H κύρωση του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής από την Ελληνική Βουλή την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 ανοίγει πλέον τον δρόμο και για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (ν,μ) καθ΄ άπασα την Ελληνική επικράτεια. Μέχρι σήμερα οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις διακατεχόμενες από φοβικά σύνδρομα δεν έχουν προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και στο Βόρειο και Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Και όλα αυτά γιατί η Άγκυρα έχει διακηρύξει ότι θεωρεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο ως casus belli.
Ως γνωστόν η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφηκε το 1982 καθορίζοντας για πρώτη φορά το δικαίωμα των παράκτιων χωρών σε ΑΟΖ 200 ν.μ. και σε χωρικά ύδατα 12 ν.μ., κυρώθηκε από την Ελλάδα με το νόμο 2321/1995. Κατά την επικύρωση της Σύμβασης η Αθήνα κατέθεσε δήλωση η οποία πέραν των άλλων ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε και πώς θα ασκήσει τα οικεία δικαιώματά της σύμφωνα με την εθνική της στρατηγική. Αυτό αποδείκνυε στην πράξη τον δισταγμό της ελληνικής πολιτικής τάξης να προχωρήσει άμεσα από το 1995 στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και στην ανακήρυξη Ελληνικής ΑΟΖ 200 ν.μ. Και επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού πέρασαν δεκαετίες προκειμένου η Ελλάδα να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και μερικώς με την Αίγυπτο και με το νόμο 4767/2021 να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. αλλά μόνο στο Ιόνιο!!!
Όπως έχω ήδη επισημάνει στις 30/8/2020 σε προγενέστερη αρθρογραφία μου κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου 2012 για την ΑΟΖ, τα συστημικά κόμματα παρά τις τότε σπονδές τους προς την ΑΟΖ, στην πράξη συνέχισαν την ηττοπαθή τους στάση προκρίνοντας την μη άμεση ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, εμπεδώνοντας έτσι στα μάτια της διεθνούς κοινότητας «μια οιονεί φινλανδοποίηση της Ελλάδας».
Στην συζήτηση εκείνη στη Βουλή, ως βουλευτής Ηρακλείου είχα υποστηρίξει ότι κατ΄ αρχάς θα έπρεπε να γίνει ο καθορισμός των γραμμών βάσης καθώς και η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. καθ΄ άπασα την Ελληνική επικράτεια. Αμέσως μετά θα έπρεπε να γίνει ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ στα 200 ν.μ Έκρουσα μάλιστα τότε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι κάθε καθυστέρηση ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ ήταν επικίνδυνη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε δραματικά από το ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο. Ενόψει λοιπόν του παραπάνω τουρκο-λυβικού μνημονίου η Αθήνα αναγκάστηκε να προχωρήσει στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.
Τέλος η κυβέρνηση αντί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα καθ΄ άπασα την ελληνική επικράτεια το έπραξε μόνο σε σχέση με το Ιόνιο αφήνοντας έξω ακόμη και την Κρήτη όπου όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν θα προχωρούσε σε έρευνες και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του νησιού στα 6 μίλια (iefimerida 31/5/2020), με τα τουρκικά πολεμικά πλοία μάλιστα να έχουν ήδη βρεθεί στα 10 μίλα από την Κρήτη (www.tovima.gr 23/9/2021).
Γι΄ αυτό για άλλη μια φορά ζητήσαμε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.. καθ΄ άπασα την ελληνική επικράτεια, οριοθέτηση της ΑΟΖ με Κύπρο και ανακήρυξη ΑΟΖ 200 ν.μ. στις υπόλοιπες ελληνικές θαλάσσιες περιοχές (Κυριακάτικη Κόντρα News 30/8/2020). Εις μάτην όμως.
Στην παρούσα όμως φάση και ενόψει του άρθρου 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής η Αθήνα δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία και οφείλει αμέσως μετά την κύρωση του παραπάνω Συμφώνου και από την Γαλλία, να προχωρήσει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. καθ΄ άπασα την Ελληνική επικράτεια. Και αυτό γιατί όπως τονίσαμε και σε πρόσφατη συνέντευξή μας (Russia Today 8/10/2021) η ρήτρα συνδρομής του άρθρου 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου έχει πλέον ακυρώσει στην πράξη το τουρκικό casus belli.
Άλλωστε αν η Άγκυρα τολμήσει να υλοποιήσει το casus belli προχωρώντας σε ένοπλη επίθεση κατά ελληνικών πλοίων εντός των επεκταθέντων ελληνικών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ. τα οποία θα αποτελούν πλέον μέρος της Ελληνικής επικράτειας, τότε σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου η Γαλλία θα παράσχει στην Ελλάδα «βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή» της «κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας».