Η Ελλάδα κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι περισσότεροι εκ των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι με το ποσοστό τους να φθάνει το 73,38%. Εννέα στους δέκα ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο, καθώς δεν λαμβάνουν ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε επιδότηση απασχόλησης. Μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ενώ το πρόσθετο επίδομα των 700 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.
Η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, η λιτότητα και οι μνημονιακές πολιτικές, οδήγησαν 350 000 οικογένειες να μην έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος και 850 000 Έλληνες να μην έχουν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, πάνω από 300 000 νέοι υψηλής εξειδίκευσης έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια για να βρουν δουλεία στο εξωτερικό.
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας:
1. | Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων; |
2. | Θα συνεχίσει να επιμένει στην πολιτική λιτότητας που αυξάνει διαρκώς την ανεργία στην Ελλάδα; |
Απάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής | ||||
Η αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτελεί βασική πρόκληση της στρατηγικής της Επιτροπής για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Στις 15 Φεβρουαρίου 2016 το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση σύστασης σχετικά με την ένταξη των μακροχρονίως ανέργων στην αγορά εργασίας(1). Η Επιτροπή υποστηρίζει τις εθνικές πολιτικές μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ), καθώς και μέσω του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, το οποίο διατηρεί ισχυρή έμφαση στην απασχόληση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της φτώχειας.
Όσον αφορά τα ΕΔΕΤ, κατά την περίοδο 2014-2020 παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων ποσό ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ ειδικά για δράσεις που προάγουν τη βιώσιμη και ποιοτική απασχόληση στην Ελλάδα, όπως είναι η επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και τα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης. Ειδικά μέτρα στοχεύουν στους νέους ανέργους, όπως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων μέσω του συστήματος κουπονιών για τους νέους. Άλλες δράσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση της δυναμικότητας του ελληνικού Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, με στόχο την παροχή καλύτερης και πιο αποτελεσματικής στήριξης στα άτομα που αναζητούν εργασία και στους εργοδότες. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, τίθεται σε εφαρμογή ένα επαρκές δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας με την καθιέρωση ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο παρέχει υποστήριξη σε νοικοκυριά και σε άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακραίας φτώχειας, όπως είναι τα νοικοκυριά ανέργων και οι μακροχρόνια άνεργοι. Για να βελτιωθούν αισθητά οι συνθήκες της αγοράς εργασίας και να απορροφηθεί η ανεργία, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης. Προς τούτο, είναι σημαντική η εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς και την τόνωση των επενδύσεων, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων.
|