ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΝΕΑΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
13 Απριλίου 2019

Νότης Μαριάς: Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ των νέων

Αθήνα, 13/4/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νότης Μαριάς: Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ των νέων

Μια ευχάριστη και εποικοδομητική συζήτηση είχε στο φουαγιέ του Θεάτρου «Κατερίνα Βασιλάκου» στον Κεραμεικό, την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 στις 19:30, ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς με τους νέους του Κινήματος, με θέμα «Συζητώντας με τη ΝΕΟΛΑΙΑ για έναν ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας στην ΕΕ».
Η εργασιακή ανασφάλεια, η αγωνία για το μέλλον, ο εφιάλτης του brain drain και η αντιμετώπισή του είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους νέους μας, για τα οποία εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον, ζητώντας πληροφορίες και κατευθύνσεις, κατά τη συζήτησή τους με τον Νότη Μαριά.
Κοινή συνισταμένη των απόψεων που εκφράστηκαν από όλους είναι η διαπίστωση ότι οι νέοι μας, το δυναμικότερο και πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, πληρώνουν το «μάρμαρο» των Μνημονιακών πολιτικών.
Πράγματι, επισήμανε ο Νότης Μαριάς, η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα το Φεβρουάριο 2018 ήταν στο 45%, ενώ στην Ισπανία το 35,5% και στην Ιταλία το 32,8%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Γερμανία με 6,2% και η Ολλανδία με 7,2%. Μεγάλη, δυστυχώς, είναι και η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την ΕΕ των 28, όπου ο μέσος όρος της ανεργίας των νέων είναι 15,9%.
Ανέφερε ότι οι αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, που επιβλήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους, οδήγησαν σε εργασιακή ζούγκλα, ανασφάλιστη εργασία, ημιαπασχόληση, μισθούς των 200 ευρώ, εκμετάλλευση. Νέοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά εργάζονται, κυριολεκτικά, με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλιση και χωρίς προοπτική. Υπό αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι με περγαμηνές και προσόντα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία που, σε αντίθεση με τη χώρα μας, αδυνατούν να καλύψουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, και προσφέρουν κίνητρα για την προσέλκυση καταρτισμένου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Μάλιστα έρευνες κατέδειξαν ότι οι άνεργοι με το υψηλότερο επίπεδο είναι πιο έτοιμοι να μεταναστεύσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με βάση την Ευρωπαϊκή Έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το 2016, το 59% των ανέργων νεαρής ηλικίας στην Ελλάδα δηλώνει πως δεν θα δίσταζε σε μια μετεγκατάσταση εντός ή εκτός Ε.Ε. για να εργαστεί. Η Ελλάδα αιμορραγεί, καθώς χάνουμε πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και οικονομικούς πόρους. Εκτιμάται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια, από το 2008 ως το 2016 οι Έλληνες του brain drain έχουν παράξει περισσότερα από 50 δισ. σε ΑΕΠ στις χώρες όπου μετανάστευσαν. Η φυγή Ελλήνων επιστημόνων την ίδια περίοδο κόστισε στη χώρας μας 15. δισ. ευρώ, διευκρίνισε.
Οι νέοι μας παίρνουν το δρόμο της ξενιτειάς. Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Πατρίδα μας, για να υπηρετήσουν ξένες πατρίδες. Όμως υπάρχει ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να μένουν οι νέοι μας στην πατρίδα μας. Αυτό θα γίνει μόνο αν απεγκλωβιστούμε από την πολιτική των Μνημονίων και της λιτότητας και ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα, είπε ο Νότης Μαριάς, αναπτύσσοντας τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του brain drain ζητώντας: α) την μείωση της φορολογίας και τη δημιουργία κινήτρων για την ενθάρρυνση της απασχόλησης των νέων, β) την διάθεση κονδυλίων, ώστε να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες επιστήμονες να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, γ) την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος Erasmus και προσαρμογή του στις οικονομικές ανάγκες κάθε χώρας, δ) την επανένταξη των νέων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας (ΝΕΕΤ), καθώς με τις μνημονιακές πολιτικές οι νέοι αυτής της κατηγορίας είναι οι πιο ευάλωτοι και απειλούνται με άμεση φτωχοποίηση, κατέληξε.
Επισυνάπτονται Φωτογραφίες:

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ