Κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταγράφονται κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Στην Ελλάδα τα κρούσματα ανήλθαν σε 57 το 2015.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.
Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Στη φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα, το κόστος για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς. Σημειώνεται ότι το κάθε εμβόλιο Bexsero κοστίζει περίπου 105 ευρώ, και για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.
Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή τι κονδύλια προτίθεται να διαθέσει για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα κατά της συγκεκριμένης νόσου και τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου Bexsero κατά της μηνιγγίτιδας Β.
Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής | ||||
Όπως ανέφερε η Επιτροπή στην απάντησή της στην γραπτή ερώτηση P-007905/2016 και E-009252/2016, η οποία αφορούσε συναφή θέματα, το άρθρο 168 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης(1) ορίζει ότι τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας, καθώς και για την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης. Σε αυτή την αρμοδιότητα περιλαμβάνονται και μέτρα όπως ο εμβολιασμός.
Η ΕΕ παρέχει χρηματοδοτική στήριξη, μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, για δράσεις που προτείνονται από την Ελλάδα στον τομέα της υγείας σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητές της. Πέραν τούτου, η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) συμβάλλει επίσης με την απευθείας διευκόλυνση της εμπειρογνωμοσύνης και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ωστόσο, στο πλαίσιο των εν λόγω πρωτοβουλιών, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από την ΕΕ για την άμεση στήριξη της αγοράς εμβολίων.
|