατλαντικού θέλουν να ξεχνούν ότι η Ελλάδα ασκεί νόμιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα δικαιώματά της σε εναέριο χώρο 10 μιλίων ήδη από το 1932 και δεν είδαμε τότε τις ΗΠΑ να φέρνουν καμιά αντίρρηση. Θυμήθηκαν το θέμα την τελευταία 20ετία και αυτό γιατί είναι άλλωστε γνωστό ότι εκτός από την Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου στα 12 μίλια.
Ενόψει της κλιμάκωσης της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας που κάθε λίγο και λιγάκι με νέες NAVTEX παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της χώρας μας με παράνομες έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα μια ανάσα από το Καστελόριζο, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να προχωρήσει σε άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια καθ΄ άπασα την ελληνική επικράτεια όπως έχω ήδη προτείνει με παρέμβασή μου στην Ελληνική Βουλή στα 5/10/2012.
Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα οδηγείται σε μια οιονεί φινλανδοποίηση και μετατρέπεται σε πολιτικό παρακολούθημα των ορέξεων του Ερντογάν και της Τουρκίας.
Τα περί μερικής επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μόνο στο Ιόνιο αποτελούν ομολογία αποδοχής του παράνομου casus belli της Τουρκίας. Βέβαια παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο μέχρι σήμερα ούτε καν αυτό δεν έχει πράξει.
Σε πολιτικό επίπεδο τόσο η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια καθ΄ άπασα την ελληνική επικράτεια όσο και η συνακόλουθη αύξηση του ελληνικού εναέριου χώρου στα 12 μίλια πρέπει να συνδυαστούν με σειρά διπλωματικών κινήσεων σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ.
Θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δημόσιά αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια σε αντίθεση με τα μισόλογα και τους αστερίσκους που θέτουν κάθε φορά οι «φίλοι μας» των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει άμεσα με το Παρίσι το πολυσυζητημένο πλέον Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής το οποίο άλλωστε ο ίδιος ο Μακρόν είχε ήδη αποδεχθεί απαντώντας σε σχετική ερώτηση-παρέμβασή μου στην Ευρωβουλή στις 17 Απριλίου 2018.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να τονιστεί ότι η αντιπολίτευση αλλά και ορισμένοι βουλευτές της συμπολίτευσης το παίζουν «τζάμπα μάγκες» καθώς απλά ζητούν εκ του ασφαλούς επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το πράξει καθ΄ άπασα την ελληνική επικράτεια.
Τους καλώ λοιπόν για άλλη μια φορά αν πράγματι εννοούν αυτά που δήθεν διακηρύσσουν περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια να καταθέσουν σχετική τροπολογία στη Βουλή.
Τροπολογία, όχι πρόταση νόμου γιατί γνωρίζουμε ότι η μεν τροπολογία συζητείται άμεσα όταν κατατεθεί ενώ η πρόταση νόμου πάει στις καλένδες και συζητείται όποτε δεήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, δηλαδή μετά από μήνες ίσως και χρόνια.
ΕΡ: Η επάνοδος του Oruc Reis είναι ικανή συνθήκη για την επ’ αόριστον αναβολή των διερευνητικών επαφών και του ελληνοτουρκικου διαλόγου;
Νότης Μαριάς: Όπως έχουμε ήδη επισημάνει η κυβέρνηση έπεσε στην καλοστημένη παγίδα της Γερμανικής Προεδρίας και αποδέχθηκε να γίνουν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα στις 13 Ιουλίου το πρωί στο Βερολίνο και ενώ το απόγευμα θα συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Ταυτόχρονα με τις συνεχείς δολιχοδρομήσεις που μεθόδευσε η φιλοτουρκική Γερμανική Προεδρία η Άγκυρα πέτυχε αφενός μεν να δημιουργήσει και νέα τετελεσμένα γκριζάροντας διάφορες περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου να σύρει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Έτσι εκτυλίσσεται σε όλο του το μεγαλείο αυτό που οι πάντες γνώριζαν εξ υπαρχής. Ότι με αφορμή ένα δήθεν «θερμό επεισόδιο» Ελλάδας –Τουρκίας, η Αθήνα θα συρόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μόνο που δεν χρειάστηκε καν «θερμό επεισόδιο» αλλά απλά ένας θερμός μήνας «επακούμβησης» για να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Άγκυρα. Διαπραγματεύσεις οι οποίες έγιναν σε διάφορα επίπεδα μυστικά ή φανερά, άμεσα ή έμμεσα μέσω τρίτων.
Ξεκινώντας από τις μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Τουρκίας στο Βερολίνο στις 13 και 14 Ιουλίου, περάσαμε στους γύρους τεχνικών συναντήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εν συνεχεία στην ανακοίνωση διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και βλέπουμε.
Η Αθήνα λοιπόν πρέπει επιτέλους να ξεφύγει από τις αυταπάτες ότι με δήθεν διερευνητικές επαφές και δήθεν διάλογο θα κατευνάσει την τουρκική επιθετικότητα. Αντί λοιπόν να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο στα περί δήθεν διαλόγου με την Άγκυρα καλό θα είναι να εντείνει τις προσπάθειές της για εμπέδωση και εμβάθυνση των συμμαχιών της χώρας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες φιλικές χώρες της περιοχής και κυρίως όπως προαναφέραμε με τη Γαλλία.
EP: Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει την Κύπρο. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Νότης Μαριάς: Η Αθήνα πρέπει να πάψει να αλληθωρίζει προς τον δήθεν ελληνοτουρκικό διάλογο και να προχωρήσει σε αποφασιστική στήριξη της Κύπρου με την ενίσχυση του ενιαίου αμυντικού δόγματος.
Ιδίως στην παρούσα φάση που ο Ερντογάν συνεχίζει τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και προετοιμάζει μεθοδικά τη διχοτόμηση της Κύπρου έχοντας στο τιμόνι του ψευδοκράτους τον Τατάρ. Κρίσιμο τεστ στο επόμενο διάστημα αποτελεί η νέα πρόκληση του Ερντογάν να ανοίξει τα Βαρώσια, μια πράξη την οποία Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να αντιπαλέψουν σφοδρά.
Άλλωστε η Άγκυρα μετά τις επιτυχίες της στο Ναβόρνο Καραμπάχ προετοιμάζει τη μεγάλη κίνηση η οποία δεν είναι άλλη από την προσάρτηση στην Τουρκία των κατεχομένων της Κύπρου.
Αυτό διαφαίνεται πλέον από τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος στις 20 Οκτωβρίου χαρακτήρισε την «εκλογή» Τατάρ από τους τουρκοκύπριους «ως ένδειξη για δημιουργία κοινού μέλλοντος με την Τουρκία».
Με την προσάρτηση στην Τουρκία των κατεχομένων της Κύπρου ο Ερντογάν θα επιχειρήσει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και το φιάσκο της χρεοκοπημένης πλέον τουρκικής οικονομίας που έχει βυθίσει στην πείνα τους φτωχοποιημένους ισλαμιστές ψηφοφόρους του.