ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
16 Απριλίου 2016

Τα άκουσε χοντρά ο Αυστριακός Επίτροπος Johannes Hahn για τρόικα και κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων  

Αθήνα, 16/4/2016

red-loans

Τα άκουσε χοντρά ο Αυστριακός Επίτροπος Johannes Hahn για την τρόικα και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά αργά το βράδυ της Τετάρτης 13/4/2016 κατά τη συζήτηση ενώπιων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον τραπεζικό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν το 55% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε., απασχολούν 75 εκατομμύρια πολίτες, ενώ για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό. Για την ενίσχυση αυτού του δανεισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα, έχει εισαχθεί στον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ο συντελεστής μείωσης κεφαλαίου για τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο οποίος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα πρέπει να αναθεωρηθεί.»

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε «Ωστόσο, οι επιπτώσεις του συντελεστή στήριξης δεν είναι ακόμα γνωστές. Επιπλέον, σε χώρες όπως η Ελλάδα που έχει φτωχοποιηθεί από τα μνημόνια μόνο το 18% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάνει αίτηση για δάνειο, ενώ το 38% συναντά αυξημένες δυσκολίες κατά την πρόσβασή στον τραπεζικό δανεισμό.»

Και απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Αυστριακό Επίτροπο Johannes Hahn κατέληξε: «Επιπλέον κ. Hahn στην Ελλάδα η τρόικα στην οποία συμμετέχει και η Κομισιόν επιβάλλει την πώληση των κόκκινων δανείων (Non-performing loans) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επιθετικά funds με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με διάλυση και εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Τι λέτε για αυτό κ. Hahn; Πως συμβιβάζονται αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με αυτά τα οποία συζητούμε εδώ; Θα συνεχίσετε αυτή την επιθετική πολιτική ως τρόικα για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Πρέπει να απαντήσετε σε αυτό.»

Καθώς μάλιστα ο Αυστριακός Επίτροπος δεν απάντησε στα ερωτήματα του Νότη Μαριά, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής παρότι τα μικρόφωνα είχαν κλείσει μια και η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί, συνέχισε να ζητά επίμονα να λάβει τις σχετικές απαντήσεις. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνοντας η προεδρεύουσα κ. Mairead McGuinness ζήτησε με τη σειρά της από τον κ. Hahn να απαντήσει στα ερωτήματα του Νότη Μαριά πλην όμως εις μάτην μια και ο Αυστριακός Επίτροπος αρνήθηκε … ποιώντας την νήσσαν.

Επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο με τις τοποθετήσεις του Νότη Μαριά, του J. Hahn και της προεδρεύουσας M. McGuinness

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ