ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
12 Οκτωβρίου 2018

Δημόσιες Συμβάσεις στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας ζήτησε στην Ευρωβουλή ο Νότης Μαριάς

Αθήνα, 12/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ

Δημόσιες Συμβάσεις στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας ζήτησε στην Ευρωβουλή ο Νότης Μαριάς

Οι δημόσιες συμβάσεις πρέπει να στηρίζουν την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας των κρατών μελών της ΕΕ  επισήμανε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη 3/10/18.

Για τον λόγο αυτόν ζήτησε στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων να πρυτανεύουν η τοπικότητα και η αρχή της εθνικής προτίμησης.

Στην ομιλία του ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «250 χιλιάδες δημόσιοι φορείς αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις για έργα,για προμήθειες, για υπηρεσίες. Το κόστος είναι 2 τρις ευρώ, το 14% του ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για τεράστια, για σημαντικά ποσά των φορολογουμένων και φυσικά έχει αποδειχθεί ότι στον χώρο των δημοσίων συμβάσεων επί της ουσίας έχουν γίνει πάρα πολλά σκάνδαλα».

Και ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής συνέχισε: «Ταυτόχρονα οι δημόσιες συμβάσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της στρατηγικής του ίδιου του κράτους λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Βλέπουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πάρει μόνο το 45% των αναθέσεων, ενώ το 55% των αναθέσεων έχουν πάει με βάση την αρχή της χαμηλής τιμής, δηλαδή του μειοδότη που δεν σημαίνει ότι πάντοτε υπάρχει μια εγγύηση ότι τα έργα είναι αποδοτικά».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Ταυτόχρονα η διεθνοποίηση είναι αυτή η οποία δημιουργεί προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ανοίγει την αγορά όπως έγινε με την σύμβαση της CETA ή της TTIP, ενώ άλλες τρίτες χώρες κρατούν κλειστές τις δικές τους αγορές. Ας εξετάσουμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία είτε την τοπικότητα είτε την εθνική προτίμηση ως στοιχεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Επισυνάπτεται το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά:

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ