Βιογραφικό

Νότης Μαριάς - Βιογραφικό

 

Ο Νότης Μαριάς είναι Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Νότης Μαριάς είναι:

Μέλος:

Της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού
Της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής
Της Επιτροπής Αναφορών
Της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρέκ
Της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Αναπληρωτής :

Της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
Της Αντιπροσωπείας στις Επιτροπές Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Αρμενίας και ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας
Της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Euronest

Επίσης είναι μέλος του Προεδρείου της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ΕCR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του ECR από τον Ιούνιο του 2014 έως και το Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με το αξιόπιστο σύστημα «ΜEP Ranking», το οποίο καταγράφει τη δραστηριότητα των μελών της Ευρωβουλής και αξιολογεί την παρουσία τους από πλευράς ομιλιών – παρεμβάσεων στην Ολομέλεια, τροπολογιών, ερωτήσεων κλπ., ο Νότης Μαριάς πέτυχε για άλλη μια φορά διπλή πρωτιά με με 1720 ομιλίες και 2049 τροπολογίες για το 2016.

Επίσης για το 2017 ήρθε ξανά πρώτος μεταξύ των 751 Ευρωβουλευτώνμε 1937 ομιλίες και 2599 τροπολογίες στην Ευρωβουλή.

Στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012 εκλέχθηκε Βουλευτής Ηρακλείου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θέση από την οποία παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014.

Κατά τη βουλευτική του θητεία διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος της Συνέλευσης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Επίσης διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών – Δημοκρατών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος Master του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics), διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και Fellow του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων «Weatherhead» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία διετέλεσε διαδοχικά επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επίκουρος Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ, πρόσεδρος Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Κατάρτισης στο Τορίνο.

Γεννήθηκε το 1957 και συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα της Μεταπολίτευσης, ενώ την περίοδο 1976-78 ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στο αντιμνημονιακό κίνημα και έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα κατά του Μνημονίου και το βιβλίο «Το μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος». Παρέστη ως δικηγόρος ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της αιτήσεως ακυρώσεως κατά του Μνημονίου, την οποία άσκησε ως αιτών από κοινού με άλλους πολίτες και φορείς.

Τον Ιούλιο του 2011 ίδρυσε μαζί με άλλους πολίτες στην Αθήνα την Πρωτοβουλία Αυτοοργάνωσης Πολιτών Ενάντια στο Μνημόνιο και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2012 στο Ηράκλειο το Πολιτικό Κίνημα Αντιμνημονιακοί Πολίτες.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Πολυχρονάκη και έχει δύο γιους.

Από τον Μάρτιο του 2017 είναι Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ».

Το κίνημα ιδρύθηκε στις 28 Μαρτίου 2017, με την κατάθεση στον Άρειο Πάγο της Ιδρυτικής Διακήρυξής του, από τον Νότη Μαριά. Σε συνέντευξη τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ενημέρωσε τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την ίδρυση του κινήματος καθώς και για τις προγραμματικές του θέσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νότη Μαριά, το Κίνημα θα εκπροσωπείται κανονικά, από τον ίδιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 7 Απριλίου 2017 ο Νότης Μαριάς προέβη στην επίσημη παρουσίαση του Κινήματος  σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις παρουσίασης της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Κόμματος έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης.