Οι προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο από την τουρκική κυβέρνηση συνεχίζονται. Μετά το παραλήρημα Κιλιτσντάρογλου για τις 18 ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο και τις συνεχείς αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, την 1η Δεκεμβρίου 2016, υποστήριξε ότι τα Ίμια αποτελούν δήθεν τουρκικό έδαφος.
Έτσι για μια ακόμη φόρα, η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί ανοιχτά τα σύνορα της Ελλάδας και τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων Τσαβούσογλου, η Τουρκία εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και, συγκεκριμένα, η περιοχή νότια της Κάσου αποτελεί δήθεν αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και δεν πρέπει δήθεν να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει τις σχέσεις της με την ΕΕ, προσπαθεί να προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, δημιουργώντας σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
— | τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να παύσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας; |
Απάντηση της Αντιπροέδρου κ. Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής | ||||
Όπως επισήμανε η Επιτροπή στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση P-007398/2016: Στην ετήσια έκθεση για την Τουρκία(1), η Επιτροπή υπενθύμιζε ότι, σύμφωνα με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε εκ νέου σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.
|