ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑ
18 Σεπτεμβρίου 2020

Και νέο «δωράκι» στον Ερντογάν από τη Γερμανική Προεδρία της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης παραμονές των κυρώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και νέο δωράκι στον Ερντογάν αρκετών δις ευρώ διασφάλισε η Γερμανική Προεδρία της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου όπου υποτίθεται ότι θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αποκάλυψε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- 0 ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής  Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Έτσι με το ένα χέρι η ΕΕ συνεχίζει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και με το άλλο υποτίθεται ότι σχεδιάζει δήθεν να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Πρόκειται για μια καθαρή διγλωσσία στην οποία συμμετέχουν και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου μιας και οι αποφάσεις για χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ εγκρίνονται με ομοφωνία.

Αυτό έγινε και σε σχέση με τον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Έτσι οι πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου μαζί με τους υπόλοιπους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 στις Βρυξέλλες σε συμφωνία σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021, όπου πέραν των άλλων προβλέπεται και το νέο ετήσιο «δωράκι» του Ερντογάν.

Ειδικότερα η Τουρκία αναμένεται να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της περίφημης προενταξιακής βοήθειας (IPA III) που για το 2021 ανέρχονται σε 1,9 δις ευρώ καθώς και τουλάχιστον μισό δις ευρώ από τα κονδύλια για τη μετανάστευση.

Ταυτόχρονα  η παραπληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης συνεχίζεται χωρίς αιδώ μιας και η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα παρουσιάστηκε από ελληνικής πλευράς ως δήθεν βήμα καλής θέλησης της Τουρκίας και ως υποχώρηση Ερντογάν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου όπου και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν για άλλη μια φορά «τα πήρε χοντρά» προκειμένου να αποσύρει το Ορούτς Ρέις.

Το ίδιο έγινε και στις αρχές Ιουλίου όταν δεν έβγαλε σε πρώτη φάση το Ορούτς Ρέις μιας και στις 10 Ιουλίου η ΕΕ του έδωσε 485 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό.

Ακολούθησε στη συνέχεια στις 21 Ιουλίου η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο των 1,8 τρις ευρώ για το διάστημα 2021-2027 από το οποίο επίσης ο Ερντογάν θα πάρει αρκετά δις ευρώ μέσω των κονδυλίων της ΕΕ για προενταξιακή βοήθεια (IPA III) ύψους 12,5 δις ευρώ καθώς και πάνω από 3 δις ευρώ από τα κονδύλια για το προσφυγικό συν χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συν το δικαίωμα συμμετοχής των τουρκικών εταιριών σε διαγωνισμούς που θα προκύψουν για τα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σειρά πήρε η Κομισιόν στις 24 Αυγούστου με την πρότασή της για τους νέους Πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής των εμπορευμάτων μέσω των οποίων τα τουρκικά εμπορεύματα θα εισάγονται χωρίς δασμούς και άλλους τελωνειακούς περιορισμούς στην ΕΕ ακόμη και αν παράγονται σε Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία!!!

Όμως Αθήνα και Λευκωσία  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Κάθε φορά θα εκβιάζει, θα «τα παίρνει χοντρά» από της ΕΕ και εν συνεχεία θα επανέρχεται με νέες διεκδικήσεις.

Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει η Αθήνα να κόψει το χρήμα της ΕΕ προς τον Ερντογάν αντί να εγκρίνει τα κονδύλια για την Τουρκία και στη συνέχεια να ζητά προσχηματικά την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ