Προκαλούν οι σκοπιανοί στο EURO με φανέλες που έχουν τον ήλιο της Βεργίνας.
Τα Σκόπια συμμετέχουν στο EURO σαν δήθεν «Μακεδονία»
Αμέριστη στήριξη από ΗΠΑ και ΕΕ στα Σκόπια
Πακέτο 3,5 δις ευρώ από ΕΕ για τα Σκόπια
Οι σκοπιανοί συνεχίζουν τις κάθε λογής προκλήσεις τους. Έτσι με το όνομα δήθεν «Μακεδονία» και τον ήλιο της Βεργίνας στις φανέλες της η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου των Σκοπίων εμφανίζεται στο EURO κατά παράβαση βεβαίως ακόμη και της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών και παρά τις διαβεβαιώσεις των καθεστωτικών ελληνικών κομμάτων ότι δήθεν οι σκοπιανοί θα πάψουν να προκαλούν.
Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Μπάιντεν με Διάταγμά του προγράφει όλους όσους θα τολμήσουν να εναντιωθούν στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών.
Έτσι στις 8 Ιουνίου 2021 υπέγραψε Διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα τολμήσουν να αμφισβητήσουν την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών προγράφοντας πλέον όχι μόνο τα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που συνεχώς αντιτίθενται στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών ζητώντας την κατάργηση της αλλά και τα πολιτικά κόμματα, τους συλλόγους και τις Παμμακεδονικές ομοσπονδίες σε Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Διάταγμα του Μπάιντεν εκδόθηκε δυο μέρες μετά την επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία κατά των ναζί που έγινε στις 6 Ιουνίου 1944, την ώρα που στην Ελλάδα κορυφωνόταν τότε η αντίσταση του λαού μας κατά του Χίτλερ, την ώρα που οι ναζί έκαναν την σφαγή του Διστόμου, και ενώ οι σκοπιανοί ήταν τα τσιράκια της Γερμανικής Βέρμαχτ στα Βαλκάνια.
Προεδρικά διατάγματα κατά Σαντάμ Χουσείν και Καντάφι
Το Εκτελεστικό Διάταγμα (Executive Order) Μπάιντεν εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου 2021 και εδράζεται στις σχετικές αποφάσεις των ΗΠΑ για επιβολή οικονομικών μέτρων και κυρώσεων λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Ως γνωστόν ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό έγινε από τον Αβραάμ Λίνκολν με αφορμή τον εμφύλιο στις ΗΠΑ το 1861-1864. Ακολούθησαν αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ με αφορμή την τραπεζική κρίση το 1933. Μεταπολεμικά είχαμε κήρυξη έκτακτης ανάγκης το 1950 με αφορμή τον πόλεμο στην Κορέα, στη συνέχεια το 1970 με αφορμή την απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων!!! αλλά και το 1971 λόγω πληθωρισμού.
Δεδομένου ότι η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνήθως δημιουργούσε προστριβές ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και στο κογκρέσο μιας και οι εκάστοτε πρόεδροι το είχαν παρακάνει, τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου 1976 υιοθετήθηκε σχετική νομοθεσία η National Emergencιes Act (50 U.S.C. 1601 et seq.) (NEA) που κατάργησε τις προγενέστερες κηρυχθείσες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθορίζοντας ταυτόχρονα και τους ακριβείς όρους κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο μέλλον. Ο εν λόγω Νόμος αφορά 136 νομοθετικά καθορισμένες έκτακτες προεδρικές εξουσίες.
Στη βάση του εν λόγω νόμου εκδόθηκε στις 28/10/1977 ο ειδικότερος Νόμος για τις οικονομικές εξουσίες λόγω διεθνούς έκτακτης ανάγκης (International Emergency Economic Powers Act (50 U.S.C. 1701 et seq.) (IEEPA), που δίνει την εξουσία στον πρόεδρο να ρυθμίζει ζητήματα διεθνούς εμπορίου σε περίπτωση κήρυξης εθνικής κατάστασης ανάγκης προς αντιμετώπιση κάθε ασυνήθους και εξαιρετικής απειλής για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομία των ΗΠΑ και η οποία απειλή πηγάζει εν όλω ή εν μέρει από το εξωτερικό.
Με βάση την International Emergency Economic Powers Act εκδόθηκαν προεδρικά Διατάγματα για επιβολή κυρώσεων αρχής γενομένης το 1979 κατά του Ιράν για το θέμα των ομήρων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, το 2001 λόγω της επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, το 2003 κατά του Σαντάμ Χουσείν λόγω Ιράκ, το 2008 κατά αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας, το 2011 κατά του Καντάφι λόγω Λιβύης, το 2014 κατά Ρώσων αξιωματούχων λόγω της Ουκρανικής κρίσης, το 2015 κατά του Μαδούρο λόγω Βενεζουέλας, το 2019 κατά τούρκων αξιωματούχων και εταιρειών λόγω των S400, το 2020 κατά κινεζικών επιχειρήσεων κλπ.
Το Διάταγμα Μπάιντεν
Με βάση λοιπόν αυτή τη νομοθεσία και το ως άνω διάταγμα Μπάιντεν θα διώκονται πλέον οι Έλληνες πατριώτες που άμεσα ή έμμεσα, με πράξεις ή με πολιτική δραστηριότητα θα τολμήσουν να παρεμποδίσουν ή να απειλήσουν την εφαρμογή της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών (section 1(α) (iii) διατάγματος).
Και που να φανταστούν άραγε οι Έλληνες πατριώτες ότι τώρα θα τους κυνηγάει και η Αμερική αν τολμήσουν να πουν κουβέντα για τα Σκόπια και τις Πρέσπες. Μεγαλύτερα προβλήματα θα έχουν βέβαια οι Έλληνες ομογενείς και κυρίως αυτοί που κατοικούν στις ΗΠΑ.
Το Εκτελεστικό Διάταγμα Μπάιντεν εκδόθηκε τροποποιώντας δύο προγενέστερα Διατάγματα που είχαν εκδοθεί το 2001 και το 2003 για τα Δυτικά Βαλκάνια από τον Τζόρτζ Μπους τον νεότερο περί επιβολής κυρώσεων σε πρόσωπα και οργανώσεις σε σχέση με την δράση τους την οποία οι ΗΠΑ δεν θεωρούσαν σύμφωνη με τα συμφέροντά τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Αλβανία. Τώρα ο Μπάιντεν τροποποιεί εν μέρει τα εν λόγω δύο διατάγματα του Μπους και για λόγους όπως λέει που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την εξωτερική πολιτική της Αμερικής αποφασίζει τη λήψη μέτρων εναντίον όσων άμεσα η έμμεσα με πράξεις ή με πολιτικές αντιτίθενται στην συμφωνία των Πρεσπών, στην συμφωνία της Οχρίδας και στην συμφωνία του Ντέιτον.
Τα μέτρα κατά των ως άνω προσώπων είναι εκ πρώτης όψεως οικονομικές κυρώσεις με πάγωμα όλων των πάσης φύσεως περιουσιακών τους στοιχείων, των τραπεζικών λογαριασμών τους κλπ που βρίσκονται στις ΗΠΑ ή θα εισέλθουν στις ΗΠΑ ή θα έλθουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στην κατοχή οιουδήποτε πολίτη των ΗΠΑ είτε εντός είτε εκτός ΗΠΑ. (section 1(α) (iii) διατάγματος).
Επιπλέον στα εν λόγω πρόσωπα υπηκόους τρίτων χωρών που θα επιβληθούν κυρώσεις απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ
Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων είναι ευρύτατης έκτασης και καταλαμβάνει κάθε ακίνητη και κινητή περιουσία καθώς και την εκμετάλλευσή της. Ως εκ τούτου παγώνει η μεταβίβασή τους με πώληση, δωρεά, απόσυρση, εξαγωγή κλπ καθώς και η εκμετάλλευσή τους μέσω υποθήκης, ενεχυρίασης, είσπραξης ενοικίων, τόκων, μερισμάτων μετοχών και ομολόγων κλπ (section 1(α) (iii) διατάγματος).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εν λόγω διάταγμα Μπάιντεν σε σχέση με τους πολίτες των ΗΠΑ στους οποίους βέβαια συμπεριλαμβάνονται και εκατομμύρια μέλη της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, και τους οποίους οι αμερικανικές αρχές δεν θα ειδοποιούν καν εκ των προτέρων αλλά θα τους παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς ειδοποίηση (section 7 διατάγματος).
Αν μελετήσει κανείς καλύτερα την παραπάνω αμερικανική νομοθεσία και το εν λόγω Διάταγμα Μπάιντεν θα δει ότι υπό όρους η όλη υπόθεση μπορεί και να ποινικοποιηθεί οπότε προβλέπονται ποινές προστίμου μέχρι και 250.000 δολάρια, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και ποινή φυλάκισης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ……20 χρόνια!!!
Το Διάταγμα Μπάιντεν αποτελεί συνέχεια της πάγιας πολιτικής των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια η οποία έχει ως στόχο να μειώσει στο ελάχιστο τη ρωσική επιρροή στην περιοχή τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σημαντική επιδίωξη της πολιτικής των ΗΠΑ είναι να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αντικατασταθεί αυτό εν όλω από το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, όπως έχουμε αναλύσει σε άρθρα μας στην Υπέρβαση News στις 18/1/2021 και στις 17/5/2021.
Έτσι όπως είχαμε επισημάνει στο άρθρο μας στην Υπέρβαση News στις 18/1/2021:
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν Σκόπια με «ξένα κόλλυβα»- Τριμερής ΗΠΑ-Ελλάδας-Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη
Η επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 πέραν των άλλων ανέδειξε και το τεράστιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Σκόπια. Έτσι οι ΗΠΑ δρομολογούν σειρά επενδύσεων στα Σκόπια με στόχο όχι μόνο τη σταθεροποίηση του μορφώματος αλλά και την προώθηση του σχεδίου τους για εφοδιασμό των Σκοπίων και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο το οποίο θα μεταφέρουν Έλληνες εφοπλιστές από τις ΗΠΑ στον περίφημο σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης και από εκεί θα διοχετεύεται σε όλα τα Βαλκάνια. Μάλιστα σαν καλοί επενδυτές οι ΗΠΑ προτιμούν να κάνουν παιχνίδι με «ξένα κόλλυβα» και έτσι πιέζουν ούτως ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δοθούν στην περιοχή να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των αμερικανικών σχεδίων.
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε διοργάνωσαν και την τριμερή ΗΠΑ-Ελλάδας-Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 στην οποία από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν o βοηθός υπουργός εξωτερικών Francis Fannon αρμόδιος για θέματα ενέργειας και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια Kate Marie Byrnes, από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός οικονομικής διπλωματίας Κ. Φραγκογιάννης και δύο στελέχη των ΕΛΠΕ και από πλευράς Σκοπίων οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Liupko Nikolovski και Fatmit Bitikji και ο υπουργός Οικονομικών Kreshnik Betekshi (energypress 29/9/2020).
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Πομπέο την προηγουμένη με Έλληνες και σκοπιανούς αξιωματούχους αλλά και επιχειρηματίες στους οποίους ο Αμερικανός Υπουργός έδωσε τις ευλογίες του για ταχεία ευόδωση των αμερικανικών σχεδίων και κυρίως του τερματικού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου σχιστολιθικού φυσικού αερίου και διανομής του μέσω των αγωγών ΤΑΡ και IGB, τόσο προς δυσμάς προς την Κεντρική Ευρώπη, όσο και προς Βορράν προς τη Βουλγαρία (voria.gr 21/9/2020).
Η τριμερής είχε αντικείμενο την πορεία των πέντε μεγάλων διακρατικών ενεργειακών έργων, τους αγωγούς φυσικού αερίου TAP, IGB, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Σκοπίων, την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη (armyvoice 30/9/2020). Μάλιστα ήδη από το Νοέμβριο 2020 τα Σκόπια εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν κατά ποσοστό 25% στην ανέγερση, στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα το προμηθεύεται από τον FSRU (militaire 24/11/2020).
Ακολούθησε στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ (Dan Brouillette), με στόχο την ενίσχυση των ενεργειακών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας (capital.gr 15/12/2020)».
Και συνεχίζαμε πέραν των άλλων στο άρθρο μας στην Υπέρβαση News στις 18/1/2021 αναλύοντας το σχέδιο των ΗΠΑ για την εισαγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου στην περιοχή επισημαίνοντας:
«Ο FSRU Αλεξανδρούπολης είναι πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας Gastrade Α.Ε όπου μέχρι στιγμής μέτοχοι με ποσοστό 20% έκαστος είναι η Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου, η Gaslog (Π. Λιβανός), η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz και η ΔΕΣΦΑ (Energypress 13/1/2021).
Ο εν λόγω πλωτός τερματικός σταθμός αποτελεί πολυπόθητο σχέδιο των ΗΠΑ με στόχο την απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντίστοιχη προώθηση του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου της Cheniere Energy, Inc με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία ήταν και η πρώτη εταιρεία των ΗΠΑ που έλαβε από τη διοίκηση Ομπάμα άδεια εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου στο εξωτερικό (desmogblog.com), αέριο το οποίο θα μεταφέρεται με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών από τις ΗΠΑ.
Για το θέμα αυτό ήδη από τον Οκτώβριο 2015 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η βοηθός υπ. Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κ. Βικτόρια Νούλαντ ενόψει και της επίσκεψης του τότε υπουργού εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα Τζον Κέρι (Η Καθημερινή 22/10/2015 ) ο οποίος είχε το LNG της Αλεξανδρούπολης «ψηλά στην ατζέντα» του (Evrosonline 3/12/2015) κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 2015 όταν και συναντήθηκε με τον Α. Τσίπρα για το Κυπριακό, το προσφυγικό αλλά και το ενεργειακό (ΣΚΑΙ 4/12/2015).
Στη συνέχεια το ζήτημα μεταφοράς LNG μέσω Ελλάδας απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα με τον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2016 (energypress 20/1/2016).
Επιπλέον με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στις 15-16 Νοεμβρίου 2016 ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τον πρόεδρο Ομπάμα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τους αγωγούς TAP και IGB, για το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τα κοιτάσματα και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» (energypress 15/11/2016 και capital.gr16/11/2016). Έκτοτε το αμερικανικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι ενέργειες των ΗΠΑ προκειμένου να ευοδωθεί το εγχείρημα εξαιρετικά εντατικές (ekathimerini.com 7/2/2020).
Ο FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί στην ουσία επανάληψη του FSRU της Λιθουανίας όπου οι ΗΠΑ έκαναν «μπάσιμο» για να πετάξουν εκτός παιχνιδιού το ρωσικό αέριο. Καθώς όμως το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο ήταν πιο ακριβό από το ρωσικό αέριο οι Αμερικάνοι ανάγκασαν τους Λιθουανούς να πληρώσουν με «καπέλο» το επιπλέον κόστος. Το κόστος αυτό επιβλήθηκε στους Λιθουανούς καταναλωτές αερίου υπό τη μορφή ενός αντιτίμου το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε από την Κομισιόν το Νοέμβριο του 2013 υπό τον τίτλο ‘LNG Supplement’(ec.europa.eu 20/11/2013). Έτσι οι Βρυξέλλες άναψαν το πράσινο φως παρότι επρόκειτο για κρατική ενίσχυση η οποίο όμως κρίθηκε από την ΕΕ ως δήθεν αναγκαία και νόμιμη προκειμένου να υπάρξει απεξάρτηση της Λιθουανίας από το ρωσικό αέριο. Μάλιστα προ διμήνου εγκρίθηκε και νέα κρατική ενίσχυση για τον αντιπαραγωγικό και πανάκριβο FSRU της Λιθουανίας (ec.europa.eu 20/11/2020).
To κόστος του FSRU Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 370 εκατ. ευρώ (gasprocessingnews.com). Καθώς το έργο κρίθηκε ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) στον τομέα του φυσικού αερίου (energypress 15/1/2021), το 50% του κόστους έχει αυξημένες πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι μέτοχοι επί της ουσίας θα επιδοτηθούν κατά 50% από την ΕΕ. Και στη συνέχεια βεβαίως και με δάνεια θα επιχειρήσουν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό για την ολοκλήρωση του έργου. Τα Σκόπια αναμένεται να μπουν στην επένδυση με ποσοστό 10% μετά από ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου των ήδη μετόχων ((energypress 13/1/2021).
Οικονομική στήριξη από την ΕΕ αναμένεται να λάβουν τόσο το έργο «αγωγός διασύνδεσης του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης» που επίσης κρίθηκε ως PCI (energypress 15/1/2021) όσο και για το έργο Μετρητικός και Ρυθμιστικός Σταθμός στην Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα πιέζει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρά την αλλαγή στρατηγικής της Τράπεζας να χρηματοδοτήσει έστω και κατ΄ εξαίρεση το FSRU Αλεξανδρούπολης (energypress–english 3/1/2021).
Η επένδυση του FSRU Αλεξανδρούπολης είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα καθώς το μεν κόστος της κατασκευής όπως είδαμε επιχειρείται να καλυφθεί κυρίως από κονδύλια της ΕΕ η δε αγορά φυσικού αερίου είναι εξασφαλισμένη καθώς το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο θα τροφοδοτεί μέσω αγωγών, (που θα κατασκευαστούν επίσης με κονδύλια της ΕΕ και δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών), τις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, του Κοσόβου της Σερβίας, της Ρουμανίας και βάλε. Και όλα αυτά για να απεξαρτηθούν οι εν λόγω χώρες και η ΕΕ από το ρωσικό αέριο και βέβαια να εξαρτηθούν από το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ. Επισημαίνεται ότι το LNG είναι πλέον ιδιαίτερα προσοδοφόρο γι΄ αυτό και οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει κεφάλαια χτίζοντας ειδικά πλοία μεταφοράς τα LNG carriers. Στον τομέα αυτό οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση με στόλο αξίας 19,8 δις δολάρια, ακολουθούμενοι από τον στόλο ιαπωνικών συμφερόντων αξίας 14,19 δις δολάρια (energypress 15/1/2021). Μάλιστα τον μεγαλύτερο στόλο από LNG carriers στην Ελλάδα διαθέτει ο όμιλος του Γιάννη Αγγελικούση με τη Maran Gas να διαθέτει 36 πλοία και ακολουθεί η Gaslog του Π.Λιβανού, με 29 πλοία (energypress 15/1/2021). Πρόκειται για την εταιρεία η οποία είναι μέτοχος κατά 20% του FSRU Αλεξανδρούπολης».
Κοινή δέσμευση ΗΠΑ-ΕΕ για Δυτικά Βαλκάνια
Το κοινό ενδιαφέρον ΗΠΑ-ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια εκφράζεται πλέον και στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος των δύο μερών που αναμένεται να υιοθετηθεί στις 15 Ιουνίου 2021 στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τους ηγέτες της ΕΕ όπου επισημαίνεται ότι «ΗΠΑ και ΕΕ σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την κοινή μας δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ άλλων μέσω του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σχετικά με την ομαλοποίηση των σχέσεών τους και υποστηρίζοντας βασικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ» (politis.com.cy. 9/6/2021).
Έτσι αναδεικνύεται ως καθοριστικής σημασίας για την τύχη της περιοχής η επιτυχής εφαρμογή του περίφημου οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια μιας και η ΕΕ θα επωμιστεί το οικονομικό κόστος του όλου εγχειρήματος με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν μέρος μόνο από τα βάρη και αυτά μόνο σε σχέση με το διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο.
Σε σχέση με το ζήτημα αυτό στο εν λόγω άρθρο μας στην Υπέρβαση News στις 18/1/ 2021, δηλαδή εδώ και έξι μήνες είχαμε αποκαλύψει και τα εξής:
«Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια
Μια βδομάδα μετά την τριμερή στις 6 Οκτωβρίου 2020 αποσκοπώντας στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο με σημαντική δέσμη επενδυτικών μέτρων για την κινητοποίηση χρηματοδότησης ύψους έως και 9 δισ. ευρώ για την περιοχή (ec.europa.eu 6/102020).
Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοινώθηκε «η ΕΕ θα στηρίξει τη βιώσιμη συνδεσιμότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο, την ανταγωνιστικότητα και την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».
Επιπλέον των παραπάνω επιχορηγήσεων τονίστηκε ότι «η ΕΕ θα παράσχει εγγυήσεις για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης τόσο για δημόσιες όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις και για τη μείωση του κινδύνου για τους επενδυτές. Η στήριξη μέσω του νέου μηχανισμού εγγύησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της εγγύησης εξωτερικής δράσης της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αναμένεται να κινητοποιήσει δυνητικές επενδύσεις ύψους έως και 20 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία».
Και ευρωπαϊκή προίκα στα Σκόπια για τις Πρέσπες
Στο πλαίσιο αυτό τα Σκόπια αναμένεται να ενθυλακώσουν τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ.
Tα κονδύλια αυτά σύμφωνα με το Παράρτημα της παραπάνω Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χρηματοδοτήσουν πέραν των άλλων:
1.Την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σκοπίων-Σερβίας.
2.Την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σκοπίων-Κοσόβου που θα αποτελεί άλλωστε επέκταση του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Σκοπίων.
Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Σκοπίων επίσης σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με επιχορηγήσεις και δάνεια. Ειδικότερα το ελληνικό τμήμα το αγωγού κόστους 51 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το σκοπιανό τμήμα του αγωγού κόστους 54 εκατ. ευρώ επιδιώκεται επίσης να χρηματοδοτηθεί κατά 50% με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ αναζητούνται διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης του υπολοίπου έργου.
Έτσι με ευρωπαϊκά κονδύλια θα φτάνει το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο από Αλεξανδρούπολη σε Σκόπια, Κόσοβο και Σερβία!!!
3.Στον τομέα των ΑΠΕ θα χρηματοδοτηθούν αιολικά και ηλιακά πάρκα στα Σκόπια.
4.Προβλέπονται και χρηματοδοτήσεις για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
5.Το πακέτο θα συμπληρωθεί με επενδύσεις στην πράσινη γεωργία αλλά και
6.Την ψηφιοποίηση της οικονομίας των Σκοπίων γεγονός που ενδιαφέρει επίσης τις αμερικανικές πολυεθνικές του τομέα της τεχνολογίας που εγκαθίστανται ήδη σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα με στόχο να ενθυλακώσουν επίσης μεγάλο μέρος από τα κονδύλια των 32 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Συμμετοχή των Σκοπίων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης
Ήδη στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης σχεδιάζεται η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο και θα είναι δυναμικότητας 800 Μεγαβάτ. Μέτοχοι σχεδιάζεται να είναι η εταιρεία DAMCO ENERGY, θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου και η Βουλγαρική κρατική ηλεκτρική εταιρεία NEK EAD. Σε σχέση με το υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη επισημαίνεται ότι η επένδυση επιδιώκεται να στηριχθεί με γενναία τραπεζική δανειοδότηση αν και δεν αποκλείεται να αναζητηθούν και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις παρότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ισχυόντων ευρωπαϊκών κανονισμών.
Στο παραπάνω λοιπόν εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής τα Σκόπια θα συμμετάσχουν με ποσοστό 25% επί του εν λόγω μετοχικού κεφαλαίου (energypress 13/1/2021). Έτσι θα έχουν στη διάθεση τους 200 Μεγαβάτ για ηλεκτροδότηση των Σκοπίων και θα κλείσουν το δικό τους εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί στην περιοχή της Μπίτολα. Με τον τρόπο αυτό οι σκοπιανοί διασφαλίζουν πλέον την ηλεκτροπαραγωγή τους και μάλιστα από φυσικό αέριο εκτός Σκοπίων και οι ίδιοι μπορούν πλέον με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναφέραμε παραπάνω να παράγουν επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια με ΑΠΕ την οποία στην πορεία θα πωλούν. Όλα αυτά με κονδύλια ευρωπαϊκά και δάνεια.
Μετά απ΄ όλα αυτά λοιπόν θα έχουμε διπλή ενεργειακή είσοδο των Σκοπίων στη χώρα μας μιας και τα Σκόπια παίρνουν ποσοστό 10% του FSRU Αλεξανδρούπολης και μπαίνουν και με ποσοστό 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης καλύπτοντας έτσι τις ενεργειακές τους ανάγκες με ρεύμα και αέριο προερχόμενο από την Ελλάδα, με ταυτόχρονη όμως συμμετοχή τους σε αντίστοιχες υποδομές στη χώρα μας».
Αυτά τα «ολίγα» λοιπόν για τα Σκόπια που πορεύονται με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζοντας να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας και την ιστορία μας.
Εκτός κι΄ αν τα Σκόπια κάνουν την έκπληξη στο EURO όπου μοστράρουν σαν δήθεν «Μακεδονία» φορώντας μάλιστα και ποδοσφαιρική φανέλα με τον ήλιο της Βεργίνας!!!