ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΡΑΠΤΩΣ
2 Ιουλίου 2014

Ανασκόπηση της Ελληνικής Προεδρίας

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 – Στρασβούργο

Νότης Μαριάς, εξ ονόματος της ομάδας ECR .

 

Κύριε Πρόεδρε, ως αντιπρόεδρος της ECR, της κατ’ εξοχήν αντιφεντεραλιστικής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελληνική Προεδρία είναι ένα μνημείο αποτυχίας. Δεν πρόκειται βέβαια για κανένα «success story», όπως δεν είναι «success story» η πολιτική που έχει ακολουθήσει στην πατρίδα μας την Ελλάδα, μια μνημονιακή πολιτική η οποία έχει διαλύσει τη χώρα.

Από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει πάρει 214 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια, ένα τεράστιο ποσό πάνω από το 120% του ΑΕΠ. Και θα φανταζόταν κανείς ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, να είχε απογειωθεί. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι· χιλιάδες μαγαζιά κλειστά· έξι χιλιάδες αυτοκτονίες· 40% μείωση των μισθών και των συντάξεων· 40% του ελληνικού πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται πλέον στο 175% του ΑΕΠ· δημοσιονομικό έλλειμμα 11,5%· PSI με το οποίο διαλύθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία· 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να σωθούν οι Έλληνες ολιγάρχες οι οποίοι ήταν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών.

Η Ελλάδα λοιπόν μετατράπηκε σε κοινωνικό νεκροταφείο γιατί ο κύριος Σαμαράς ακολούθησε την πολιτική της Τρόικας. Χάσατε την ευκαιρία, κύριε Σαμαρά, να θέσετε όλα εκείνα τα θέματα που για δεκαετίες απασχολούν την Ελλάδα και η διεκδίκησή τους, εκτός από ιστορική επιταγή, είναι και άμεσης ζωτικής σημασίας για την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας.

Χάσατε την ευκαιρία να ταυτιστείτε μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στην Τρόικα, ενώ εσείς στηρίξατε την Τρόικα. Χάσατε την ευκαιρία να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, την οποία εσείς στηρίξατε ως κλασικά μερκελική πολιτική. Χάσατε την ευκαιρία να ανακαλέσετε στην τάξη την Επιτροπή, η οποία υπηρετεί τους δανειστές. Χάσατε την ευκαιρία να καλέσετε τον κύριο Draghi και την παρέα του να μην κερδοσκοπεί σε βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος πληρώνει στο 100% τα ομόλογα που αγόρασε η Κεντρική Τράπεζα με έκπτωση τουλάχιστον 40%.

Μνημείο λοιπόν αποτυχίας η πολιτική σας στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βίντεο: http://www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=chapter&language=EL&vodDateId=20140702-11:38:12-565

About this author

E ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΡΑΠΤΩΣ