ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
4 Μαρτίου 2020

Νότης Μαριάς από τη Λέσβο: Στηρίζουμε τους ακρίτες μας στο μεταναστευτικό

Αθήνα, 4/3/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νότης Μαριάς από τη Λέσβο: Στηρίζουμε τους ακρίτες μας στο μεταναστευτικό

Την πλήρη στήριξή του στους ηρωικούς κατοίκους των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της Λέσβου που δοκιμάζονται από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές τις οποίες καθοδηγεί ο Ερντογάν, εξέφρασε με χθεσινές του δηλώσεις από τη Λέσβο ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Ο Νότης Μαριάς στηλίτευσε τόσο την επί χρόνια πολιτική του Σύριζα για ανοιχτά σύνορα στο μεταναστευτικό όσο και την πολύμηνη αδράνεια της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει δράση στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα. Μάλιστα η κυβέρνηση αντί να δεχθεί την Πρόταση-Λύση του Νότη Μαριά με την οποία την καλούσε από την Κω στις 17/2/2020 να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία τα κράτη της Σένγκεν έχουν δικαίωμα να επαναπροωθήσουν όσους αλλοδαπούς εισέρχονται παράνομα στην επικράτειά τους συμπεριλαμβανομένων και όσων διατείνονται ότι είναι δήθεν πρόσφυγες, τελικά έστειλε τα ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο ενάντια στους διαμαρτυρόμενους ακρίτες μας.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας, προτείνοντας την παρακάτω δέσμη δέκα μέτρων:
1. Άμεση επαναπροώθηση όλων όσων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους παροχής Ασύλου.
2. Επίδοση των αποφάσεων χορήγησης Ασύλου σε όσους οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές και εφοδιασμός τους με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δικαιούνται προκειμένου να πάνε στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Επαναδρομολόγηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου και την υπόλοιπη Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ.
4. Θέσπιση ευρωπαϊκών μέτρων για την μετεγκατάσταση και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων.
5. Επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης Ασύλου και άμεση απόρριψη όσων αιτήσεων Ασύλου ασκούνται καταχρηστικά.
6. Μεταφορά στην ενδοχώρα των υπόλοιπων προσφύγων και εγκατάστασή τους σε ορεινές απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
7. Μετατροπή της κάρτας χορήγησης επιδόματος σε κάρτα αγοράς τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να σταματήσουν έτσι οι δικαιούχοι δήθεν πρόσφυγες να στέλνουν το επίδομα στους συγγενείς τους στις χώρες καταγωγής τους.
8. Άμεση επαναπροώθηση είτε στην Τουρκία είτε στις χώρες καταγωγής τους όλων όσων εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
9. Εξέταση των αιτήσεων Ασύλου στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας γενικώς και ιδίως ενόψει της ισχύουσας μηνιαίας αναστολής κατάθεσης αιτήσεων Ασύλου στην Ελλάδα.
10. Τέλος επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας προκειμένου να παύσει την εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού σε βάρος της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λέσβο ο Νότης Μαριάς συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρο Ταξιάρχη, με τον εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Λέσβου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Αντωνίου Περικλή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Αβαγιανό Δημήτρη, κα Πετρίδου Σέμη και κα Σπανέλη Ανδριάνα, με εκπροσώπους Κινημάτων πολιτών του νησιού, με εκπρόσωπο των Εργαζομένων του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου και με τοπικά μέλη και στελέχη του Κινήματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ».

Με την επίσκεψή του αυτή στην Λέσβο ο Νότης Μαριάς ολοκλήρωσε τις περιοδείες του στα νησιά του Αιγαίου έχοντας επισκεφτεί κατά σειρά την Σάμο, την Κω, την Κάλυμνο και την Λέσβο και εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα την στήριξη του Κινήματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» στους ακρίτες μας.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την συνάντηση του Νότη Μαριά με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρο Ταξιάρχη

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ