ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΝΕΑ
12 Δεκεμβρίου 2017

Κομισιόν σε Νότη Μαριά: 9,3 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς

Στρασβούργο, 12/12/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ

Κομισιόν σε Νότη Μαριά: 9,3 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς

Σημαντική έκτακτη ενίσχυση ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογείται για τους Έλληνες αγρότες που καλλιεργούν ροδάκινα και νεκταρίνια προκειμένου να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Αυτό προέκυψε από την παρέμβαση του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τις ενισχύσεις των αγροτών, χθες 11/12/2017.

Στην παρέμβαση του ο Νότης Μαριάς ζήτησε δραστικά μέτρα στήριξης των Ελλήνων αγροτών και παραγωγών και επισήμανε ότι «στην πενταετία 2005 – 2010 εξαφανίστηκαν 2,4 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις ενώ η οικονομική κρίση που ακολούθησε δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι αγρότες του ευρωπαϊκού νότου που παράγουν το 50% του αγροτικού προϊόντος της Ένωσης έχουν κυριολεκτικά γονατίσει λόγω της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Το ρωσικό εμπάργκο επέτεινε τα αδιέξοδα στον αγροτικό κόσμο της Ένωσης, γι’ αυτό χρειάζονται δραστικά μέτρα στήριξης των νέων αγροτών και των ομάδων παραγωγών» και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα κράτη μέλη. «Στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν φτωχοποιηθεί από το μνημονιακό φορολογικό ρεσάλτο στις τσέπες τους, καθώς επίσης και από τις κατασχέσεις των κοινοτικών επιδοτήσεων».

Και απευθυνόμενος στην παρευρισκόμενη Επίτροπο Corina Crețu δήλωσε το εξής: «Με ενδιαφέρον έλαβα την Γραπτή Απάντηση του κυρίου Hogan ότι για το 2017 εκτάκτως χορηγούνται 9,3 εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες αγρότες που καλλιεργούν ροδάκινα και νεκταρίνια και οι οποίοι ζημιώθηκαν από το ρωσικό εμπάργκο. Χρειάζονται όμως κι άλλα μέτρα στήριξης των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, ιδίως των νέων και των γυναικών».

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κος Hogan στις 20/11/2017 ενημέρωσε γραπτά τον Νότη Μαριά για τη δρομολόγηση της χορήγησης των ως άνω 9,3 εκατομμυρίων ευρώ στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς λόγω ζημιών από το ρωσικό εμπάργκο.

Επισυνάπτεται βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά:

 

A ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ