Στην Ελλάδα οι ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και εμβόλια είναι σοβαρές δεδομένων των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν στη χώρα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η έλλειψη παιδικών εμβολίων, όπως της ηπατίτιδας Β’ καθώς και φαρμάκων που αφορούν νευροψυχιατρικές παθήσεις, σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων, αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία.
Επιπλέον, μεγάλη είναι η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων, ενώ συχνά παρατηρείται αναντιστοιχία στις ποσότητες παραγγελιών και διάθεσης των φαρμάκων, όπως συμβαίνει και στη Λέσβο. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου έχει ήδη καταγγείλει την τεράστια έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στο νησί και αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη διάθεση φαρμάκων στη Λέσβο.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. | Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια της Ένωσης και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την παροχή φαρμάκων και παιδικών εμβολίων στα παιδιά στο νησί της Λέσβου; |
2. | Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις των φαρμάκων που παρατηρούνται στην Ελλάδα; |
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής
Οι ελληνικές αρχές μπορούν να χρηματοδοτήσουν την παροχή φαρμάκων και εμβολίων για τους πρόσφυγες μέσω των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Η εφαρμογή τους αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών σύμφωνα με την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης. Η Επιτροπή υποστηρίζει ενεργά τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των κονδυλίων τους στο πλαίσιο των εν λόγω ταμείων.
Σημαντική βοήθεια έκτακτης ανάγκης από τα δύο ταμεία έχει επίσης χορηγηθεί απευθείας στις ελληνικές αρχές(1), μεταξύ άλλων και στο Υπουργείο Υγείας (ΥΥ). Η χρήση της βοήθειας έκτακτης ανάγκης παρακολουθείται από την Επιτροπή μέσω εκθέσεων, επιτόπιων επισκέψεων, και ιδίως στο πλαίσιο της αξιολόγησης της τελικής έκθεσης σχετικά με τη δράση.
Στήριξη έχει επίσης χορηγηθεί σε δραστηριότητες υγειονομικής περίθαλψης από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI). Τρεις ανθρωπιστικές οργανώσεις(2) λαμβάνουν συνολικά χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ για να παρέχουν βασική υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη και παραπομπή των μεταναστών σε νοσοκομεία, μεταξύ άλλων και στη Λέσβο(3). Οι εν λόγω εταίροι και άλλοι παράγοντες του τομέα της υγείας διατηρούν δικά τους φαρμακεία σε κάθε εγκατάσταση για την παροχή φαρμάκων — τα οποία έχουν αγοραστεί από ελληνικά φαρμακεία/φαρμακαποθήκες ή έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό — στους μετανάστες. Μολονότι τα εμβόλια παρέχονται σε μεγάλο βαθμό από το Υπουργείο Υγείας, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΕΣ), με τη χρηματοδότηση του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI), έχει επίσης παράσχει στήριξη στο Υπουργείο Υγείας για την αγορά εμβολίων στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα, η Επιτροπή έχει περιορισμένες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων στα κράτη μέλη στους τομείς της πολιτικής για την υγεία, της υγειονομικής περίθαλψης και της οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο, η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη μέσω της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά διαφόρων ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και διευκολύνοντας την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ κρατών μελών σε περίπτωση ελλείψεων.
(1) Πλήρης επισκόπηση: https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/european-agenda-migration/background-information/20170321_factsheet_managing_refugee_crisis_eu_financial_support_greece_-_update_en.pdf
(2) Η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΕΣ), οι Γιατροί του Κόσμου και η Διεθνής Συμμαχία για τις Γυναίκες και την Υγεία (Women and Health Alliance International) ως εταίρος υλοποίησης της Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland.
(3) Στη Λέσβο, η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας παρέχει χρηματοδότηση στην ΔΟΕΕΣ μέσω του ESI για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης. Η οργάνωση «Save the Children» παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.