ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
28 Δεκεμβρίου 2012

Βελτίωση της νομοθεσίας για τις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και φοιτητών που έχουν γονείς ή αδέλφια με αναπηρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/12/2012

Αναφορά προς τον  Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και φοιτητών που έχουν γονείς ή αδέλφια  με αναπηρία.
Ο Nότης  Μαριάς κατέθεσε σχετικό έγγραφο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) με θέμα «Η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζητάει τη βελτίωση της τροπολογίας για τις μετεγγραφές φοιτητών».

Σύμφωνα με το έγγραφο της Ε.Σ.ΑμεΑ η νομοθεσία δεν προστατεύει με ουσιαστικό τρόπο ούτε τους ίδιους τους φοιτητές με αναπηρία ούτε τις οικογένειες των φοιτητών που είχαν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία (συγγένεια α΄ βαθμού γονέα, αδελφό).
Η Ε.Σ.ΑμεΑ ζητάει:
  • Τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω να έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής τους στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους, σε περίπτωση εισαγωγής τους μέσω του συστήματος γενικών εξετάσεων.
  • Για τους φοιτητές και σπουδαστές που έχουν τον ένα ή και τους δύο γονείς με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας  να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
  • Για τους φοιτητές και σπουδαστές που έχουν αδελφό/ή το οποίο είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και το οποίο βαρύνει φορολογικά την οικογένεια του φοιτητή αδελφού και αποδεδειγμένα διαβιεί στο σπίτι και όχι σε ίδρυμα να έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Τη βασική ευθύνη ενός ατόμου με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (π.χ. νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση)  την έχει η ίδια η οικογένεια  με αποτέλεσμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των οικογενειών ο ένας εκ των δύο γονέων να μην εργάζεται.
Στην Αναφορά ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ