Η Σύνοδος των ηγετών της «Συμμαχίας» στις 14 Ιουνίου 2021 στις Βρυξέλλες εξελίχθηκε σε ένα ατέλειωτο ανατολίτικο παζάρι με τις ΗΠΑ αλλά και τη Γαλλία να τα δίνουν όλα προκειμένου να τραβήξουν τον «άσωτο υιό του ΝΑΤΟ» από την επιρροή της Ρωσίας. Έτσι ο Ερντογάν που είναι μετρ στο ανατολίτικο παζάρι κατάφερε να δώσει ελάχιστα και κυρίως να πάρει περισσότερα.
Στο ζήτημα της Λιβύης που η Γαλλία απαιτούσε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων ο Ερντογάν κατάφερε να βγει η εν λόγω ρήτρα από το προσχέδιο του Ανακοινωθέντος του ΝΑΤΟ. Έτσι και οι μισθοφόροι παραμένουν στη Λιβύη και η Τουρκία συνεχίζει τις χοντρές μπίζνες καθώς οι τουρκικές εξαγωγές στη Λιβύη αυξήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2021 επί προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης κατά 67% (dailysabah.com. 15/6/2021).
Μάλιστα η συνάντηση Ερντογάν-Μακρόν καταδεικνύει ότι σιγά-σιγά η Γαλλία προσαρμόζει τις θέσεις της στις απαιτήσεις των γαλλικών τραπεζών που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Τουρκία όντας εκτεθειμένες στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία με 26 δις δολάρια (capital.gr 23/3/2021). Ταυτόχρονα Μακρόν και Ερντογαν φαίνεται ότι τα βρίσκουν σε Λιβύη και Συρία, ενώ ο Ερντογάν συμφώνησε ώστε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στο Σαχέλ (παράγραφος 75 Ανακοινωθέντος) μιας και οι Γάλλοι έχουν πάει για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι στο Μαλί.
Αλλά και ο δήθεν σκληρός Μπάιντεν φαίνεται να υπέκυψε στην «τουρκική γοητεία» καθώς στην ιδιαίτερη συνάντησή του με τον Ερντογάν από τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ προκύπτει ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και θετική. Και όλα αυτά βεβαίως προκειμένου να ρυμουλκήσει αποφασιστικά την Τουρκία πίσω στο ΝΑΤΟϊκό «μαντρί». Έτσι στο Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ των 14.405 λέξεων, ο Μπάιντεν «έκανε γαργάρα» τα διάφορα που έλεγε για τους S400.
Ταυτόχρονα η «Συμμαχία» επισημαίνει τα ΝΑΤΟϊκά προσαρμοσμένα μέτρα εγγύησης της ασφάλειας της Τουρκίας (παράγραφος 34 Ανακοινωθέντος) καθώς και το γεγονός ότι μέρος της Βαλιστικής Πυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ «Ballistic Missile Defence (BMD)», είναι εγκατεστημένο στην Τουρκία (παράγραφος 43 Ανακοινωθέντος)
Καθώς το ζήτημα του Αφγανιστάν φιγουράρει στις παραγράφους 18 και 19 του Ανακοινωθέντος, η Άγκυρα πρότεινε να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ Hamid Karzai με την Ουάσιγκτον να τσιμπάει στο ζήτημα αυτό με αποτέλεσμα Μπάιντεν και Ερντογάν να βρουν κοινό τόπο. Αλλά βεβαίως επειδή οι Τούρκοι τίποτε δεν κάνουν στο τζάμπα, δήλωσαν δια στόματος Ακάρ ότι η δήθεν προσφορά τους για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ θα γίνει εκ μέρους τους εφόσον υπάρξει η ανάλογη πολιτική και οικονομική υποστήριξη συμπεριλαμβανομένης και της επιμελητείας (dailysabah.com. 8/6/2021). Δηλαδή και «την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο» θέλει πλέον ο Σουλτάνος.
Στο ζήτημα του προσφυγικού η Άγκυρα έφερε το ΝΑΤΟ στα μέτρα της αφού η παράγραφος 53 του ως άνω κοινού Ανακοινωθέντος του ΝΑΤΟ επιβραβεύει την Τουρκία για την δήθεν «φιλοξενία εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων». Αυτό σημαίνει πλέον ότι ανοίγει ο δρόμος για την Άγκυρα να πάει ταμείο στην ΕΕ απ΄ όπου ζητά 6 δις ευρώ για το προσφυγικό.
Επιπλέον ενώ το Ανακοινωθέν στις παραγράφους 1, 21, 31, 32, 35 και 38 αναφέρεται στη ρήτρα του άρθρου 5 που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης κατά μέλους του ΝΑΤΟ, εντούτοις δεν κάνει μνεία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού υπέρ της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της Πατρίδας μας, συνεχίζοντας την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου.
Το άκρον άωτον όπως της υποκρισίας προκύπτει από την παράγραφο 2 του Ανακοινωθέντος όπου τονίζεται ότι το ΝΑΤΟ εγγυάται «την ατομική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» την ώρα που ανέχεται τον Ερντογάν που έχει γεμίσει τις φυλακές της Τουρκίας με χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους.
Στην ίδια παράγραφο του Ανακοινωθέντος επισημαίνεται ότι η Συμμαχία υπερασπίζεται την «θεμελιωμένη σε κανόνες διεθνή τάξη» «rules–based international order». Τώρα πως συμβιβάζεται αυτό με την ανοχή του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας η οποία έχει καταλάβει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο ο γενικός γραμματέας της «Συμμαχίας» Γενς Στόλτενμπεργκ ίσως θα μπορούσε να μας το εξηγήσει.