ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑ
24 Απριλίου 2018

Ο Νότης Μαριάς φέρνει τον Μάιο για συζήτηση στην Ευρωβουλή το θέμα του Μόρνου και της ΕΥΔΑΠ

Βρυξέλλες, 24/4/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 16 Μαΐου 2018 έρχεται για συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Αναφορά του Δήμου Δωρίδος για το Μόρνο και την ΕΥΔΑΠ μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά.

Σημειώνεται ότι ο Νότης Μαριάς συναντήθηκε επανειλημμένα με το Δήμαρχο Δωρίδος κο Γιώργο Καπεντζώνη σε σχέση με την εν λόγω Αναφορά.
Σε πρόσφατη συνάντησή τους ο Νότης Μαριάς αποδέχθηκε το αίτημα του Δημάρχου Δωρίδος για ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του Έλληνα Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή για κατεπείγουσα συζήτηση της ως άνω Αναφοράς η οποία κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2017.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νότης Μαριάς με την ιδιότητα του Συντονιστή των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε να τεθεί για συζήτηση στην Ημερήσια Διάταξη του προσεχούς Μαΐου η ως άνω υπ΄ αρίθμ. 1086/2017 Αναφορά του Δήμου Δωρίδος καθώς και να παραστεί κατά τη συζήτηση της Αναφοράς και να μιλήσει ο Δήμαρχος Δωρίδος κος Γεώργιος Καπεντζώνης και οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές.
Το ως άνω αίτημα του Νότη Μαριά έγινε δεκτό χθες 23/4/2018 από τους Συντονιστές της Επιτροπής Αναφορών και έτσι όπως ήδη ανακοινώθηκε προ ολίγου επισήμως από την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, η Αναφορά 1086/2017 του Δήμου Δωρίδος για τον Μόρνο και την ΕΥΔΑΠ θα συζητηθεί κατά τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής η οποία θα λάβει χώρα στις 16 Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες, στην δε Συνεδρίαση θα κληθεί να μιλήσει ο Δήμαρχος Δωρίδος κος Γεώργιος Καπεντζώνης.
Στην Αναφορά επισημαίνεται ότι «οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος και της τεχνητής λίμνης του Μόρνου δεν έχουν μέχρι σήμερα εκτιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία καθώς το έργο δεν έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση».
Επιπλέον η επιβάρυνση από τη λειτουργία του έργου έχει άμεσες συνέπειες στο περιβάλλον, την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ανάμεσα στις δυσμενείς επιπτώσεις η Αναφορά επισημαίνει:
1. Τον περιορισμό των καλλιεργειών, των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

2. Την καταστροφή υποδομών και οδικού δικτύου.

3. Την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής καθώς και την οικονομική επιβάρυνση του πληθυσμού λόγω της έλλειψης σύνδεσης με το νερό της λίμνης.

4. Την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση του τοπικού πληθυσμού από την αλλαγή χρήσεων γης στην περιοχή γύρω από τη λίμνη κλπ.

 

Οψόμεθα λοιπόν τον Μάιο.

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ