Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ.
Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 36,7% για παιδιά κάτω των 17 ετών. Η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα κατέδειξε ότι την τελευταία δεκαετία η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 6,3%, ενώ το 2014 εκτιμάται ότι 424 000 παιδιά βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το 2015, ο βαθμός στέρησης βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως το ενοίκιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η θέρμανση, η διατροφή, έχει επιδεινωθεί δραματικά, αγγίζοντας για τις μονογονεϊκές οικογένειες το 36,6% και για τις πολύτεκνες οικογένειες το 31,3%. Επιπλέον, τα φαινόμενα υποσιτισμού αυξάνονται, με πολλούς μαθητές να λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα. Είναι προφανές ότι όταν δεν υπάρχουν τα αναγκαία προς το ζην σε μια ευαίσθητη ηλικία, όπως η παιδική, καθίσταται αδύνατη η προάσπιση και προαγωγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού.
Ερωτάται, συνεπώς, η Επιτροπή, ως μέλος της τρόικας, εάν θα εξακολουθήσει να επιβάλει στην Ελλάδα σκληρές δημοσιονομικές περικοπές παρά τις δυσμενείς ως άνω κοινωνικές επιπτώσεις.
Απάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής | |
Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα και συμμερίζεται τις ανησυχίες όσον αφορά το υψηλό ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας και, ιδιαίτερα, τον υψηλό κίνδυνο της παιδικής φτώχειας.
Η χρηματοδοτική στήριξη από τη ζώνη του ευρώ παρέχεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας που έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και έχει συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν συμφωνεί με την παρατήρηση ότι τα μέτρα πολιτικής «επιβλήθηκαν» στις ελληνικές αρχές. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στην αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση των ανισοτήτων. Η διενέργεια εκτίμησης των κοινωνικών επιπτώσεων για το πρόγραμμα επιβεβαιώνει την αυξανόμενη ανησυχία και την προσοχή που δίνεται στον διανεμητικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων. Βασικός στόχος είναι να ενισχυθεί το ελληνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού. Ένα από τα μέτρα είναι η θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο παρέχει για πρώτη φορά ένα δίχτυ ασφαλείας για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακραίας φτώχειας και απευθύνεται, ιδίως, σε νοικοκυριά με παιδιά. Στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, η Ελλάδα υποστηρίζεται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προβλέπει τη διάθεση 1,7 δισ. ευρώ για την προώθηση της απασχόλησης και 0,8 δισ. ευρώ για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διαθέτει περίπου 239 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους διατίθενται στην Ελλάδα περίπου 281 εκατομμύρια ευρώ, μέσω των οποίων παρέχονται τρόφιμα και βασική υλική συνδρομή σε όσους τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η Ελλάδα επωφελείται, επίσης, από τεχνική υποστήριξη υπό τον συντονισμό της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής, π.χ. για την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. |