Το «ντου» τουλάχιστον 8.000 παρανόμων μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα (www.lavanguardia.com 18/5/2021), ο οποίος βρίσκεται στην Βόρεια Αφρική στα χερσαία σύνορα με το Μαρόκο, επανέφερε στο προσκήνιο το μεταναστευτικό με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Καθώς πλέον αυξάνονται επίσης οι μεταναστευτικές ροές και προς την Ιταλία με την Λαμπεντούζα να δέχεται πριν από λίγες ημέρες περίπου 2.300 παράνομους μετανάστες (www.ilgiornale.it 12/5/2021) είναι βέβαιο ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να δράσουν συντονισμένα προκειμένου να επιτύχουν τη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ η οποία δεν θα ρίχνει τα βάρη στις χώρες πρώτης εισόδου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο στην περίπτωση της Λαμπεντούζα όσο κυρίως στην περίπτωση της Θέουτα η πλειοψηφία των παρανόμων μεταναστών είναι φτωχοί άνεργοι οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι έχουν χτυπηθεί στις χώρες τους από την ανεργία λόγω πανδημίας και ως εκ τούτου βάζουν πλώρη «για τον παράδεισο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο παρατηρεί κανείς και στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 2.000.000 παράνομοι μετανάστες (edition.cnn.com 31/3/2021) με την συνοριοφυλακή των ΗΠΑ να έχει συλλάβει τον Φεβρουάριο 100.000 παράνομους μετανάστες (www.voanews.com 5/3/2021) που είχαν στόχο να εισέλθουν στις ΗΠΑ προκειμένου εκεί να αναζητήσουν το όνειρό τους για καλύτερη ζωή.
Και ενώ οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται πλέον σε Ισπανία, Ιταλία, Kύπρο και Ελλάδα την ίδια στιγμή σε επίπεδο ΕΕ εντείνεται ο διάλογος για τη λήψη μέτρων για την αύξηση της νόμιμης μετανάστευσης προς την ΕΕ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ΕΕ η μετανάστευση υποτίθεται ότι θα συμβάλλει τόσο στην δήθεν αντιμετώπιση και επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της ΕΕ όσο και στην δήθεν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Έτσι η ηγεσία της ΕΕ αντί να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικογένειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό στην Ευρώπη, πιστή στα κελεύσματα της παγκοσμιοποίησης και του Συμφώνου για το Μαρακές εναποθέτει την επίλυση του δημογραφικού στην Ευρώπη στην αθρόα μετανάστευση.
Επιπλέον αντί η ηγεσία της ΕΕ να στηρίξει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στην επένδυση στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση καθώς και στην δημιουργία αυξημένης ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας στα παραγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα τελικά για άλλη μια φορά πιστή στα κελεύσματα του νεοφιλελευθερισμού στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας στην κινεζοποίηση των μισθών.
Με την ανεργία λοιπόν να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στην ευρωζώνη στο 7,6% το 2021 και στο 7% το 2022 σύμφωνα με την Κομισιόν (ec.europa.eu 12/5/2021), αν στον αριθμό των ανέργων προστεθεί και ένας επιπλέον αριθμός εφεδρικού εργατικού δυναμικού που θα προέρχεται από την νόμιμη και παράνομη μετανάστευση αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιθυμητή για τους πολυεθνικούς ομίλους κινεζοποίηση των μισθών βρίσκεται πλέον ante portas
Έτσι την επομένη της δραματικής επίσκεψής του στη Θέουτα, όπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες διαμήνυσε ότι θα στηρίξει την κυριαρχία της Ισπανίας στέλνοντας το μήνυμα ότι θα απελαθούν άμεσα όλοι όσοι εισήλθαν παράνομα σ΄ αυτόν τον ισπανικό θύλακα, ο ίδιος σε ειδική εκδήλωση στη Μαδρίτη παρουσιάζοντας το project των 676 σελίδων για το μέλλον της χώρας του με τον τίτλο Ισπανία-2050 διαμήνυσε ότι η Μαδρίτη σχεδιάζει να δρομολογήσει την είσοδο στη χώρα 250.000 μεταναστών κάθε χρόνο μέχρι το 2050 προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό (www.elmundo.es. 20/5/2021).
Και όλα αυτά όταν η ανεργία στην Ισπανία το 2021 θα φτάσει στο 15,7% από το 15,5% που ήταν το 2020, ενώ το 2022 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 14,4% σύμφωνα πάντα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν (ec.europa.eu 12/5/2021).
Το project Ισπανία-2050 που προετοιμάστηκε από 100 πανεπιστημιακούς προβλέπει τους 50 μεγάλους στόχους για τα επόμενα 30 χρόνια επισημαίνοντας πέραν των άλλων ότι θεωρεί οπωσδήποτε απαραίτητη την είσοδο στην ισπανική αγορά εργασίας τουλάχιστον 191.000 μεταναστών κατ΄ έτος, με τον Σάντσες να ανεβάζει το νούμερο αυτό στις 250.000 μετανάστες ετησίως !!!
Με τον τρόπο αυτόν θα προχωρήσει κατά τον Σάντσες η ανταγωνιστικότητα της ισπανικής οικονομίας, δηλαδή στην πράξη θα κινεζοποιηθούν οι μισθοί λόγω της ως άνω υπερβάλλουσας προσφοράς εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην Ισπανία.