ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
1 Μαρτίου 2018

Δέσμευση Χόγκαν στον Νότη Μαριά εντός της Ευρωβουλής για προστασία τσικουδιάς, τσίπουρου και ούζου.

Βρυξέλλες, 1/3/2018

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ


Τη δέσμευση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίου Χόγκαν για προστασία των παραδοσιακών Ελληνικών ποτών όπως της τσικουδιάς, του τσίπουρου και του ούζου κατά τη σύναψη διεθνών εμπορικών συμβάσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες όπως το Βιετνάμ, την Ιαπωνία κλπ, απέσπασε μετά από παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 28/2/2018 ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς, «οι γεωγραφικές ενδείξεις και η ονομασία προέλευσης των αλκοολούχων ποτών αποτελούν άυλα συλλογικά αγαθά τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προστατεύονται στην ΕΕ. Αυτό ισχύει ειδικότερα για την Ελλάδα η οποία παράγει πλήθος παραδοσιακών ποτών όπως η τσικουδιά, το ούζο και το τσίπουρο».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά τίθεται συνεχώς σε κίνδυνο λόγω των διεθνών συμφωνιών απελευθέρωσης εμπορίου που υπογράφει η ΕΕ με τρίτες χώρες όπως η CETA».

Και ο Νότης Μαριάς απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Χόγκαν κατέληξε: «Επιπλέον, κύριε Χόγκαν στην Ελλάδα παρά τις πιέσεις της Κομισιόν πρέπει να μην καταργηθεί ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα εθνικά παραδοσιακά ποτά όπως η τσικουδιά και το τσίπουρο. Γιατί πρέπει επιτέλους η ΕΕ να προστατεύσει τους μικροπαραγωγούς τσικουδιάς και τσίπουρου και όχι τις πολυεθνικές του ουίσκι και του τζιν. Αποσύρετε λοιπόν κύριε Χόγκαν την προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ».


Επισυνάπτεται το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά και η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Φ. Χόγκαν:

 

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ