ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑ
17 Νοεμβρίου 2017

Νότης Μαριάς: Στο δόκανο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Eurogroup, τρόικα και ΕΚΤ

Αθήνα , 17/11/2017.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ

Να τεθούν υπό τον αυστηρό έλεγχο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή το Eurogroup, η τρόικα και η ΕΚΤ ζήτησε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 15/11/2017.

Αφού συνεχάρη την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια  κα O’ Reilly για το εξαιρετικό της έργο ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είναι καθοριστικός για τη διαφάνεια και τον έλεγχο κακοδιοίκησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα φάση είναι καθοριστικό να επεκταθεί ο έλεγχος αυτός και σε άλλα όργανα όπως στο Eurogroup, την τρόικα και τον ESM. Καταθέσαμε σχετικές τροπολογίες, οι οποίες όμως δυστυχώς απορρίφθηκαν από τις άλλες πολιτικές ομάδες».

Συνεχίζοντας ο Νότης Μαριάς είπε: «Σε σχέση με την τρόικα θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια πρέπει να ερευνήσει την σύγκρουση συμφερόντων στην Επιτροπή, ανάμεσα στο ρόλο της στην τρόικα και την ευθύνη της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Το ίδιο ισχύει και για τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του τρέχοντος ρόλου της ΕΚΤ στην τρόικα και της εντολής που έχει αναλάβει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη νομισματική αρχή. Επιπλέον, πρέπει να αναληφθεί έρευνα όσον αφορά την τήρηση από την πλευρά της τρόικας του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης πρέπει να ενδυναμωθεί η λογοδοσία και η διαφάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το Eurogroup και τον ESM που λαμβάνουν επώδυνες αποφάσεις και επιβάλλουν λιτότητα και βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως έχει συμβεί με την Ελλάδα την τελευταία 7ετία».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς είπε: «Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα ουσίας στο φαινόμενο των revolving doors, όπως είναι η περίπτωση του πρώην Προέδρου της Commission ΜανουέλΜπαρόζο, ο οποίος ανέλαβε εκτελεστικός Πρόεδρος της Goldman Sachs International. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της κυρίας O’ Reilly και γνωρίζει ότι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της».

Επισυνάπτεται το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά.

About this author

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ