Το πρόσφατο πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ελλάδα δημιούργησε ποικίλα προβλήματα και άφησε πολλές ζημιές στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας.
Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες βίκου, κριθαριού και βρόμης, τις οποίες προόριζαν για την εκτροφή των ζώων τους, με αποτέλεσμα το ζωικό τους κεφάλαιο και κυρίως τα αιγοπρόβατα που βρίσκονται σε περίοδο γέννας και τα μικρής ηλικίας ζώα να κινδυνεύουν λόγω έλλειψης ζωοτροφών. Επιπλέον, πολλά ζώα και κυρίως νεογέννητα δεν άντεξαν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και πέθαναν, ενώ άλλα ζώα που εγκυμονούσαν απέβαλαν.
Όπως είναι κατανοητό, το εισόδημα των κτηνοτρόφων έχει υποστεί βαρύ πλήγμα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή γάλακτος, που έχει μειωθεί πάνω από 50%.
Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές για την ολική και άμεση αποζημίωση των ως άνω πληγέντων Ελλήνων κτηνοτρόφων;
Κοινή απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Επιτροπής Γραπτές ερωτήσεις: E-000464/17 , E-000463/17 |
||||||
Τα άρθρα 18 και 36-39 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013(1) προβλέπουν στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για επενδύσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και για μέτρα διαχείρισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλισης καλλιεργειών, ζώων και φυτών, των ταμείων αλληλοβοήθειας και των εργαλείων σταθεροποίησης εισοδήματος. Το τρέχον ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπει στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί, αλλά όχι για τα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ΕΓΤΑΑ δεν παρέχει αποζημίωση για ζημίες και/ή απώλεια εισοδήματος που καλύπτονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Επιπλέον της στήριξης που παρέχει το ΕΓΤΑΑ, οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν εθνικά καθεστώτα ενισχύσεων για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα έχει θεσπίσει τέτοια καθεστώτα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιμέρους μέτρα του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 και την εφαρμογή τους, συνιστάται στον κ. βουλευτή να επικοινωνήσει απευθείας με τη διαχειριστική αρχή του εν λόγω προγράμματος(2).
|