Το γνωστό ρητό «Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε στις τρεις Συνόδους Κορυφής που έγιναν στις Βρυξέλλες το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2022 παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου και τη Σύνοδο της G7. Βασικός πρωταγωνιστής σε όλες τις Συνόδους ο Τζο Μπάιντεν με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 αλλά και της ΕΕ σε ρόλο κομπάρσου. Επιπλέον η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δια ζώσης και η συμμετοχή του στη συνεδρίαση αυτού του κατ΄ εξοχήν κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Ένωσης απέδειξε ότι η ΕΕ πλέον έχει καταστεί αμετάκλητα παρακολούθημα των ΗΠΑ στον διεθνή τους ανταγωνισμό τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.
Έτσι στην Κοινή Ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-ΗΠΑ που εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου 2022 (www.consilium.europa.eu 24/3/2022) αφού επισημαίνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζεται ότι οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Και αφού δήλωσαν ότι στο πλαίσιο αυτό εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, στη συνέχεια ρίχνοντας έμμεσες βολές κατά της Κίνας τόνισαν «και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων».
Και μπαίνοντας στο ψητό η Ανακοίνωση επισημαίνει ότι «οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία ΕΕ-Η.Π.Α για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως».
Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς συνδυάζεται με την Κοινή Δήλωση ΕΕ και ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να παράσχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον, τουλάχιστον, 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος και επιπλέον, τουλάχιστον, 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG ΗΠΑ ετησίως έως το 2030. Αυτό άλλωστε επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τζό Μπάιντεν (ec.europa.eu/commission 25/3/2022). Και όλα αυτά βέβαια προκειμένου η ΕΕ να αρχίσει την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κουρνιάζοντας στην θαλπωρή της ζεστής αμερικανικής αγκαλιάς με το πανάκριβο LNG.
Επισφραγίζοντας μάλιστα με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» η Κοινή Ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-ΗΠΑ κλείνει με την επισήμανση ότι «τέλος οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ».
Έτσι στα Συμπεράσματα τα οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου (www.consilium.europa.eu 25/3/2022) και στο κεφάλαιο ΙΙ με τον τίτλο «Ασφάλεια και Άμυνα» οι ηγέτες της ΕΕ διακηρύσσουν ότι εγκρίνουν με τη σειρά τους την Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ και που όπως αναλύουμε ήδη από τη στήλη αυτή (www.political.gr 25/3/2021 σελ. 12) μετατρέπει τον υπό ίδρυση ευρωστρατό σε παράρτημα και συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα στα παραπάνω Συμπεράσματα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία παρέχει τη στρατηγική καθοδήγηση για την επόμενη δεκαετία και ορίζει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων, τρόπων και μέσων, και τους σαφείς στόχους που απαιτούνται για αυτή τη νέα ώθηση.
Επιπλέον με την Στρατηγική Πυξίδα επιτυγχάνεται «τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας για την από κοινού ανάπτυξη των απαραίτητων δυνατοτήτων και τεχνολογιών», δηλαδή με άλλα λόγια συντελείται η ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και η εμβάθυνση της συνεργασίας της ΕΕ με τους εταίρους της και κυρίως τους αγγλοσάξονες ήτοι με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία.
Όλα αυτά βέβαια εναρμονίζονται με την πλήρη νατοποίηση της ΕΕ και τον σφικτό της εναγκαλισμό από τις ΗΠΑ όπως αποδεικνύεται και από το Κοινό Ανακοινωθέν των ηγετών του ΝΑΤΟ που συνεδρίασαν την προηγουμένη 24 Μαρτίου 2022 επίσης στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα αναμενόμενοι στο Ουκρανικό οι ηγέτες του ΝΑΤΟ καρφώνουν την διαχρονική ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δηλώνοντας: «Η Ουκρανία έχει το θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοάμυνα βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Από το 2014, παρέχουμε εκτεταμένη υποστήριξη στην ικανότητα της Ουκρανίας να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Εκπαιδεύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ενισχύοντας τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και ικανότητες και ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους. Οι Νατοϊκοί Σύμμαχοι έχουν εντείνει την υποστήριξή τους και θα συνεχίσουν να παρέχουν περαιτέρω πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται» (www.nato.int 24/3/2022).Αναφερόμενοι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν: «Παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε συντονισμένη διεθνή πίεση στη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διατλαντικός συντονισμός παραμένει ζωτικής σημασίας για μια αποτελεσματική απάντηση στην τρέχουσα κρίση».Και αφού παρατηρούν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, τονίζουν με νόημα: «Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια».Στη συνέχεια η Κοινή Δήλωση αναφέρει ότι ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε αμυντικά σχέδια, ανέπτυξε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και εγκατέστησε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική πτέρυγα, μαζί με σημαντικά αεροπορικά και ναυτικά μέσα, υπό την άμεση διοίκηση της Συμμαχίας. Τέλος «υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει σχηματίσει τέσσερις επιπλέον πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία» (www.ertnews.gr 25/3/2022).