ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
21 Αυγούστου 2012

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Δελτίο Τύπου 21/8/2012
 
«Κούρεμα»  των ελληνικών  κρατικών  ομολόγων που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Ερώτηση  και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τη εξόφληση ομολόγου του Ελληνικού δημοσίου ύψους  3,2  δισ. ευρώ που κατείχε  η  ΕΚΤ

 

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό  Οικονομικών  κ. Γιάννη Στουρνάρα  κατέθεσε  στις  20  Αυγούστου 2012,  ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχης Οικονομίας Βουλευτής Ηρακλείου  Νότης Μαριάς,   με  την οποία καλεί την κυβέρνηση  να πάρει μέτρα προκειμένου να σταματήσει η κερδοσκοπία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εις βάρος της πατρίδας μας.
Στην ερώτησή του ο κ. Μαριάς  επισημαίνει  ότι η ΕΚΤ αξιοποιώντας το κλίμα διεθνούς κερδοσκοπίας εις βάρος της πατρίδας μας ενεργεί ως κλασσικός κερδοσκόπος και                          «πουλώντας αέρα κοπανιστό»  κέρδισε ήδη  εις βάρος του ελληνικού λαού, από ομόλογο του ελληνικού δημοσίου το οποίο αγόρασε στο 60%  της ονομαστικής του αξίας,  ποσό              1,28 δισ.  ευρώ αφού η χώρα μας εξόφλησε το εν λόγω ομόλογο στο 100% της ονομαστικής του αξίας.
Ο Νότης Μαριάς στην ερώτησή του καλεί  την κυβέρνηση να προβεί σε «κούρεμα»  των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακατέχει η ΕΚΤ η οποία  έχοντας  δαπανήσει 38 δισ. ευρώ αγόρασε  ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ και έτσι προετοιμάζεται να κερδοσκοπίσει εις βάρος του λαού μας απομυζώντας κέρδη τουλάχιστον  12 δισ. ευρώ!!!.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
« Κύριε Υπουργέ,
Την  ώρα που η κυβέρνηση πιστή στις εντολές της τρόικας συνεχίζει την ανάλγητη αντικοινωνική της  μνημονιακή πολιτική επιβάλλοντας νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ.  ευρώ για την επόμενη διετία,  το  Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε  σήμερα 20/8/2012 να εξοφλήσει στο 100% της αξίας του ομόλογο του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως η ΕΚΤ αγόρασε στη δευτερογενή αγορά στο 60% της αξίας του.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ αξιοποιώντας το κλίμα διεθνούς κερδοσκοπίας εις βάρος της πατρίδας μας ενεργεί ως κλασσικός κερδοσκόπος και « πουλώντας αέρα κοπανιστό»  κερδίζει εις βάρος του ελληνικού λαού από το εν λόγω ομόλογο 1,28 δισ.  ευρώ.
 Έτσι η ΕΚΤ αντί να ενεργεί ως υπεύθυνος δημόσιος ευρωπαϊκός θεσμός που στηρίζει δήθεν το εγχείρημα της Ευρώπης της αλληλεγγύης, καταλαμβάνει πλέον μια περίοπτη θέση στο πάνθεον της αφρόκρεμας της διεθνούς κερδοσκοπίας που απομυζά τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.
Η ΕΚΤ σύμφωνα με στοιχεία έχει δαπανήσει 38 δισ. ευρώ προκειμένου να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ και έτσι προετοιμάζεται να κερδοσκοπίσει εις βάρος του λαού μας απομυζώντας κέρδη τουλάχιστον  12 δισ. ευρώ!!!.
Ταυτόχρονα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ διακρατούν και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ΕΕ τα οποία ομοίως αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση.
Οι ευθύνες του Υπουργείου Οικονομικών είναι τεράστιες  γιατί  επιτρέπει στην ΕΚΤ αλλά και στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ΕΕ να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν  σε βάρος της χώρας  μας .
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Γιατί δεν προχώρησε έγκαιρα σε διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ προκειμένου να εξοφληθεί  το εν λόγω ομόλογο στην τιμή κτήσης του από την ΕΚΤ οπότε και θα υπήρχε εξοικονόμηση  πόρων για το ελληνικό δημόσιο της τάξης των 1.280.000.000 ευρώ;
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και εντός ποιού χρονοδιαγράμματος προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ για την εξόφληση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ στην τιμή κτήσης τους από την ΕΚΤ και όχι στο 100% της ονομαστικής τους αξίας εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό υπέρ του ελληνικού δημοσίου ποσό τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ;
3.Σε περίπτωση αρνήσεως της ΕΚΤ να συναινέσει στα παραπάνω κατά πόσο προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί μονομερώς σε κούρεμα των εν λόγω ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ και εξόφλησή τους στην τιμή κτήσης τους από την ΕΚΤ;
4.Σε ποιες αντίστοιχες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση και με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν αποκτήσει με έκπτωση στη δευτερογενή αγορά και οι  κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ΕΕ;
Παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός:
να καταθέσει στη Βουλή οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα  έχει στη διάθεση του αναφορικά με τα ως άνω αναφερόμενα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Νότης  Μαριάς»

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ